Κρήτη

Ηράκλειο

Από "κόσκινο" θα περάσει η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου

Με ομόφωνη απόφασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΤΑΗ αποφάσισε να προχωρήσει στον πλήρη έλεγχο κατασκευής του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Όπως τονίστηκε σκοπός του νέου Δ.Σ. και της νέας δημοτικής αρχής είναι να γίνει ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του έργου. Ο έλεγχος θα ζητηθεί να γίνει από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Στην εισήγησή τους ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, κ. Γιάννης Ξυλούρης και ο αντιπρόεδρος, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που έγινε ομόφωνα δεκτή αναφέρουν:

«Το ζήτημα του ελέγχου της εταιρείας είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να τεθεί σε νέα βάση η λειτουργία της. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει όσον αφορά το έργο της ολοκλήρωσης της Α΄ Φάσης του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και τα συμπληρωματικά του έργα.

Ο συνολικός έλεγχος θα γίνει µε γνώμονα τη προστασία του νέου συμβουλίου και της νέας δημοτικής αρχής, και θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία µας από εδώ και πέρα.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση µας είναι ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός και επαρκής και εφόσον αναδείξει ζητήματα που χρήζουν διόρθωσης να διορθωθούν, αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και σίγουρα να µην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα:

• Ο έλεγχος να γίνει από δημόσιο φορέα γεγονός που και δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, αλλά παράλληλα εξασφαλίζει την αξιοπιστία του.

Η συνέχιση της ύπαρξης του ορκωτού λογιστή δεν αναιρεί καθόλου το αντικείμενο και την ουσία του ελέγχου της εταιρείας από δημόσιο φορέα.

• Από την έρευνα που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα καταλήγουμε στα εξής: Να ζητηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να γίνει έλεγχος τεχνικός και επί της ουσίας έλεγχος.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω σας εισηγούμαστε τα εξής:

1. Να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να ζητηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να κάνει έλεγχο και έρευνα στα εξής:

Στην υλοποίηση του έργου Κατασκευή Α΄ φάσης Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου µε ημερομηνία υπογραφής σύμβασης 14-4-2006, έκπτωση 37,16%, συμβατικό τίμημα 26.394.291 µε τη τελική δαπάνη του έργου να ανέρχεται σε 32.506.623, µε τη δαπάνη αναθεώρησης του έργου να αυξάνει κατά 258,58% (από 959.063 σε 3.439.040). Να ελέγξει όλους τους Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες εργασιών και ειδικά τον 5ο, όλους τους λογαριασμούς και την εξόφληση τους, την ύπαρξη τόκων υπερημερίας καθώς και συνολικά το εύλογο του κόστους. Να κρίνουν την αναγκαιότητα, να εκτιμήσουν το κόστος, να ελέγξουν τις διαδικασίες και να εισηγηθούν εάν οι συμπληρωματικές συμβάσεις που αναφέρονται παρακάτω αφορούν έργα που περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση και κακώς έγιναν ή όχι:

1η Συμπληρωματική σύμβαση, μελέτες συνολικού κόστους 596.848.

2η Συμπληρωματική σύμβαση, γεωθερμία, συνολικού κόστους 1.223.634.

3η Συμπληρωματική σύμβαση, γενικές εργασίες κόστους 741.692.

4η Συμπληρωματική σύμβαση, ηλεκτρικά δίκτυα 906.894.

Να ελέγξει την υλοποίηση και το εύλογο του κόστους του έργου, Κατασκευή Μεταλλικού Στεγάστρου ΠΣΚΗ µε συμβατικό τίμημα 660.464.

Να ελέγξει το εύλογο του κόστους και τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου: Ολοκλήρωση Υποσταθμού Μέσης Τάσης ΠΣΚΗ συνολικού ποσού 270.000 ευρώ.

Να ελέγξει το εύλογο του κόστους για τις δαπάνες διοίκησης του έργου και μελετών αυτού συνολικού ποσού 3.861.963.   

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο Δήμαρχος για την ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα και τις έντονες αντιδράσεις

Βασίλης Λαμπρινός

Διευκρινίσεις και απαντήσεις έδωσε, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε η ψηφιακή απεικόνιση του Χάνδακα του 1640, σε βίντεο του τμήματος τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, με συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Προηγήθηκε η δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας των 16 επιφανών Ηρακλειωτών, θέμα που ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και έχει προκαλέσει “θύελλα” αντιδράσεων κι εκτός νησιού...

Ο κ. Λαμπρινός επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα βίντεο που δεν αφορά σε όλη την ιστορία της πόλης, αλλά σε ένα μόνον τμήμα της και πρόσθεσε ότι δέχεται πάντα την κριτική έστω κι αν αυτή είναι σκληρή.

Για την παραγωγή αυτή που κόστισε πάνω από 230.000 ευρώ, ο κ. Λαμπρινός επισήμανε ότι οι 16 Ηρακλειώτες θα έπρεπε ίσως να είχαν απευθυνθεί στον ίδιο πριν τη δημοσίευση της επιστολής τονίζοντας ότι εάν ο τίτλος ήταν το πρόβλημα, ίσως θα έπρεπε να του ζητήσουν να τον αλλάξει!

“Οι δημότες εκφράζουν παράπονα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό για έναν δήμαρχο. Απαντώ στις αιτιάσεις τους, δεν θεωρώ ότι έχουν κακή πρόθεση. Όμως αυτό το βίντεο δεν αφορά συνολικά στην ιστορία της πόλης. Για αυτό υπάρχει πλούσιο υλικό στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου”, σημείωσε ο κ. Λαμπρινός.

Όπως είπε, το βίντεο αυτό αναρτήθηκε στις 23-04-2015, το 2020 επικαιροποιήθηκε από τις κκ Σταρίδα και Νικολιδάκη (αρχαιολόγος του δήμου) λόγω εφαρμογών στα tablets, με προσθήκες λεζαντών, γαλερών, βελτίωση θάλασσας πρασίνου ενώ υπήρξαν κι άλλες προσθήκες με τη νέα επικαιροποίηση και ανάρτηση να γίνεται στις 06-04-2021. Όπως σημείωσε, με αυτό το βίντεο, ξεναγούνται πάνω από 6000 μαθητές στο παρελθόν...

“Μετά την ανάρτηση που δεν είχε καμία διαφορά από το πρώτο βίντεο, δέχθηκα στις 10 Μαϊου την επιστολή των 16 Ηρακλειωτών, που μιλούν για ουσιώδεις παραλείψεις”, τόνισε ο κ. Λαμπρινός.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις, στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου, από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Αριστέα Πλεύρη, κατά των συντακτών της επιστολής, ο κ. Λαμπρινός επεσήμανε ότι η θεώρηση ήταν μικρόμυαλη και όχι οι δημότες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Αναρρώνει ο 35χρονος που εμβολιάστηκε και παρουσίασε θρόμβωση

Κρήτη: Το ουζερί έκλεισε... αργά

Ηράκλειο: 38χρονος βρέθηκε νεκρός από τη σύζυγό του στο μπάνιο