Κρήτη

Ηράκλειο

Ειδικές παγίδες δειγματοληψίας για τα κουνούπια απο το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ηράκλειο

Στην τοποθέτηση δύο ειδικών παγίδων μέσω των οποίων θα λαμβάνονται δείγματα των κουνουπιών και άλλων εντόμων που ενδημούν σε περιοχές του Ηρακλείου θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσω των συνεργείων που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στο Νομό Ηρακλείου.

Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο εργολάβος που έχει επιφορτισθεί με το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών τοπικά Κώστας Φασουλάκης , πριν από μία εβδομάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσε όλους τους εργολάβους ότι πρέπει να παραλάβουν παγίδες δειγματοληψίας και να τις τοποθετήσουν σε ενδεικτικά σημεία συγκεντρώνοντας  καθημερινά  και αποστέλλοντας του στην Αθήνα τα έντομα που θα συλλέγονται με αυτό τον τρόπο.

Σε επίπεδο Ηρακλείου  θα τοποθετηθεί η μία παγίδα στο Γιόφυρο και η άλλη σε σημείο στα νότια του Νομού και κάθε μέρα από τις 7 το απόγευμα ως το σούρουπο θα συλλέγονται κουνούπια και άλλα έντομα και μέσω ειδικής εταιρείας Κούριερ τα δείγματα θα αποστέλλονται στην Αθήνα για να καταγραφεί η ποσότητα και το είδος τους.

Σύμφωνα με τον κ Φασουλάκη, μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχει εντοπιστεί στον τόπο μας το περισσότερο επικίνδυνο από τα άλλα του είδους του, κουνούπι του Νείλου. Αυτό δε σημαίνει όμως πως παρά τις προσπάθειες που γίνονται δεν υπάρχει πρόβλημα με τους πληθυσμούς των κουνουπιών κι αυτό όχι σε σημεία που αποτελούν εντοπισμένες εστίες , όπως σε ποτάμια και ρέματα όπου γίνονται τακτικοί ψεκασμοί ,αλλά σε σημεία που ίσως να μην τα βάζει ο νους μας και να είναι γύρω μας.

Μάλιστα ο κ Φασουλάκης, μέσω του Ράδιο Κρήτη, ζήτησε τη συνδρομή όλων των πολιτών στον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών εστιών γέννησης κουνουπιών , όπως είναι τα παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, και γενικότερα τα στάσιμα νερά, οι ακάλυπτοι βόθροι κ.α

Ένα μεγάλο πρόβλημα που επίσης καυτηρίασε ο ίδιος είναι οι μάντρες με ζώα που όσο περίεργο κι αν ακούγεται υπάρχουν σε σημαντικό αριθμό  γύρω από το Γιόφυρο και τον Ξηροπόταμο ,όπου μάλιστα κάποιοι έχουν φροντίσει να βάλουν και περιφράξεις έτσι ώστε να μην είναι προσεγγίσιμες οι εστίες γέννησης κουνουπιών και σκνίπας.

Να πούμε πάντως πως ,όπως διευκρίνισε ο κ Φασουλάκης  ,στην Κρήτη ενδημεί είδος κουνουπιού που μοιάζει οπτικά με εκείνο του Νείλου αλλά έχει μια ράβδωση παραπάνω σε σχέση εκείνο ,το οποίο όμως παρότι μπορεί να μολύνει δεν μεταδίδει την ασθένεια που χτυπάει το νευρικό σύστημα η οποία και έκανε γνωστό το κουνούπι του Δυτικού Νείλου.

Ε.Β

 

Κρήτη

Ελλάδα

Μοναδικές εναέριες λήψεις: Φάλαινες, δελφίνια και φυσητήρες ταΐζουν τα μικρά τους - βίντεο

Φαλαινες φυσητήρες

Μπροστά στη θέα του εκπληκτικού πελάγους της Μεσογείου, με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος να στολίζουν τον ουρανό, ένα ιδιαίτερο γεγονός ήρθε να πλαισιώσει το τοπίο και να παραδώσει στο κοινό μία εικόνα μοναδική. Όταν εμφανίστηκε ξαφνικά μία αγέλη από δελφίνια, φυσητήρες και ζιφιούς να θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους στα νερά του Ιονίου Πελάγους, οι κάμερες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» δεν έχασαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν με τον φακό τις εντυπωσιακές εικόνες.

Οι εναέριες λήψεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιστημόνων του Ινστιτούτου στο πλαίσιο προγραμμάτων για επιστημονικούς σκοπούς μεν, αλλά και σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζώων. Οι εικόνες αυτές καταγράφονται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και οι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

 

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» μελετά τους φυσητήρες της Ελληνικής Τάφρου -από την Κεφαλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και την Ρόδο- τα τελευταία 25 χρόνια και γνωρίζει τους περισσότερους έναν προς ένα, χάρη στη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης.

Ο φυσητήρας είναι ο θρυλικός Moby Dick. Οι αρσενικοί μπορούν να φτάσουν τα 20 μέτρα μήκος στους ωκεανούς και τα 15-16 μέτρα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι φυσητήρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο περίπου 200 ζουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Η πλειονότητά τους ζει κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ΙΜΜΑ - περιοχή παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη.

Οι φυσητήρες ζουν μαζί με τα παιδιά τους σε μεγάλες οικογένειες (κοινωνικές ομάδες), που μετακινούνται μαζί. Η καθημερινή κοινωνική τους ζωή περιλαμβάνει ποικίλα περιστατικά, που συχνά μοιάζουν με τα δικά μας. Μετά από αρκετές καταδύσεις διατροφής, η κοινωνική ομάδα συναντιέται στην επιφάνεια, ώστε οι μητέρες να μπορέσουν να θηλάσουν τα μικρά τους.

 

 

 

 

Θλιβερό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι θάλασσες μας δεν είναι γεμάτες με κητώδη πλάσματα, αλλά σταδιακά τείνουν να «αδειάζουν». Ο αριθμός των φυσητήρων, των ζιφιών και των δελφινιών σταδιακά μειώνεται και μεταξύ των παραγόντων που ευθύνται για τον αφανισμό τους περιλαμβάνται οι συγκρούσεις με τα πλοία, η κατάποση πλαστικών απορριμάτων, η χρήση στρατιωτικών σονάρ και ο μαζικός θάνατος που επιφέρουν, η ηχορύπανση που προκαλέιται από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, η υπεραλίευση της τροφής τους και πολλοί άλλοι.

Οι επιστήμονες χρειάστηκαν περισσότερους από δύο μήνες στην ανοιχτή θάλασσα για να συλλέξουν το υλικό συχνά κάτω από δύσκολες ή ακόμη και επικίνδυνες συνθήκες. Συνειδητά, πάντως, στα στιγμιότυπα επιλέχθηκε να αναδειχθεί η ομορφιά και ο πλούτους των θαλασσών μας, ως μία ανάσα ελπίδας κι αισιοδοξίας, ως η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι πολύτιμο έχει απομείνει στο περιβάλλον μας.

Ένας «καμβάς» από τη φύση για εμάς. Ένα δώρο που σίγουρα αξίζει να προστατέψουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να χαρίσουμε τη ζωή στους θαλάσσιους γείτονές μας και η ανταμοιβή τους; Να δίνουν χρώμα στον μάλλον... άδειο καμβά των ανθρώπων.

 

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας