Κρήτη

Ηράκλειο

Άνοιξε στη Στοά Μακάσι η έκθεση των φωτογραφιών Κουτουλάκη για τις θηριωδίες των ναζί

dsc05653.jpg

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της στη ιστορική στοά Μακάσι στο Ηράκλειο η   έκθεση φωτογραφιών ντοκουμέντων-αποκάλυψη αρχείου «Κουτουλάκη» που παρουσιάζουν τις γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής στο νησί. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμώντας την 74η ιστορική επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

dsc05596.jpg

dsc05596.jpg, by lefterv

Στην ιστορική έκθεση φωτογραφικού υλικού παραβρέθηκαν σήμερα στη στοά Μακάσι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι φύτεψαν συμβολικά στην είσοδο της στοάς Μακάσι το δέντρο της ειρήνης, μια ελιά.
Την έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα «Κουτουλάκη» παρουσίασε στις αρχές ο αρχαιολόγος, επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζωράκης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, αποτελεί τμήμα από το αρχείο του σημαντικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη. Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές  που διαπράχτηκαν την κατοχή στην Κρήτη, από τους  γερμανούς και ιταλούς κατακτητές.

dsc05606.jpg

dsc05606.jpg, by lefterv

Η Επιτροπή αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη και διέτρεξε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για την σπουδαία έκθεση του ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ιστορική φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. «Ζωντανεύουν» ιστορικές μνήμες, και θέλουμε να δουν τις φωτογραφίες ντοκουμέντο όλοι οι Κρητικοί, η νεολαία μας. Αυτό το οποίο συζητάμε και με τους δημάρχους είναι να παρουσιαστεί η έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της κατοχής στη Γερμανία. Για να δουν όλοι τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος του Κρητικού λαού και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη μνήμης για τις επόμενες γενιές».

dsc05627.jpg

dsc05627.jpg, by lefterv

  Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά Μακάσι, τόνισε:  «Η Μνήμη των Αγώνων ενός λαού για την προάσπιση ή την ανάκτηση της Ελευθερίας του, θα πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών στην πορεία μιας χώρας μέσα στο χρόνο.
Η Έκθεση του Αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά «Μακάσι», χώρο κράτησης εκατοντάδων πατριωτών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, συμβάλλει στην αποτύπωση των Ιστορικών γεγονότων, των καταστροφών και των μαρτυρίων που υπέστη ο Κρητικός λαός, και αναδεικνύει τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αξιοπρέπειας και της Ειρήνης. Καταγράφοντας τις τραγικές συνέπειες του Πολέμου, το φωτογραφικό υλικό προβάλλει συνάμα το αδούλωτο φρόνημα των Κρητών απέναντι στη Βία και τη Βαρβαρότητα του Κατακτητή.» 

dsc05664.jpg

dsc05664.jpg, by lefterv

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι φωτογραφίες προκαλούν ρίγη συγκίνησης, καταπνίγει όλους εμάς, βλέποντας όλες αυτές τις θηριωδίες, αυτές τις πράξεις βίας τις οποίες κατέγραψε η επιτροπή ωμοτήτων με πρόεδρο τον Ν. Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ι. Καλλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή το 1945 όταν ορίστηκαν από το Ελληνικό κράτος να περιοδεύσουν την Κρήτη και να καταγράψουν τις ωμότητες, τις βαρβαρότητες, τη φρίκη του πολέμου, στην Κρήτη. Είμαστε πολύ τυχεροί, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που σαν δήμαρχος κατάφερα να εξασφαλίσω αυτή τη συλλογή η οποία ήταν χαμένη. Όνειρο ζωής είναι παράλληλα να καταφέρω να παρουσιαστεί η έκθεση στη Γερμανία». 

dsc05629.jpg

dsc05629.jpg, by lefterv

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης συμβολικά φύτεψαν μια μικρή ελιά έξω από την στοά Μακάσι όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πατριώτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 φωτογραφίες από το αρχείο «Κουτουλάκη» που λήφθηκαν από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης αποτυπώνοντας τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την περίοδο της κατοχής στην Κρήτη από τους γερμανούς και του ιταλούς. Η έκθεση φωτογραφίας του αρχείου «Κουτουλάκη» που βρίσκεται στη διάθεση του δήμου Μαλεβιζίου θα πραγματοποιηθεί έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 με ώρες  λειτουργίας καθημερινά 11:00 – 17:00 και ελεύθερη είσοδο. 

dsc05650.jpg

dsc05650.jpg, by lefterv

Στις 5 το απόγευμα ημερίδα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» στο Πολιτιστικό  Κέντρο Ηρακλείου

lamprinos_1.jpg

lamprinos_1.jpg, by lefterv

dsc05677.jpg

dsc05677.jpg, by lefterv

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης το απόγευμα στις 5 θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Μαλεβιζίου, ο δήμος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:00   |   Έναρξη Ημερίδας, Xαιρετισμοί
                   Αρναουτάκης Σταύρος | Περιφερειάρχης Κρήτης
                   Λαμπρινός Βασίλης | Δήμαρχος Ηρακλείου
                   Μαμουλάκης Κώστας | Δήμαρχος Μαλεβιζίου
                   Κοτρόγιανος Δημήτρης | Δ/ντης ΚΕΑΔΙΚ
17:30  |   Κακουδάκης Γιάννης | Αντιστράτηγος ε.α. | Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
                 “Η Μάχη της Κρήτης και η αντίσταση του Κρητικού λαού
                 (20 Μαΐου 1941 - 1Ο  Μαΐου 1945).
18:00  |   Μανουσάκης Βασίλης | Δρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/κης
                 Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
                “Η απομύζηση της Ελλάδας από τους κατακτητές και η οικονομία της
                 κατεχόμενης Κρήτης (1941-1945)”
18:30   |   Δρακάκης Μανόλης | Δρ Ιστορίας | Προϊστάμενος Γεν. Αρχείων του
                 Κράτους ν. Ηρακλείου | Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
                Τζωράκης Γιώργος | υπ. Δρ. Αρχαιολογίας | Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
                “Η μετακατοχική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων και η
                αποτύπωση των εργασιών της στο Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη”
19:00  |   Ρόντχολντς Έμπεχαρντ | Ιστορικός ερευνητής | Δημοσιογράφος
                 “Οι Γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης”
19:30  |   Μαρούδα Ντανιέλα | Διεθνολόγος | Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
                 “Μάχη της Κρήτης: Ιστορική αλήθεια, νομικές διαστάσεις”
20:00  |   Περράκης Στέλιος | Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
                 “Μνήμη, λήθη και δικαίωση των θυμάτων της Κατοχής”
20:30   |   Τελικά συμπεράσματα Ημερίδας
                   Παραγιουδάκης Μανούσος | Στρατηγός ε.α. | Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ
                   Φασουλάκης Κώστας | Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού
                                                              Περιφέρειας Κρήτης
                Πλεύρη Αριστέα | Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου
                Ξενάκης Δημήτρης | Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Σαχίνης Γιώργος & Παπαδάκης Γιώργος

 

Κρήτη

Σεισμοί στο Ηράκλειο - Λέκκας: Δεν αποκλείεται νέα δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

Να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια και όσα έχουν υποστεί ζημιές συνέστησε στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε και τι ακριβώς ισχύει με το σχέδιο «Εγκέλαδος» για το Ηράκλειο Κρήτης. 

Διευκρίνισε πως το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά είναι μονίμως ενεργοποιημένο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που έρχεται ξαφνικά.

Στο Ηράκλειο, όπου παρατηρείται παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, υπάρχει η εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για έναν σεισμό της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.

Σημείωσε παράλληλα ότι ναι μεν ένας σεισμό αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι ένας μικρός σεισμός για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι σύγχρονες κατασκευές - αυτές που έχουν δημιουργηθεί βάσει των αντισεισμικών κανονισμών - έχουν ανταπεξέλθει σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, ωστόσο η περιοχή των χωριών στο Ηράκλειο, είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει και σπίτια που είναι παλιά γεγονός που χρήζει προσοχής.

Για το λόγο αυτό, αυτό που συνέστησαν οι επιστήμονες για την διαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων του εγκέλαδου, θα πρέπει οι κάτοικοι που βρίσκονται σε παλιά σπίτια, να τα εκκενώσουν. 

"Η σεισμική δραστηριότητα είναι παρατεταμένη και μπορεί να συνεχιστεί",  τόνισε ο κ. Λέκκας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: 3 νέες συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Ηράκλειο: Μετά τη διάσωση, το ζευγάρι πρέπει να πληρώσει το Λιμενικό!

Ηράκλειο: Διαψεύδει η σύζυγος του Διονύση Κρέμη ότι ο γιατρός πέθανε μετά τον εμβολιασμό