Κρήτη

Ηράκλειο

Β. Λαμπρινός: Προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών

λαμπρινος

Η ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση σεισμού είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γ. Χαρωνίτη, μέλη της Διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου και Αντιδημάρχους, με στόχο την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ/ΤΑΚ.Δήμου και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, για την αντισεισμική θωράκιση των Σχολικών μονάδων του Δήμου.

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2014», επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, «προχωρήσαμε σε αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών συγκροτημάτων του Ηρακλείου».

λαμπρινος

λαμπρινος , by meropi

Στη συνέχεια συντάχθηκε τεχνική έκθεση μετά από μακροσκοπικό τεχνικό έλεγχο που διενεργήθηκε για κάθε σχολείο από τις υπηρεσίες του Δήμου ενώ σταδιακά η Πολεοδομία εκδίδει και τις απαραίτητες άδειες για τα σχολικά κτίρια στα οποία δεν είχαν εκδοθεί.

Θεωρούμε λοιπόν καθοριστικής σημασίας, συνέχισε ο κ. Λαμπρινός, απαραίτητη την ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς, κατά προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές με τη διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια σε όλους τους δημότες του Ηρακλείου.

λαμπρινος

λαμπρινος , by meropi

Σε αυτή τη προσπάθεια, υπογράμμισε , θα βοηθήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο από το Σεπτέμβριο αρχικά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση δηλ Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα ξεκινήσει ένα ενημερωτικό κύκλο ημερίδων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιάννης Χαρωνίτης δήλωσε ότι το Επιμελητήριο συνεργάζεται με το Δήμο και σε αυτό το θέμα με τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για σεισμό ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων σε πρώτη φάση στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επίσης, τόνισε ότι, τα σχολικά κτίρια στο Δήμο Ηρακλείου είναι ασφαλή και έχουν επάρκεια και όπου χρειάζονται οι απαραίτητες βελτιώσεις το ΤΕΕ θα βοηθήσει με την τεχνογνωσία του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ. κ Π. Ινιωτάκης, Γ. Αναστασάκης, Μ. Καναβάκη,ο εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας του

Δήμου κ. Μ. Παττακός, το μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ.Κ. Χαμηλοθώρης, και η Δ/ντρια της Πολεοδομίας κ.Μ.Φραγκιαδάκη

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER