Κρήτη

Ηράκλειο

Εντυπωσιακή η ... ανακαινισμένη Πύλη Ιησού (φωτορεπορτάζ)

Παρουσία πλήθους κόσμου άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Πέμπτης, η εντυπωσιακή Πύλη Ιησού μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών Στατικής και Αρχιτεκτονικής της αποκατάστασης.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται σχετικά: "Πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι τα Ενετικά Τείχη, οι «κλειστές» Πύλες Εισόδου και Εξόδου του Ιστορικού Χάνδακα, τα κρυμμένα μνημεία του Ηρακλείου θα μπορούσαν να  βγουν από το σκοτάδι και την εγκατάλειψη και να μπουν στη ζωή μας. Ποτέ δεν περίμενε κανείς ότι η σημερινή πόλη «θα ξυπνούσε» μέσα από τις πύλες και τις στοές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η κατάφωτη  Πύλη Ιησού ή αλλιώς Καινούρια πόρτα, συνεχίζει η ανακοίνωση, εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν στο χώρο κατά τον ηλεκτροφωτισμό της υπό τους ήχους του κουαρτέτου εγχόρδων του Δήμου που δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

«Αναδεικνύοντας τα Μνημεία  δημιουργούμε ταυτόχρονα μια νέα Διαδρομή μέσα από χώρους Ιστορίας και Πολιτισμού» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος από την  εντυπωσιακή εικόνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης.  Δεν αρκεί η αποκατάσταση ενός μνημειακού χώρου, επεσήμανε, αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, είναι η αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με αυτό, μέσα από μια ενδεδειγμένη και άξια του χαρακτήρα του μνημείου χρήση.


Ξενάγηση στην Πύλη Ιησού και την Ιστορία της

Η Porta Nuova (Πόρτα Νουόβα = Καινούρια Πόρτα) του ενετικού Χάνδακα  αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ενετού αρχιτέκτονα Μικέλε Σανμικέλι, κόσμημα ήδη από την εποχή της κατασκευής της.

 Ήταν μια αστική πύλη όπως ήταν για παράδειγμα η Πύλη του Αγ. Γεωργίου και η πρόσφατα αποκατεστημένη Πύλη του Παντοκράτορα, που εξυπηρετούσε την επικοινωνία της πόλης με τις νότιες επαρχίες του Νομού και σε αυτήν κατέληγε ο νότιος οδικός άξονας της πόλης, η σημερινή οδός Έβανς.

 

 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι δίπλα στη βενετσιάνικη πύλη και σε κάθε βενετσιάνικη πύλη, ανοίχθηκαν, μετά από ρήγμα στο τείχος, οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες της πόλης. 

 Το εσωτερικό μνημειακό μέτωπο της πύλης, όπως μπορεί σήμερα κανείς να δει και να θαυμάσει, ξεχωρίζει για τις γλυπτές διακοσμήσεις από λαξευμένους λίθους που σήμερα έχουν αποκατασταθεί και εικονίζουν μεταξύ άλλων το Λιοντάρι του Αγ. Μάρκου, θυρεούς, επιγραφή και διακοσμητικά στοιχεία και μοτίβα.

 Εσωτερικά αποτελείται από μια κεντρική θολωτή διάβαση (διάδρομος) πλαισιωμένη από δύο παράπλευρες επίσης θολωτές αίθουσες που χρησίμευαν ως χώροι αποθήκευσης όπλων και πολεμοφοδίων καθώς και για την προσωρινή διαμονή της φρουράς της πύλης που έλεγχε την πύλη.

Μόνιμη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη

 Ο εσωτερικός χώρος της πύλης διαμορφώνεται κατάλληλα σε εκθεσιακό με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η σκάλα δίπλα στην πύλη οδηγεί τους επισκέπτες στον τεράστιο ισόπεδο χώρο που έχει διαμορφωθεί πάνω από την πύλη, ενώ ενώνει το χώρο αυτό με τον παρακείμενο επιπρομαχώνα  Μαρτινέγκο όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο. Δημιουργείται επομένως και παραδίδεται ένας νέος πόλος έλξης για τους κατοίκους, μαθητές και επισκέπτες της πόλης μας που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη βενετσιάνικη πύλη να περιδιαβαίνουν τη ζωή του μεγάλου κρητικού και με παγκόσμια απήχηση λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

 Το πολύ σημαντικό έργο της «Στερέωσης Αποκατάστασης και Ανάδειξης του μετώπου  της Πύλης Ιησού προς την παλιά Πόλη», συνολικού προϋπολογισμού 3.479.802,15 ευρώ εντάχθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση του Δήμου και εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, μελέτη,  στο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ηρακλείου (ΕΣΠΑ 2007-2013)» και είναι το πρώτο που υλοποιείται και ολοκληρώνεται μέσα από ένα σύνολο δράσεων που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση της παλιάς πόλης του Ηρακλείου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. 

Λευτέρης Βαρδάκης

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ανώγεια: Τον συνέλαβαν για κάνναβη και όπλα - φώτο

κάνναβη και όπλα

Συνελήφθη, σήμερα (23.06.2021) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών και όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σήμερα (23.06.2021) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο ημεδαπός να μεταβαίνει σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή του Δήμου Ανωγείων αφού ακινητοποιήθηκε ακολούθησε έρευνα στον εν λόγω χώρο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ (8) δενδρύλλια κάνναβης επιμελώς καλλιεργημένα στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως ενός (1) μέτρου.

Ακολούθησε έρευνα από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών με την συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης σε οικία που διατηρεί σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, κατά την διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

8 φυτώρια δενδρυλλίων κάνναβης σε γλάστρες

3,5 γραμμάρια κάνναβης,

2 κυνηγετικά όπλα

μία μεταλλική σπάθα με θήκη και

32 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Στην συνέχεια ακολούθησε έρευνα σε οικία που χρησιμοποιεί ο δράστης σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ηρακλείου κατά την διάρκεια της όποιας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7,4 γραμμάρια κάνναβης.

Επίσης κατασχέθηκε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης παράνομων δραστηριοτήτων.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Νέα έργα 11 εκατ. ευρώ διεκδικεί από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»

TEE: Ενισχύει τους εφευρέτες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας