Κρήτη

Ηράκλειο

Διευκρινίσεις Κεγκέρογλου για τον άνεργο Ηρακλειώτη που έμεινε ανασφάλιστος

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με αφορμή την επιστολή πολίτη από το Ηράκλειο, ο οποίος μέσα από αυτήν έκανε γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με αποκορύφωμα την έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προχωρώντας στις απαραίτητες διευκρινίσεις, δίνοντας λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μέσα από έγγραφο του προς την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, επισημαίνει πως για την έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, αυτό που ενδιαφέρει είναι η αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάσταση του αιτούντος, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του κ. Μανιαδή.

Μάλιστα στην απάντηση που είχε δώσει ο κ. Κεγκέρογλου από τις 13 Φεβρουαρίου 2014 για τον «ενδεδειγμένο τρόπο εφαρμογής του άρθρου 34 παρ.11 του Ν. 4141/2013 που προβλέπει τη χορήγηση στοιχείων στους Δήμους από τις ΔΟΥ η την ΓΓΠΣ για τον προσδιορισμό του εισοδήματος κατά τη διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων ανασφάλιστων» η αρμόδια Υπηρεσία αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

1) Τόσο το πραγματικό εισόδημα, όσο και το τεκμαρτό της οικογένειας του αιτούντος (μέλη οικογένειας κατά την ΚΥΑ 139491/2006 νοούνται ο/η σύζυγος και τα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 6.000€ με τις εκάστοτε προσαυξήσεις. Από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα εξαιρείται αποκλειστικά η κύρια ιδιοκατοικούμενη (συμπεριλαμβανομένης της μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρημένης) κατοικία.

2) Η προσαύξηση 50% επί του εισοδηματικού ορίου ισχύει αποκλειστικά για το μέλος της οικογένειας με αναπηρία 67% και άνω και υπολογίζεται επί του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Επομένως για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν ισχύει η προσαύξηση 50%.

3) Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (3.000€ για άγαμο και 5.000€ για έγγαμο) δεν θα υπολογίζεται, δεδομένου ότι δεν συνιστά περιουσιακό στοιχείο από την εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να προσποριστεί εισόδημα, αλλά δείκτη που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων. Αντίθετα, για την έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστου μας ενδιαφέρει η αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του αιτούντος.

Τέλος, σε συνέχεια των όσων αναλυτικά σας έχουμε εκθέσει στα υπ΄ αρ. 34562/3249/13-11-2013 και 15123/1531/16-05-2013 έγγραφά μας, επισημαίνεται εκ νέου ότι, μετά την παύση της συμμετοχής των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. στις Επιτροπές Κοινωνικής Αρωγής, καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμο τα στοιχεία που θα παρέχονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων να δίνουν σαφή εικόνα για τα εισοδήματα των αιτούντων σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα, ώστε να διευκολύνεται το έργο των Επιτροπών Κοινωνικής Αρωγής που δεν διαθέτουν πλέον σχετική τεχνογνωσία. Ιδιαίτερη μέριμνα, επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί για την κατά το δυνατόν άμεση αποστολή των ανωτέρω στοιχείων, ώστε να μην καθυστερεί η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας ανασφαλίστου σε άτομα που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης».

 

 

 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς

νοσηλεύτρια κορωνοϊός νοσοκόμα νοσοκομείο

Αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Κρήτης, φτάνοντας σήμερα τους 34, ενώ χθες ήταν 31.

Σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 121 ασθενείς, 36 από αυτούς στη ΜΕΘ και 85 σε κλινικές covid.

Αναλυτικά:

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 16 ασθενείς στη ΜΕΘ και 27 στην κλινική Covid

Στο Βενιζέλειο 10 ασθενείς στη ΜΕΘ και 14 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Χανίων 7 ασθενείς στη ΜΕΘ και 29 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 1 στη ΜΕΘ και 9 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 2 στη ΜΕΘ και 1 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοίό

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.492 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 73 στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Ο δήμος που μείωσε το κόστος των οδικών έργων στο 1/3! (φωτογραφίες)

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο

Κρήτη: Πρόστιμα σε επιβάτες ΙΧ και σε πεζούς