Κρήτη

Ηράκλειο

Απάντηση Δένδια στο Ν.Μαριά για τους πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης Ανατολικής Κρήτης

«Στις 20.11.2013, ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο του Σωματείου Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης Ανατολικής Κρήτης, αναφορικά με τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Το ανωτέρω Σωματείο Πυροσβεστών επεσήμανε πως, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρόσληψή τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμα βασικά Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως κράνος επέμβασης αστικού συμβάντος, 2η στολή, πυροσβεστική ζώνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, όταν καλούνται να εκτελέσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Η απάντηση Δένδια

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1641/29.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ.7017/4/17178/21.12.2013 απάντηση:

«Σας γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού όλων των Υπηρεσιών μας αποτελεί αντικείμενο πρώτης προτεραιότητας και καθημερινή επιδίωξη του Υπουργείου μας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης έχει χορηγηθεί ατομικός πυροσβεστικός προστατευτικός εξοπλισμός κατά περίπτωση, ανάλογα τις ανάγκες τους και τη διαθεσιμότητά του στη Διαχείριση Πυροσβεστικού Υλικού του Σώματος. Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στο προσωπικό της προκείμενης αναφοράς, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού χορηγήθηκαν είδη ατομικής προστασίας ανάλογα με αυτά των μονίμων πυροσβεστικών υπαλλήλων, πλην ορισμένων (κράνος αστικού τύπου, δεύτερη στολή πυρκαγιάς, πυροσβεστική ζώνη) για τα οποία δεν υφίστατο επαρκές απόθεμα και αναμένεται να χορηγηθούν άμεσα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειάς τους.

Πέραν αυτών, ως προς το ζήτημα της ενσωμάτωσης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, σας γνωρίζουμε ότι από τη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 15 του ν.3938/2011 παρέχεται, στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), οι οποίοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου και κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, η δυνατότητα να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. Δεδομένου του χρόνου πρόσληψης αυτής της κατηγορίας πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα για την ενεργοποίηση της μίας ή της άλλης δυνατότητας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών και Φορέων του Υπουργείου μας, έχει καταρτισθεί και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο πλαίσιο, δε, αξιολόγησης των τοπικών αναγκών και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του Σώματος εξετάζονται με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα οι βέλτιστες δυνατές επιλογές για την ομογενοποίηση του προσωπικού του και συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, απόψεις, επισημάνσεις και προτάσεις εκπροσώπων θεσμοθετημένων φορέων, όπως των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν σε εκφάνσεις του συγκεκριμένου ζητήματος.»

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τον έπιασαν με λαθραίο καπνό και ...πυρομαχικά

σύλληψη

Συνελήφθη, σήμερα (19/1) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και όπλων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών στο σπίτι του άνδρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 200 γραμμάρια  καπνού, χωρίς να φέρουν την απαιτούμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνται τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης, 125 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, ένα μηχανισμό αναγόμωσης, δύο στιλέτα και κροτίδες .

Η ποσότητα  του καπνού που κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στο Τελωνείο Ηρακλείου. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αστερουσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Συνελήφθη στο Ηράκλειο ο Νορβηγός σύντροφός της!

Ηράκλειο: Συναγερμός για γυναίκα που έπεσε στα νερά του λιμανιού