Κρήτη

Ηράκλειο

Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου για καταλήψεις: Διευθυντές σχολείων στην αστυνομία για να δώσουν ονόματα μαθητών

Το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα του Ηρακλείου καλούν για ένορκη κατάθεση τους διευθυντές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων και η ύπαρξη  ποινικών ευθυνών προσώπων – διευθυντών σχολείων, καθηγητών, γονέων ή μαθητών – κατά το διάστημα των μαθητικών καταλήψεων, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Οφείλουμε κατ’ αρχήν να επισημάνουμε την κοινή μας εκτίμηση, ότι η εμπλοκή των διωκτικών αρχών στα ζητήματα που αφορούν την παιδεία, πολλώ δε μάλλον το σχολείο, αποτελεί ενέργεια άστοχη, απρόσφορη, άδικη και επικίνδυνη.

Άστοχη διότι, τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι  οι  παράγοντες της σχολικής «κοινωνίας» (μαθητές, καθηγητές, διευθυντές και γονείς), όπως η εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, τα τεράστια προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή,  η τάση προς ιδιωτικοποίηση, η συνεχής εξεταστική εντατικοποίηση ταυτόχρονα με τις ελλείψεις ακόμη και βιβλίων κ.ά., οφείλονται σε πράξεις και παραλήψεις της πολιτείας, η οποία,  θα έπρεπε, τουλάχιστον, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, αντί να ερευνά τους «ενόχους» που τα αναδεικνύουν.

Απρόσφορη διότι, όπως απέδειξε και το προηγούμενο της  ποινικοποίησης των καταλήψεων του 1998, αλλά και του 2007, η προσπάθεια ποινικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς οιουδήποτε από τους μαθητές, καθηγητές, διευθυντές ή γονείς, πολύ δε περισσότερο η προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων δυσπιστίας μεταξύ τους, με την ασκούμενη πίεση προς όλους να ενοχοποιήσουν αλλήλους, δε θα οδηγήσει στο παραμικρό αποτέλεσμα. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι περισσότερο από δεδομένη.Άδικη, διότι αντιτίθεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο, υποχρεωτικά, θα πρέπει να αντανακλάται στις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Η ποινικοποίηση των καταλήψεων περασμένων ετών έχει ήδη αποτυπωθεί στην κοινωνική συνείδηση με την απαξιωτική λέξη «μαθητοδικεία».

Επικίνδυνη τέλος, διότι εισάγει εκ νέου τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να καταστέλλει ποινικά τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και μάλιστα ανήλικων μαθητών, κάθε φορά που αυτοί αντιδρούν συλλογικά στην ασκούμενη από αυτήν, πολιτική, που απαξιώνει το σχολείο τους. Επικίνδυνη επιπλέον διότι ποινικοποιεί την αλληλεγγύη των γονέων στα παιδιά τους, το σεβασμό των καθηγητών στους μαθητές τους  και τον σεβασμό των διευθυντών στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς.

 Επιχειρεί την απόσπαση του διευθυντή του σχολείου από την σχολική κοινότητα και την αναγόρευσή του σε «αστυνόμο» του σχολείου. 

Επιχειρεί την τρομοκράτηση και την διαμόρφωση σχέσεων δυσπιστίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Οι γονείς επιθυμούν να φοιτούν καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο και μάλιστα σε σχολείο δημόσιο και δωρεάν, το οποίο θα τα μορφώνει πλατιά, απελευθερώνοντας όλες τις δημιουργικές τους ικανότητες. Οι  καθηγητές, θέλουμε να διδάσκουμε καθημερινά τους μαθητές που είναι και δικά μας παιδιά.  Οι διευθυντές, θέλουν  ένα σχολείο που λειτουργεί καθημερινά χωρίς προβλήματα και αγωνίες, είτε αυτές είναι οι καταλήψεις είτε τα επί μήνες αναμενόμενα βιβλία είτε τα ακατάλληλα κτίρια είτε τα κενά εκπαιδευτικών είτε άλλα πολλά.

Καμία ποινικοποίηση των μαθητικών, εκπαιδευτικών και λαϊκών αγώνων.

Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κινήματος.

Σας ενημερώνουμε, για ακόμη μία φορά, ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα όχι μόνο δε συμφωνεί αλλά καταδικάζει κάθε προσπάθεια να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με τη συνδρομή αστυνομικών και εισαγγελέων.

Μαζική απάντηση στην αστυνομοκρατία, στην καταστολή και στην αντιλαϊκή πολιτική με τη συμμετοχή μας στην απεργία και το συλλαλητήριο της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου 2014.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

 

 

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάννου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER