Κρήτη

Ηράκλειο

Αυγενάκης προς Τσιρώνη: Το ζήτημα των οικιστών Ηρακλείου είναι πολύ σημαντικό

avgenakis2_1.jpg

Στο ζήτημα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων του Ηρακλείου (Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου) οι οποίοι ζητούν βελτίωση του ν. 4178/2013 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το κτηματολόγιο προς τον Αν/τη Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Ο κ. Λ. Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε: «Στην χθεσινή σας επίσκεψη στο Ηράκλειο με αφορμή το πανελλήνιο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Χερσόνησο συναντηθήκατε με εκπροσώπους του Συλλόγου Οικιστών Ηρακλείου με την παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου, του κ. Λαμπρινού, οι οποίοι σας μετέφεραν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και θέλω να σταθείτε με προσοχή στο πρόβλημα. Πρόκειται για περίπου τρεις χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, που εξ όσων φαίνεται θα αυξηθούν κατά πολύ, οι οποίοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την πολεοδομία με τσουχτερά, υπέρογκα πρόστιμα, δεδομένου ότι η βεβαίωση των προστίμων ανατρέχει δεκαετίες πίσω.

Δεν είπε κανένας από τους ανθρώπους αυτούς -το ξέρετε καλά- να μην πληρώσουν. Άλλωστε, δεν είναι μπαταχτσήδες. Όμως η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό που ζητούν είναι η υπαγωγή τους στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χωρίς υποχρέωση καταβολής παραβόλου και με μηδενικό πρόστιμο.

Κύριε Υπουργέ, δεσμεύεστε από αυτό το Βήμα ότι θα φροντίσετε να φέρετε  σχέδιο νόμου και πότε -αν γνωρίζετε- που θα απαλλάξει αυτούς τους ιδιοκτήτες από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα και προσαυξήσεις και με κοινωνικά κριτήρια να τους δώσετε τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα κτίσματά τους με ευνοϊκές ρυθμίσεις; Ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό;

Από πλευράς του ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σημείο της επίκαιρης ερώτησης, το οποίο ήταν άλλωστε καταγεγραμμένο, διευκρινίζοντας αυτό που είπα και χθες στον Δήμαρχο ότι δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός για συνάντηση με τους οικιστές και η σοβαρότητα του έργου μας μάς επιβάλλει, όταν κάνουμε συναντήσεις, να μην είναι εθιμοτυπικές, αλλά ουσιαστικές.

Ήρθαν, λοιπόν, μέσα οι πρόεδροι αυτών των οργανώσεων, οι εκπρόσωποί τους και τους υποσχέθηκα να γίνει μία σοβαρή συνάντηση προγραμματισμένη και με τους επιστημονικούς συνεργάτες, ώστε να δούμε το πρόβλημά τους σε βάθος και να μην το αδικήσουμε. Με αυτήν την έννοια, είναι μάλλον ανακριβής ο όρος «συναντήθηκα με τους οικιστές».

Όσον αφορά για τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο πελατειακό κράτος, την ευθύνη του οποίου δεν έχει η νέα Κυβέρνηση και αυτό το πελατειακό κράτος, το οποίο γέννησε γενεές αυθαιρέτων, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στη δημόσια διοίκηση και όταν μιλάμε για πολεοδομικά σχέδια, να φτάσουμε στη σοβαρότητα εκείνη που απαιτείται, ώστε να μην υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση και ο κόσμος να οικοδομεί μέσα στους κανόνες που επιβάλλει κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Φυσικά, θα νομοθετήσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αν αυτή τη δέσμευση ζητάτε.»

Στην δευτερολογία του ο κ. Λ. Αυγενάκης ζήτησε από τον Αν/τη Υπουργό κ. Τσιρώνη, να οριστεί άμεσα τόπος συνάντησης, χρόνος συνάντησης και περίγραμμα σε ό,τι αφορά το θέμα των οικιστών του Ηρακλείου, για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα

αεροδιακομιδή ΕΚΑΒ

Αερογέφυρα ζωής στήθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης για μία γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία 80χρονη η οποία διεκομίσθη εσπευσμένα από τη Ρόδο στο Ηράκλειο και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Η γυναίκα, που πάσχει από καρδιολογικό πρόσβλημα, νοσηλεύεται διασωληνωμένη

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Ηράκλειο: Έχει το κοράκι... κορώνα στο κεφάλι του! (φωτο)