Κρήτη

Ηράκλειο

Γ.Κουράκης: Η εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων

     H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος -  HELMEPA και ο Δήμος Ηρακλείου διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πρόληψη της Ρύπανσης με Απορρίμματα», που  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση  στην Περιβαλλοντική Έκθεση με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία και Επιστήμες» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

   Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μέρος του προγράμματος της HELMEPA «Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος  Lloyd's Register Foundation (LRF) σε 12 πόλεις της Ελλάδας. Το Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.Γιαλιτάκης και Αγαπάκης ενώ ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης  σε χαιρετισμό που απέστειλε τονίζει:

  «Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο.

Αποτέλεσμα  είναι να καταναλώνει ολοένα και περισσότερα  προϊόντα  και κατά συνέπεια  να παράγει περισσότερα απορρίμματα. Αυτή η τάση έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με άμεσο αντίκτυπο στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η εξάντληση των φυσικών πόρων, είναι επίσης μια συνέπεια αυτής της υπερκατανάλωσης που σε συνδυασμό με την αύξηση των παραγόμενων αποβλήτων, επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα. 

Καλούμαστε επομένως ως παραγωγοί των αποβλήτων αυτού του πλανήτη να βρούμε και τα διορθωτικά μέτρα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που δημιουργούμε.

Θα πρέπει όμως να λαμβάνομε σοβαρά υπόψη ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ρύπανσης και της μόλυνσης που προκαλούνται από τις ανθρώπινες επεμβάσεις είναι για το περιβάλλον πληγές που δύσκολα επουλώνονται και ορισμένες μπορεί να μην επουλωθούν ποτέ.

Τα απορρίμματα συνεπώς για τις σύγχρονες κοινωνίες είναι ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους, στο οποίο είναι γεγονός ότι η χώρα μας έχει μέτριες επιδόσεις. Γι’ αυτό και κατά καιρούς  επιβάλλονται βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ανορθόδοξο τρόπο διαχείρισης  των στερεών αποβλήτων π.χ. η ανεξέλεγκτη διάθεση τους που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, που θα προλαμβάνει  τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν π.χ. από την ανεξέλεγκτη διάθεση τους είμαστε στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνείδησης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί οποιαδήποτε συμπεριφορά, μπορεί να αλλάξει ριζικά μόνο αν η πολιτεία θέσει ως βασικό στόχο την εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών.  

Στην ιατρική λέγεται ότι «Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Αυτή η αρχή πρέπει να ισχύσει και στο χώρο των στερεών αποβλήτων ή ακόμα καλλίτερα εκείνη που λέει: «Καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ».

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

άγιος μύρωνας

Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στον Αγιο Μύρωνα Ηρακλείου, με επιβεβαιωμένα πολλά, κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου τελέστηκε κανονικά η Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων, και πιστών από το Ηράκλειο και την αμέσως επόμενη ημέρα, βρέθηκε θετικός ο ιερέας, ο οποίος έκτοτε, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Το ekriti επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη ο οποίος δήλωσε ότι μετά το κρούσμα στον ιερέα έγινε απολύμανση του ιερού ναού, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, καθώς και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή τους ψάλτες και τους επιτρόπους.

Σημερα Τρίτη (3/8) το πρωί στον Αγιο Μύρωνα θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τις 09.00 έως τις 13.00, προκειμένου να γίνουν rapid test στους κατοίκους και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ερωτηματικό τι θα γινει με το πανηγύρι

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το τί θα γίνει με το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στις 8 Αυγούστου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα εφαρμόσει τις όποιες οδηγίες των ειδικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έδωσε άδεια για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης με πάγκους και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, στις 7 και 8 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Κρήτη - τουρισμός: Πώς "έκλεισε" ο Ιούλιος - Τα μηνύματα για τον Αύγουστο