Κρήτη

Ηράκλειο

Ακριβότερο το ψωμί με το ζύγι αλλά το υπουργείο το… χαβά του

Με ελέγχους επιχειρεί το Υπουργείο Ανάπτυξης  να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα που πήρε ως προς το γάλα και το ψωμί βλέποντας πως οι τιμές στα δύο αυτά προϊόντα δεν πέφτουν. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος γνωστοποίησε ότι ξεκινούν έλεγχοι για την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Σχετικά με το ψωμί, η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο 4254/2014 προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού, παρουσία του πελάτη, καθώς και υποχρεωτική αναγραφή της τιμής ανά κιλό στο ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα.

Βέβαια είναι απορίας άξιο το πώς περιμένει το υπουργείο να πέσει η τιμή στο ψωμί με το ζύγισμα  αφού η πράξη έχει αποδείξει πως η φραντζόλα που πωλούνταν κατά το παρελθόν χωρίς ζύγισμα με στάνταρ τιμή σήμερα όταν ζυγίζεται πωλείται ακριβότερα αφού το βάρος της τις περισσότερες φορές είναι πάνω από 350 γραμμάρια.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών του Ηρακλείου Μανόλης Βολανάκης εξηγεί στο Ράδιο Κρήτη πως παλαιότερα, που έπρεπε να κάνουν τις φρατζόλες γύρω στα 350 γραμμάρια, πάντα έβαζαν περισσότερο ζυμάρι και στο τέλος τους έβγαινε γύρω στα 400 γραμμάρια με την τιμή όμως να μένει σταθερή γύρω στα 80-90 λεπτά ανά φρατζόλα. Σήμερα που πρέπει να τη ζυγίσουν όταν η ζυγαριά δείξει 400 γραμμάρια ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει για 400 γραμμάρια ,με βάση την τιμή κιλού που είναι 2.50-2.60 ευρώ, άρα περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Σε τοπικό επίπεδο οι αρτοποιοί προσαρμόζονται σιγά σιγά στη νέα λογική του ζυγίσματος σύμφωνα με τον  κ Βολανάκη, ο οποίος όμως επισημαίνει πως αντί να βγάλει το υπουργείο έξω κλιμάκια να δεί αν στον κλάδο του ζυγίζουν ή όχι το ψωμί θα έπρεπε να ελέγξει σε τι συνθήκες πωλούνται τα αρτοσκευάσματα σε μίνι μάρκετ, φρουταγορές ακόμα και σε μεγάλα περίπτερα.

Να πούμε πάντως πως σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργείου Ανάπτυξης  με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και για τον σκοπό αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή θα ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Το υπουργείο έχει ζητήσει από τους καταναλωτές να ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν και σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση εκ μέρους του πωλητή, να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή  για τις σχετικές καταγγελίες.

Επίσης, ο υφυπουργός έχει ξεκινήσει και κύκλο επαφών με εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των σούπερ μάρκετ, με στόχο τη διασφάλιση μιας «συμφωνίας κυρίων» για τη μείωση των τιμών στο γάλα.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ενεργοποιήθηκε το "Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς

Πολιτική Προστασία

Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες, ενώ κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή (23/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ζήτησε να ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ», το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τους φορείς που εμπλέκονται με το ζήτημα.

Το Σχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπει ελέγχους στατικότητας στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Επίσης, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται γι αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Λεονταράκη, ο οποίος μίλησε στο ekriti.gr, υπάρχουν συνεχείς επαφές της Περιφέρειας Κρήτης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλεπει το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ»:

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Όλα τα παραπάνω, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο και θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου στις 11 το πρωί, στο Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Ζημιές σε χωριά του Ηρακλείου μετά τον σεισμό (φωτογραφίες)

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Καμία σχέση οι σεισμοί, με τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου