Κρήτη

Ηράκλειο

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Λιγότεροι Έλληνες και περισσότεροι ... Γερμανοί

Αυξημένη  κατά 5,82% ήταν η κίνηση των επιβατών του εξωτερικού στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου το οκτάμηνο που μας πέρασε και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μέχρι τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτος, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αερολιμένα. Μάλιστα μέσα στο συγκεκριμένο οκτάμηνο συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν μέσω του Αεροδρομίου όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο Αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας

Αναλυτικότερα , αύξηση 8,2 % παρουσιάζεται στις αφίξεις πτήσεων εξωτερικού σύμφωνα με τον κ.Πλιάκα.

Ωστόσο διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στην κίνηση στις πτήσεις εσωτερικού όπου υπάρχει μείωση 20,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (λόγο και της συγχώνευσης Ολυμπιακής με Aegean) ενώ την ίδια ώρα η κίνηση στους επιβάτες εσωτερικού παρουσιάζει πτώση μόλις -1,5% .Αυτό σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου  οφείλεται στο γεγονός   ότι στις πτήσεις υπήρχαν καλύτερες πληρότητες .

Σε ότι αφορά τον μήνα Αύγουστο η αύξηση που καταγράφεται  στους αφιχθέντες επιβάτες εξωτερικού είναι 5,58% σε σχέση με τον περυσινό μήνα ενώ στους επιβάτες εσωτερικού η αύξηση  είναι 4,21%.

Όπως επεσήμανε ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου αύξηση κατά 28% παρατηρήθηκε και τον Αύγουστο  στις αφίξεις  Γερμανών  τουριστών που έρχονται  πρώτοι και μάλιστα φθάνουν τις 101.000 επιβάτες  και ακολουθούν οι Ρώσοι οι οποίοι  ωστόσο τον μήνα που μόλις μας πέρασε σημείωσαν πτώση 19%.Συγκεκριμένα 82.000 επιβάτες από την Ρωσία  έφθασαν τον μήνα Αύγουστο στο Νίκος Καζαντζάκης.

Να τονιστεί επίσης ότι Άγγλοι και οι Γάλλοι παρουσιάζουν αύξηση 7,5%  σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο  . Ειδικότερα 74.800  ήταν οι επιβάτες  από την Αγγλία και 56.800 από τη Γαλλία.

Ωστόσο μεγάλη πτώση  που φθάνει το 46% παρουσιάζεται  στις αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία ενώ  μεγάλη είναι η  αύξηση που παρατηρείται σε αφίξεις πολιτών από την Αρμενία αλλά και από την Μολδαβία .

Σύμφωνα με τον κ.Πλιάκα άνοδο 18% είχαμε και σε Αυστριακούς τουρίστες .Αύξηση επίσης  15% παρουσιάζεται και  από το Βέλγιο, αλλά και από την Τσεχία  21% και  τέλος μεγάλη άνοδο τουριστών και μάλιστα  κατά  64 %  παρουσιάζεται  από την Λιθουανία.

Να τονιστεί ότι 605.000 ήταν οι  επιβάτες που αφίχθηκαν τον μήνα Αύγουστο στο Νίκος Καζαντζάκης  (εκ των οποίων οι 43.000 από το εσωτερικό ) και 637.000 εκείνοι που αναχώρησαν . Δηλαδή διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου 1.242.000 επιβάτες τον Αύγουστο και περίπου 4,5 εκατομμύρια επιβάτες το οκτάμηνο από 1-01-2014 έως 31-08-2014.

Ελένη Στάθογλου

 

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός - Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές Γυμνασίου και Α' και Β' Λυκείου

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και επισκέψεις αλλά και λεπτομερή εξέταση του ζητήματος με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, με ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, απόψε, αργά το απόγευμα, οριστικοποιήθηκε η - προσωρινή - μετεγκατάσταση των εκπαιδευτικών μονάδων (Γυμνάσιο και Λύκειο) Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, που επλήγησαν από τον σεισμό, σε άλλα κτήρια, έως ότου αποκατασταθεί το υπάρχον. 

Αύριο, Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, οι μαθητές επιστρέφουν στη δια ζώσης εκπαίδευση και στην ομαλότητα, σε κτήρια απολύτως ασφαλή κι ελεγμένα ώστε να συνεχιστεί το εκπαιδευτικο έργο, όπως ομόφωνα απεφάνθη η επιτροπή Παιδείας, και οι Δ/ντες κ.κ.Κρασανάκης Γεώργιος,Βογιάκη Ελένη,η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,κα. Σπανάκη Μαρία .

Η απόφαση Δημάρχου, στην οποία και θα βρείτε αναλυτικά τους χώρους μεταστέγασης:

Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 [ΦΕΚ 87/7-6-2010 τ.Α΄] «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
  2. Την από 27-9-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με άμεση εφαρμογή του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  3. Τις κρατούσες έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο μας λόγω του μεγάλου σεισμού με επίκεντρο τον όμορο και γειτονικό Δήμο Μινώα Πεδιάδας.
  4. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης του Δήμου σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω σεισμού.
  5. Τις από 29-9-2021 αυτοψίες ελέγχου στα σχολικά κτίρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από το αρμόδιο Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας της Κτ.Υπ. Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).
  6. Τις άμεσες εργασίες προετοιμασίας που εκτέλεσε ο Δήμος στις σχολικές υποδομές των σχολικών κτιρίων.
  7. Την ανάγκη δια ζώσης λειτουργίας του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων καθώς αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα η στέγαση και η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.
  8. Το ΦΕΚ Β 4187 από 10/10/2021 που αφορά «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/κατά την έναρξη του σχολικού τους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.»< >Την ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας η οποία ελήφθη με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων κυρίου Γιώργου Κρασανάκη, της Διευθύντριας Γυμνασίου Τζερμιάδων κυρίας Ελένης Βογιάκη και της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Αγίου Γεωργίου κυρίας Μαρίας Σπανάκη, σχετικά με την στέγαση των σχολικών μονάδων Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.Την διάθεση χώρων για την προσωρινή στέγαση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω του κατεπείγοντος και σύμφωνα με την από 25-10-2021 ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, ως εξής:

< >Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του Γυμνασίου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) πλην της δυτικής πτέρυγας η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη.

Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Γυμνασίου Τζερμιάδων διατίθενται όλες οι αίθουσες του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων (παλαιό κτίριο) ΚΑΙ μία (1) αίθουσα (δυτική αίθουσα) από το νεότερο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τζερμιάδων όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες όπου απαιτούνται (στέγαση γραφείου καθηγητών Γυμνασίου Τζερμιάδων κλπ) πρόκειται να καλυφθούν με προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων.Η παρούσα ισχύει από έκδοσή της και έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και αποκατάσταση του πληγέντος από τον σεισμό της 27ης-9-2021 κτιρίου του Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου Τζερμιάδων και η αποκατάσταση του κτιρίου πρώην ΤΕΕ Αγίου Γεωργίου (όπως έχουν υποβληθεί στα αρμόδια Εθνικά προγράμματα και Υπουργεία για χρηματοδότηση) και ανακαλείται με νεότερη απόφαση Δημάρχου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σκαλανίου - Κατάληψη από τους γονείς

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

ESPA BANNER