Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδηλώσεις για το «Έτος Θεοτοκόπουλου» από τον δήμο Μαλεβιζίου

Την παρουσίαση του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου, με αφορμή τον εορτασμό του 2014 ως «Έτος El Greco» έκαναν την Παρασκευή ο δήμαρχος, Κώστας Μαμουλάκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού του «Έτους Θεοτοκόπουλου» Γιώργος Αεράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο χωριό Φόδελε.

Ο κ. Μαμουλάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ολόκληρος ο κόσμος εορτάζει φέτος τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Θεοτοκόπουλου. Και είναι τόσο σημαντική αυτή η επέτειος, που το 2014 εορτάζεται ως Έτος Θεοτοκόπουλου. Αυτήν τη μεγάλη επέτειο για την Οικουμένη, και βέβαια για τον τόπο μας, εορτάζει ο δήμος Μαλεβιζίου και το Φόδελε, που έχει τη μεγάλη τιμή της γενέτειρας του Θεοτοκόπουλου σύμφωνα με την παράδοση».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και επισήμανε: «O οικισμός του Φόδελε αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ως γενέτειρα του Θεοτοκόπουλου και η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, χρηματοδότησε την αναστήλωση του κτιρίου, που η παράδοση αναγνωρίζει ως πατρική οικία του μεγάλου μας ζωγράφου και επιμελήθηκε με τις υπηρεσίες της την έκθεση με τα αντίγραφα των έργων του». Ακόμη, χαρακτήρισε το Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου μοναδικό στην Ελλάδα, ήδη γνωστό και αναγνωρισμένο, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Παράλληλα, ο κ. Μαμουλάκης παρουσίασε την επίσημη, θετική απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών για αδελφοποίηση των δήμων Τολέδου και Μαλεβιζίου και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει πως μία τριπλή σύνδεση των δήμων Τολέδου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου, θα είχε ακόμα περισσότερα οφέλη για τον τόπο. «Θα μας έδινε άλλη ώθηση, θα πρόβαλε αποτελεσματικότερα το Μαλεβίζι, το Φόδελε, το Ηράκλειο, την Κρήτη ολόκληρη διεθνώς και θα δημιουργούσε ισχυρότερες προϋποθέσεις για το μέλλον» σημείωσε.

Ο κ. Αεράκης παρουσίασε τις εκδηλώσεις για το «Έτος Θεοτοκόπουλου» μεταξύ των οποίων είναι το θεατρικό δρώμενο «Αφιέρωμα στον Γκρέκο» από το 1ο δημοτικό σχολείο Αγίας Μαρίνας του δήμου Μαλεβιζίου, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε, στις 7 Ιουνίου. Το θεατρικό δρώμενο θα περιλαμβάνει τους τέσσερις σταθμούς της ζωής του Θεοτοκόπουλου με μουσική 16ου- 17ου αιώνα και θα ακολουθήσει η Ωδή στον El Greco με 100 μαντολίνα.

Επίσης, από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου, ο δήμος Μαλεβιζίου, σε συνεργασία με τον όμιλο UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και Ιταλίας, διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και Ιταλών ζωγράφων (με 30 συμμετοχές) στον δήμο Μπολόνιας με τη συμμετοχή του ελληνικού προξενείου. Παράλληλα, προγραμματίζεται εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμο και τα Ενετικά Αρχεία της Βενετίας.

Στις 7 Ιουλίου, στο Μουσείο Θεοτοκόπουλου, το Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης με την ορχήστρα «ΑΤΤΙΚΑ», χορωδίες, μαντιναδολόγους, ποιητές και μαθητές σχολείων, δίνουν ραντεβού στο Φόδελε για να παίξουν, να τραγουδήσουν, να απαγγείλουν και να ζωγραφίζουν προς τιμήν του μεγάλου ζωγράφου.

Στις 8 Ιουλίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στην πλατεία του δημαρχείου Γαζίου, στο πλαίσιο του «Cretan Mantolin Festival» με πλήθος εκδηλώσεων.

Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Νεολαίας (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος 2014) στην Αμμουδάρα με τη συμμετοχή των συλλόγων του δήμου (αθλητικών, πολιτιστικών και γυναικών) και τη βοήθεια και συμμετοχή αθλητικών και περιβαλλοντικών φορέων.

Ακολουθεί εβδομάδα εκδηλώσεων, από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, στην πλατεία του Φόδελε και το Μουσείο «Οικία Θεοτοκόπουλου» με διάφορα δρώμενα, όπως αναπαράσταση του πίνακα του μεγάλου ζωγράφου «ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ». Για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα μιλήσει ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Καζαμιάκης. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα βραβευτούν από τον δήμο Μαλεβιζίου εξέχουσες προσωπικότητες, Κρήτες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Την ίδια εβδομάδα θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής από ζωγράφους της Κρήτης, της UNESCO Αθηνών και Ιταλίας.

Επίσης, από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, θα είναι σε εξέλιξη το «ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ» στο Φόδελε, με επτά διεθνείς συμμετοχές γλυπτών, τα έργα των οποίων θα παραμείνουν στο Φόδελε, ως φόρος τιμής στον μεγάλο ζωγράφο, θα δοθούν συναυλίες, ενώ καταξιωμένοι ιστορικοί και ιστορικοί τέχνης θα παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του κρητικού ζωγράφου.

Τέλος, τον Οκτώβριο, η Ομοσπονδία Κρητικών Συλλόγων Ευρώπης, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Κρητών Μονάχου και το Κλαμπ Ελλήνων Επιστημών Μονάχου, προγραμματίζουν εορταστικές εκδηλώσεις στο Μόναχο, με τη συμμετοχή του δήμου Μαλεβιζίου- Φόδελε, για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Κρήτη

Μινωικές Γραμμές: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της απεργίας

μινωικές γραμμές

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 (από 00:01 έως 24:00), τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν, ως ακολούθως:

ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΗΤΗΣ

Α. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE & KNOSSOS PALACE θα αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα παρακάτω:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου, ώρα: 21:30.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ → H/S/F KNOSSOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.

Β. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΝΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE & KYDON PALACE θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια της Σούδας και του Πειραιά αντίστοιχα, σύμφωνα με τα παρακάτω:

ΧΑΝΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας, ώρα: 18:00.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΧΑΝΙΑ → H/S/F KYDON PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στo λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ (ΑΓΚΩΝΑΣ)

Α. ΑΓΚΩΝΑ – ΠΑΤΡΑ (Zeus Palace)

Τo δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, δεν επηρεάζεται και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Β. ΑΓΚΩΝΑ – HΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Μ/V Venezia)

Τα δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δεν επηρεάζεται και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (M/V Florencia)

16.06.2021 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ

Αναχώρηση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη 16.06.2021 στις 23:59 (με τη λήξη της απεργίας), με προορισμό το λιμάνι της Αγκώνας, με άφιξη την Πέμπτη 17.06.2021, στις 20:00 (τοπική ώρα).

17.06.2021 ΑΓΚΩΝΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Αναχώρηση από το λιμάνι της Αγκώνας, την Πέμπτη 17.06.2021 στις 22:00 (τοπική ώρα), με προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας με άφιξη στις 19:00 και της Ηγουμενίτσας με άφιξη στις 20:30, την Παρασκευή 18.06.2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810-399899, 2810 330198, Πειραιάς: 210 4145744, 210 4080028 Αθήνα: 210 3376910, Σούδα: 28210-81276, Χανιά: 28210-45911-12 Πάτρα: 2610 426000, Ηγουμενίτσα: 26650 24404, Αγκώνα: +39 071 201708) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία. Κρατήσεις On-Line στο www.minoan.gr.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα