Κρήτη

Ηράκλειο

Δύο Αοράκια: Ο χώρος ενοικιάζεται, ο καταυλισμός παραμένει

Την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  αναμένει ο Δήμος Ηρακλείου για να προχωρήσει στην ενοικίαση της έκτασης στα δύο Αοράκια αλλά οι αθίγγανοι θα παραμείνουν μέχρι να βρεθεί λύση αφού αυτό προβλέπει η διακήρυξη της ενοικίασης του χώρου.Σε έγγραφο που απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Σισαμάκης προς το συνήγορο του Πολίτη στα τέλη του 2013 και παρουσιάζει σήμερα το ekriti.gr αναφέρεται ρητά ότι ο Δήμος δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε βίαιη αποβολή των τσιγγάνων.

 

Αντίθετα, στόχος του Δήμου είναι η κοινωνική ενσωμάτωση τους και η διευκόλυνση της μετεγκατάστασης των οικογενειών στα ακίνητα που έχουν ήδη αγοράσει.  Για το λόγο αυτό προβλέφθηκε στη διακήρυξη  αφενός η απαγόρευση του μισθωτή να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη βίαιης αποβολής των τσιγγάνων από την περιοχή και σε  περίπτωση παράβασης του όρου αυτού ο Δήμος έχει το δικαίωμα καταγγελίας και λύσης της μίσθωσης. και αφετέρου η δυνατότητα μονομερούς λύσης της σύμβασης από το μισθωτή, εφόσον δεν μπορεί να επιτύχει την (μη βίαιη πάντα) απομάκρυνση των αθίγγανων εντός 3 ετών από την υπογραφή της σχετικής μίσθωσης.

Ετσι λοιπόν δεν τίθεται θέμα μη ενοικίασης της έκτασης και από την άλλη δεν προβλέπεται η βίαιη απομάκρυνση των οικογενειών των αθίγγανων που διαμένουν εδώ και χρόνια μέχρι επιτέλους η πολιτεία στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η εξεύρεση λύσης και να μεριμνήσει ώστε να καταστεί βιώσιμη. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Open Mall: Αντιδράσεις για την "αδράνεια του δήμου Ηρακλείου"

μικρη εβανς

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα που ανάδειξε το ekriti.gr  για το ισχυρό ενδεχόμενο ο δήμος Ηρακλείου να μπει σε “επιτήρηση” από τη Διαχειριστική Αρχή, αναφορικά με το project του ανοικτού εμπορικού κέντρου – Open Mall, για το οποίο υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά η πρόοδος στα υποέργα - με ευθύνη του δήμου- είναι μηδενική.

Όπως πρόεκυψε από το ρεπορταζ, ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένα χρόνο μετά το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμβασιοποίηση υποέργου με αποτέλεσμα τo 1,5 εκ ευρώ με τo οποίo χρηματοδοτείται να βρίσκονται στον … αέρα.

Θα ήταν μεγάλη ζημιά για την πόλη του Ηρακλείου και τον εμπορικό κόσμο αν ο δήμος δεν κατάφερνε να διεκπεραιώσει το έργο” είπε στο ekriti ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης συμπληρώνοντας ότι “Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Ηράκλειο αλλά και όπου αλλού στην Κρήτη έχουν βγει αντίστοιχα προγράμματα. Θα ήταν μεγάλο το πλήγμα εάν δε γίνει- ειδικότερα μέσα στην ειδική συνθήκη της πανδημίας που έχει γονατίσει το λιανικό εμπόριο . Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αβελτηρία από τη μεριά του δήμου. Σίγουρα, λόγω κόβιντ πολλά έργα πήγαν πίσω, ωστόσο ο δήμος θα ήταν καλό- για την αγορά και την τοπική οικονομία να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνσή δημιουργίας του ” τόνισε.

Θέση στο θέμα έλαβε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου που είναι συνδικαιούχος της δράσης και χρηματοδοτείται με 268.065 ευρώ, για εργασίες που σχετίζονται κυρίως με τις όψεις των 89 καταστημάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης. Το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μανωλη Αλιφιεράκη ήταν ότι “Το πρότζεκτ εμείς ως Επιμελητήριο το τρέχουμε από τη δική μας μεριά κανονικά. Από και πέρα πρέπει να συνεργαζόμαστε με τον δήμο. Περιμένουμε να προχωρήσει και ο δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί”.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος καλείται- εαν θέλει πραγματικά να προχωρήσει το πρότζεκτ- να δρομολογήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για μια σειρά από απαιτητικά από τεχνικής άποψης έργα που θα είναι και αρκετά χρονοβόρα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων κοινής ωφελείας αλλά και οι εργασίες της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή παρέμβασης.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου εντός των βενετσιάνικων τειχών της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που περικλείουν οι οδοί: Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη –Έβανς (μικρή) – Αβέρωφ και οι οδοί Γιαννιτσών, Τσικριτζή και Θεοδοσάκη

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

Καββαθάς στο Ράδιο Κρήτη: Γιατί ζητούμε να μην ανοίξει η εστίαση

Ηράκλειο: Πληρώνεται τη σύνταξή της μετά από παρέμβαση του “Ράδιο Κρήτη”!

Διαγράφεται το πρόστιμο στον Κρητικό που μετέφερε την πεθερά του στο νοσοκομείο