Κρήτη

Ηράκλειο

Δράσεις για την ενεργό γήρανση στο Δήμο Ηρακλείου

«Δράσεις για την ενεργό γήρανση και την προσέγγιση των γενεών από τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου»

Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής πολιτικής συνεχίζονται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, μέσω των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας, οι δράσεις ενεργού γήρανσης, που αποσκοπούν στη διασύνδεση και  συνεργασία των γενεών, αλλά και στην αναβίωση και μετάδοση παραδοσιακών ηθών και εθίμων από τους γεροντότερους στις νεότερες γενιές.

Σε όλα τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.), που βρίσκονται και λειτουργούν σε κάθε δημοτική κοινότητα, καλύπτοντας τις κοινωνικές ανάγκες όλων των πολιτών, πραγματοποιούνται συστηματικά διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των ηλικιωμένων - ωφελούμενων των Κέντρων, σε συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της γεωγραφικής περιοχής αναφοράς τους και με το συντονισμό του  ανθρώπινου δυναμικού του κάθε ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η.

Ηλικιωμένοι και παιδιά, έρχονται πιο κοντά, ανταλλάσουν γνώσεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και προσφέρουν αγάπη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Ορισμένες από τις τρέχουσες δράσεις είναι :

Στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Μασταμπά συνεχίζεται από την ομάδα ζαχαροπλαστικής ηλικιωμένων η παρασκευή πρωινών γευμάτων για τα παιδιά των άπορων οικογενειών της περιοχής

Στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Τάλως  η ομάδα των ηλικιωμένων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του  11ου Γυμνασίου μεταφέρουν έθιμα και παραδόσεις στους νέους, κρητικές παραδοσιακές γεύσεις

Στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Φορτέτσας μαθαίνουν στα παιδιά παραδοσιακές συνταγές και φυτικές συνταγές καλλυντικών

Στο ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Αγ. Τριάδας και στο  ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. – Α.Π.Η. Κατσαμπά κατασκευάζουν παιχνίδια και διδάσκουν έθιμα και παραδόσεις κλπ

Σε όλη την πόλη, σε κάθε Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας λειτουργεί ένα εργαστήριο διασύνδεσης των γενεών, μία θερμοκοιτίδα διατήρησης της παράδοσης, της ιστορικής μνήμης, που συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργό γήρανση των ηλικιωμένων αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Φωτογραφίες)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται για τις εκδόσεις της Βεκελαίας.

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται σήμερα Σάββατο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αύριο Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. 

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.  

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

 

 

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκαύτωμα Βιάννου: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσία Σακελλαροπούλου

Ολοκαύτωμα Βιάννου - Ένα ειδεχθές έγκλημα, μια υπέρτατη θυσία. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Οι Ναζί φωτογράφιζαν τη Βιάννο σαν τουρίστες λίγο πριν την κάψουν! (Φωτογραφικό ντοκουμέντο)

 

 

ESPA BANNER