Κρήτη

Ηράκλειο

Αποκλεισμένο από το σχολείο - Σε απόγνωση μητέρα παιδιού με αναπηρία στο Ηράκλειο

ergapaidi.jpg

Φωνή απόγνωσης για τον ουσιαστικό αποκλεισμό του παιδιού της από το σχολείο απευθύνει μια μητέρα από το Ηράκλειο προς το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή απάντηση. Η κυρία Μαρία Μυλωνάκη, ζητά την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των παιδιών που χρειάζονται βοηθητικό προσωπικό για να πάνε σχολείο και τα οποία στην ουσία μέχρι σήμερα, μέσα Οκτωβρίου, παραμένουν αποκλεισμένα από τη δημόσια εκπαίδευση. 

Όπως λέει στο ekriti.gr η κ. Μυλωνάκη, φέτος η κόρη της, που έχει διαπιστωμένη αναπηρία 50% επρόκειτο να πάει στην πρώτη Δημοτικού, ωστόσο αν και περίμενε με αγωνία την έναρξη της σχολικής χρονιά εντούτοις παρέμεινε για μέρες καθηλωμένη στο σπίτι. Αιτία ήταν αρχικά η γραφειοκρατία ως προς το χαρτί της πιστοποίησης της αναπηρίας, λόγω των ειδικών διατυπώσεων που απαιτούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ακόμα και όταν έγινε όμως η επενεξέταση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η κατάσταση δεν άλλαξε αφού το ειδικό προσωπικό δεν έχει προσληφθεί ακόμα. 

«Τελικά, για να πάει το παιδί μου σχολείο αναγκάστηκα να πληρώσω από την τσέπη μου κοπέλα που το υποστηρίζει» ενώ οι αρμόδιοι μου λένε πως όπου να 'ναι θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό και θα έχω τη βοήθεια που δικαιούμαι» λέει η κ. Μυλωνάκη. 

Μάλιστα το θέμα της έχει φτάσει μέχρι το Συνήγορο του Πολίτη, όπου επίσης έκανε καταγγελία αφού εδώ και ένα μήνα δεν έχει πάρει καμία απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας. «Έστειλα την καταγγελία από τις 4 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του υπουργού και στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής. Με ενημέρωσαν απλά πως πήρε αριθμό πρωτοκόλλου (137759) και πως θα εξεταστεί σύντομα το θέμα μου. Εν τω μεταξύ οι μέρες περνούσαν, το σχολεία άνοιξαν αλλά όχι και για τα παιδιά σαν το δικό μου. Εμείς έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να ξαναπεράσει το παιδί από το ΚΕΠΑ. Και τότε όμως πάλι καμία λύση δεν δόθηκε" αναφέρει η ίδια.  

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη τη Δευτέρα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γιώργος Τερζάκης, ανέφερε πως το βοηθητικό προσωπικό ήρθε και πως τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
    
Αναλυτικά η καταγγελία της κας Μυλωνάκη (από τις 4 Σεπτεμβρίου) έχει ως εξής:

«Λέγομαι Μαρία Μυλωνάκη του Γεωργίου. 

Εγώ και η κόρη μου είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Ηρακλείου Κρήτης. Το επάγγελμά μου είναι νηπιαγωγός και διανύω τον ενδέκατο χρόνο διορισμένη στο δημόσιο σχολείο. 

Η κόρη μου πάσχει από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ένα (1)  πολλαπλών ενέσεων από εννιά μηνών, στην οποία έχει αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας 50%. 
Σήμερα είναι έξι ετών και επρόκειτο να πάει στην πρώτη Δημοτικού. Τον Ιούνιο μας ζήτησαν χαρτί από το νοσοκομείο που να βεβαιώνει την πάθηση του παιδιού και μία αίτηση προκειμένου το παιδί να έχει Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό. 

Τη Δευτέρα 31/8/2015 το μεσημέρι μου τηλεφώνησαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και μου είπαν πως ζητούν απόφαση του ΚΕΠΑ - Κέντρου πιστοποίησης Αναπηρίας (πράγμα το οποίο τον Ιούνιο δεν μας είχε ζητηθεί) και φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχα προνοήσει να περάσει το παιδί μου από επιτροπή. 

Πάνω στην απόφαση ζητούσαν να αναγράφει τον ειδικό λόγο πρόσληψης ειδικού βοηθητικού προσωπικού, ενώ η απόφαση του ΚΕΠΑ γράφει "για κάθε νόμιμη χρήση"( Η χρήση δηλαδή για την οποία ενδιαφερόμαστε δεν εμπεριέχεται στο κάθε νόμιμη χρήση); 
Τα παιδιά θα περάσουν ξανά από Επιτροπή στις 29 Σεπτεμβρίου 2015 όταν τα σχολεία ανοίγουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. 
Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα κάθε παιδί έχει ίσο δικαίωμα με τα άλλα παιδιά στη Δημόσια Εκπαίδευση. Όταν λοιπόν τα παιδιά με αναπηρία αποκλείονται από το Δημόσιο Σχολείο ακόμα και για μία ώρα αυτό δεν θα έπρεπε να το ονομάσετε σχολείο, αλλά "Καιάδα". Αναρωτιέμαι τι πολιτικός πολιτισμός είναι αυτός που επιτρέπει στο βάρος που φέρουν τα παιδιά μας κι εμείς να προσθέτετε κι άλλο βάρος αντί να μας το ελαφρύνετε. 

Ως πολίτης αυτής της χώρας που εκπληρώνω τις υποχρεώσεις μου απέναντί της, προτίθεμαι να ασκήσω με κάθε τρόπο, κάθε νόμιμό μου δικαίωμα που μου επιφυλάσσει ο νόμος για να έχει το παιδί μου αυτό που του ανήκει». 

Μετά την αδιαφορία του Υπουργείου και αφού πλέον προσέλαβε γυναίκα για να συνοδεύει το παιδί της στο σχολείο η κ. Μυλωνάκη απευθύνθηκε πριν από δύο μέρες με την ίδια καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. 

«Είμαι αποφασισμένη να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το παιδί μου και θα το κάνω. Όπως ακριβώς λέω και στην επιστολή μου, πληρώνω τους φόρους μου και εγώ και η κόρη μου δικαιούμαστε ίσες ευκαιρίες. Δε ζητάω τίποτα παραπάνω, δε ζητάω να πάει το παιδί μου σε ιδιωτικό σχολείο όπως το παιδί του πρωθυπουργού. Ζητάω τα αυτονόητα. Το κυνηγάω το θέμα και θα το πάω ως το τέλος. Έχω δώσει αγώνα για το παιδί μου, που κάνει τέσσερις ενέσεις τη μέρα από εννιά μηνών και τώρα που ήρθε η ώρα να πάει σχολείο δεν πρόκειται να του στερήσω αυτό το δικαίωμα» λέει στο e-kriti η κυρία Μυλωνάκη.  

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Κρήτη

Κρήτη - αγορά: Κρίσιμο στοίχημα για την τοπική οικονομία η στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων

φωτο αρχείου

Κάλεσμα στους Κρητικούς καταναλωτές να προτιμήσουν τα ντόπια καταστήματα,τους εμπόρους της διπλανής πόρτας με τις καλές τιμές στις εκπτώσεις, απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης εναρμονιζόμενη με την ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που κάνει λόγο για στήριξη της τοπικής οικονομίας ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στην κοινωνία.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΕΕ με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα αναφέρει ορισμένους από τους λόγους γιατί αξίζει να στηρίξουν οι καταναλωτές τα μαγαζιά της γειτονιάς:

1. «Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία

Κάνοντας τις αγορές μας στα μαγαζιά της γειτονιάς μας υποστηρίζουμε στην πράξη και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην ισορροπία της οικονομικής αλυσίδας. Ψωνίζοντας από την τοπική μας αγορά, επιστρέφουμε στην κοινότητα και την τοπική κοινωνία πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της για να συνεχίζει να μεγαλώνει και να ανθίζει!

2. Σεβόμαστε τους μικρούς τοπικούς επιχειρηματίες

Οι μικροί επιχειρηματίες της γειτονιάς μας καθημερινά αγωνίζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό, ο οποίος διαθέτει περισσότερους πόρους και καλύτερα μέσα. Πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτή την απόσταση;

Επιλέγοντας και προτιμώντας συστηματικά τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, δίνουμε χώρο στους μικρούς επιχειρηματίες να αναπτυχθούν, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε το έργο και την προσπάθειά τους. Σκεφτείτε ότι στην πλειοψηφία τους τα μικρά μαγαζιά διατηρούν μια σημαντική ιστορικότητα, δίνουν χρώμα και ταυτότητα στη γειτονιά μας μέσα στα χρόνια και φυσικά περνούν από γενιά σε γενιά στα μέλη της οικογένειάς τους.

3. Βρίσκουμε ποιοτικά και ξεχωριστά προϊόντα

Οι επιχειρήσεις της γειτονιάς μας επικεντρώνονται περισσότερο στην αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους και λιγότερο στο κέρδος. Δεν επιδιώκουν μαζικές πωλήσεις με μεγάλα περιθώρια κέρδους αφού για τις ίδιες οι πωλήσεις είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση. Η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων παίζει καθοριστικό ρόλο γι' αυτό και φροντίζουν να προμηθεύονται brands που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος και η αυθεντικότητά τους πρωταγωνιστεί στις βιτρίνες τους.

4. Στηρίζουμε πολύτιμες θέσεις εργασίας 

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση ευκαιριών στην απασχόληση στην τοπική κοινότητά μας είναι εξίσου σημαντική. Σκεφτείτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές μας συγκεντρώνουν το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, προσφέροντας περίπου 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμήστε ακόμη το γεγονός ότι για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν την αφετηρία της σταδιοδρομίας τους. Για αυτό λοιπόν, στηρίζοντας τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, στηρίζουμε αυτόματα πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη πράξη αληθινής αγάπης και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων στις τοπικές κοινότητες συνεισφέρει και σε ακόμη έναν σκοπό: αναπτύσσει επαγγελματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας κατάλληλες και ρεαλιστικές συνθήκες για την μελλοντική γενιά επιχειρηματιών!

5. Νιώθουμε ασφαλείς

Ιδιαίτερα τώρα που η ασφάλειά μας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» εξαιτίας της πανδημίας, μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς περισσότερο από ποτέ. Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, είναι σημεία που γνωρίζουμε καλά, είναι εύκολα προσβάσιμα και εκεί μπορούμε να νιώσουμε σιγουριά ότι όλα τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα! Τα καταστήματα της γειτονιάς μας διαθέτουν τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσουν περιορισμένο και διαχειρίσιμο αριθμό πελατών κάθε φορά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις αλλά και το ζεστό χαμόγελό τους πίσω από την προστατευτική τους μάσκα.

6. Απολαμβάνουμε εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον

Στα καταστήματα της γειτονιάς μας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας ξέρουν με το όνομά μας. Η εμπειρία της εξυπηρέτησης περνάει στα χέρια των ανθρώπων αυτών που επιθυμούν πάντα να κάνουν το κάτι παραπάνω για εμάς για να ικανοποιήσουν όχι μόνο την αγοραστική μας ανάγκη αλλά και τη συνολική μας εμπειρία στα καταστήματά τους. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μας δουν να επιστρέφουμε στο «σπίτι» τους για μια καλημέρα ή για ακόμη μια μικρή ή μεγαλύτερη αγορά.

Και τώρα που ξέρεις γιατί χρειάζεται να υποστηρίξεις τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς σου, μπορείς να δεις κάποιους τρόπους για το πως μπορείς να το κάνεις πράξη!

Στην ανακοίνωση σημειώνονται ακόμη τα εξής:

- Προτίμησε τα καταστήματα της γειτονιάς σου…είναι δίπλα σου!

Πριν επισκεφτείς μεγαλύτερα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις αν το  κατάστημα στη γειτονιά σου μπορεί να ικανοποιήσει την αγοραστική σου ανάγκη. Σίγουρα θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές! Προτίμησε να αγοράσεις τα δώρα για τους αγαπημένους σου από τα μικρά εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς σου. Σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο ευαισθητοποιείς και αφυπνίζεις παράλληλα τους δικούς σου ανθρώπους να πράξουν αντίστοιχα, αφού θα τους έχεις συστήσει ένα κατάστημα που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν.

- Δες αν το κατάστημα της γειτονιάς σου έχει το δικό του ψηφιακό σπίτι και επικοινώνησε την εμπειρία σου «με τον έξω κόσμο» !

Ο ψηφιακός κόσμος έχει ατελείωτες δυνατότητες, ταξιδεύει τα νέα πολύ γρήγορα και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για όλους. Ανεβάζοντας στο προσωπικό σου προφίλ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και πληροφορίες για το αγαπημένο σου κατάστημα, αυτόματα μαθαίνει για αυτό ένας μεγάλος αριθμός νέων καταναλωτών. Πόσο επιδραστικός μπορείς να γίνεις για καλό σκοπό; Την ίδια στιγμή, μπορείς να δεις αν το αγαπημένο σου κατάστημα διατηρεί κάποιο προφίλ σε αυτά τα μέσα και να αφήσεις εκεί μια θετική κριτική, ενισχύοντας τη φήμη του!

- Μίλησε για τα καταστήματα της γειτονιάς σου σε φίλους και γνωστούς

Η γνώμη σου μετράει. Για αυτό μοιράσου την με κάθε τρόπο και ευκαιρία. Αφού έχεις μείνει ευχαριστημένος από τις αγορές σου αλλά και από την εξυπηρέτηση του μικρού καταστήματος στη γειτονιά σου, φρόντισε να μιλήσεις για την εμπειρία σου σε φίλους αλλά και γνωστούς που πιστεύεις ότι θα ενισχύσουν και αυτοί με τη σειρά τους το κατάστημα αυτό με τις αγορές τους.

Θυμηθείτε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται δίπλα σας, όπως δίπλα τους χρειάζεται να σταθούμε και εμείς αυτή τη στιγμή. Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Ναι, είναι λίγα βήματα ή μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι μας. Στηρίζουμε τη Γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δίνουν ζωή σε αυτή.

Σήμερα έχουμε έναν ακόμη περισσότερο λόγο να το κάνουμε γιατί εκεί είμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Ιδιαίτερα τώρα η δύναμή μας μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον και τη ζωή πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο.

Και μην ξεχνάτε, σε κάθε αγορά που θα κάνετε αυτές τις ημέρες, χρησιμοποιήστε το #stirizoumetigeitoniamas για να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι στηρίζοντας τη γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματά της, μένουμε πραγματικά ασφαλείς!».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

Επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας: Ζητούν την άμεση καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ