Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδήλωση για το Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο στη Χερσόνησο

polemos.jpg

Μια σημαντική πνευματική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στις 19.00, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Χερσονήσου στις Γούρνες (πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης).
 
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο (1645-1669) που σημάδεψε την ιστορία της Κρήτης όταν η ηρωική μεγαλόνησος μετά από μακρύ και σκληρό αγώνα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, μετά από 459 χρόνια βενετοκρητικής κυριαρχίας.

Η εκδήλωση που θα μας προσφέρει περισσότερη γνώση για την ιστορία του τόπου μας μέσα από την προσέγγιση του Ποιητή - Λογοτέχνη Κωστή Καργάκη, οργανώνεται απο το Κοινωνικό Οικο Πολιτιστικό Δίκτυο Χερσονήσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του για ιστορία του τόπου μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Θα προλογίσει ο Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν/μίου Κρήτης, Κος Γιώργος Νικολακάκης
Με τη συμμετοχή της Λέσχης Ανάγνωσης «ΙΤΑΝΟΣ»
Χορηγοί: Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών, Όμιλος Επιχ/σεων ΚΑΛΑΘΑΚΗ

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη - Κόρη ηλικιωμένης στο γηροκομείο: Την είχαν δεμένη!

οίκος ευγηρίας γηροκομείο

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσε η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά δημοσιεύματα για το γηροκομείο ζητώντας να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, λόγω της σοβαρότητας των όσων αναφέρονται σε αυτά.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά επίσης από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της ανακριτικής έρευνας, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.). Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

 

Την ίδια ώρα, σοκ και ανατριχίλα προκαλεί η καταγγελία 60χρονης γυναίκας που ζούσε στο γηροκομείο, σύμφωνα με την οποία, η μητέρα της δένονταν αρκετά συχνά.

Δείτε το βίντεο με την καταγγελία της:

Τι έχει συμβεί στα Χανιά
Όπως έγινε γνωστό, σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταλήξει 68 ηλικιωμένοι με τα πιστοποιητικά θανάτου να αναγράφουν για όλους το ίδιο αίτιο -ανακοπή καρδιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρεται πως το γεγονός αυτό οδήγησε τον εισαγγελέα να διατάξει την εκταφή σορού ηλικιωμένης από την Κίσσαμο που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα και απεβίωσε πρόσφατα, προκειμένου η ιατροδικαστική εξέταση να ρίξει φως εάν ο θάνατός της προήλθε όντως από τα αίτια που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη θανάτου.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Πρόταση να γίνουν γυναικείες οι φυλακές Νεάπολης

Κρήτη: "Ξήλωσαν" εγκληματική ομάδα για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων

Ήξερες το έθιμο αιώνων με τα πρόβατα και τον Άη Γιώργη;