Κρήτη

Ηράκλειο

Επί τάπητος η λειτουργία ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ και οι αξονικοί τομογράφοι σε Βενιζέλειο και ΓΝ Χανίων

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Υποδιοικήτριας κα Άννα Τριχοπούλου.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η διοίκηση και στελέχη της 7ης ΥΠΕ, του ΠΑΓΝΗ και της Διαχειριστικής Αρχής (Προϊσταμένη κ. Κασωτάκη) και ο Διοικητής του ΓΝ Χανίων, απασχόλησαν κυρίως τα εξής δύο θέματα:

1.Η πορεία ενταγμένων έργων στο ΠΕΠ 2007 -2014 και ειδικότερα η πορεία των έργων προμηθειών Β.Ι.Τ., ενόψει της εκπόνησης έκθεσης εξυγίανσης από τους φορείς διαχείρισης και του κινδύνου να απενταχθούν τα έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

Κατά γενικό συμπέρασμα, η ταχύτητα συμβασιοποίησης έργων από την 7η ΥΠΕ Κρήτης το τελευταίο έτος κρίνεται ιδιαίτερα καλή, με συμβασιοποιημένα τα 42 εκ. € από τα 46 εκ. €. Ενδεικτικά παραδείγματα έργων που ολοκληρώνονται και δεν απεντάσσονται παρά τον αρχικό κίνδυνο, εκείνα της έναρξης λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και η προμήθεια των δύο αξονικών τομογράφων σε Βενιζέλειο και ΓΝ Χανίων. Τα έργα ΒΙΤ των νοσοκομείων έχουν συμβασιοποιθεί κατά κύριο λόγο και υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν. Προσπάθεια γίνεται για κάποια έργα και υποέργα του ΠΑΓΝΗ τα οποία βρίσκονται στην φάση αξιολόγησης των προσφορών ή και ακόμη στην επαναδημοπράτηση λόγω αλλαγής τεχνικών προδιαγραφών. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε ενημέρωση και θα προτάθηκαν δράσεις ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα νοσοκομεία να συμβασιοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα μέχρι το 2015 με κοινό στόχο να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια.

2.Το νέο ΕΣΠΑ-Προτεραιότητες και προτάσεις στον τομέα της υγείας της Περιφέρειας Κρήτης οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα έργα και οι προτεραιότητες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και των νοσοκομείων ευθύνης της που προτείνονται για ένταξη και συγχρηματοδότηση. 

Στόχος της συζήτησης να προωθηθούν και να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ αλλά και γενικότερα του νέου ΕΣΠΑ έργα και δράσεις που βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις του τομέα υγείας στην Κρήτη, όπως έργα υποδομών και εξοπλισμού, έργα ψυχικής υγείας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων κ.α..

Οι πίνακες που αφορούν στα έργα και στις προτεραιότητες αυτές έχουν ήδη συνταχθεί και προετοιμασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη και το ύψος της χρηματοδότησης που διατίθεται από το ΠΕΠ Κρήτης ανά θεματικό στόχο, θα οριστικοποιηθούν σε συνάντηση με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και έως τις 20 Ιουνίου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα