Κρήτη

Ηράκλειο

Χανιά

Σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη

Ακόμα πιο προσεκτικοί στην αλόγιστη κατανάλωση νερού που γίνεται πολλές φορές θα πρέπει να είμαστε προκειμένου  αυτό το πολύτιμο αγαθό το νερό, να μην λείψει σε κανένα μας.Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματικά  προβληματίζουν.

Συγκεκριμένα, η βροχόπτωση στην Κρήτη εμφανίζει στις περισσότερες περιοχές σημαντική μείωση όπως προκύπτει από τα βροχομετρικά  στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών που εποπτεύουν για το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2013- Μάιος 2014 η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου,  τα οποία και δημοσιεύουν .

Ειδικότερα, η αξιολόγηση των δεδομένων, από 37 σταθμούς, κατέδειξε  ότι κατά το τρέχον έτος η βροχόπτωση στην Κρήτη εμφανίζει στις περισσότερες περιοχές σημαντική μείωση η οποία προκύπτει από τη σύγκριση της συνολικής βροχόπτωσης των μηνών Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι Μάιου 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη μέση βροχόπτωση των τριών προηγούμενων ετών 2010-2013

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία  μείωση στις βροχοπτώσεις  παρουσιάζεται κυρίως στις Β.Δ  περιοχές αλλά και στις νότιες περιοχές της Π.Ε Χανίων, εκτός  από τις βορειοανατολικές περιοχές των Χανίων  όπου σημειώνεται αύξηση των βροχοπτώσεων  .

Επίσης μείωση παρουσιάζεται σε περιοχές του Ρεθύμνου εκτός από τις Βορειοδυτικές περιοχές  του όπου υπάρχει αύξηση των βροχοπτώσεων ενώ μειωμένες είναι οι βροχοπτώσεις και σε περιοχές του Ηρακλείου. Μείωση των βροχοπτώσεων παρατηρείται  επίσης  και σε περιοχές του Νομού Λασιθίου με εξαίρεση την Ιεράπετρα όπου καταγράφεται αύξηση.

Ειδικότερα ανά περιοχή η μεταβολή ανέρχεται ως εξής :

  1. Στις ΒΔ περιοχές της ΠΕ Χανίων μεσοσταθμική Μείωση κατά 29%, (από 16% έως 44%)
  2. Στις νότιες περιοχές της ΠΕ Χανίων μεσοσταθμική Μείωση κατά 30%, (από 20% έως 45%)
  3. Στις ΒΑ περιοχές της ΠΕ Χανίων και τις ΒΔ της ΠΕ Ρεθύμνης μεσοσταθμική Αύξηση κατά 12%, (από 1% έως 34%)
  4. Στις ΒΑ περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης μεσοσταθμική Μείωση κατά 17%, (από 7% έως 35%)
  5. Στις νότιες περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης μεσοσταθμική Μείωση κατά 6%, (από +1% έως -14%)
  6. Στις βόρειες περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου μεσοσταθμική Μείωση κατά 25%, (από 8% έως 35%)
  7. Στις νότιες περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου μεσοσταθμική Μείωση κατά 29%, (από 26% έως 36%)
  8. Στις περιοχές της ΠΕ Λασιθίου Μείωση κατά, 15% στο Οροπέδιο, 43%- 45% στην  Ζάκρο - Σητεία και 30%  στην Καλαμαύκα 28%.
  9. Ο σταθμός της Ιεράπετρας καταγράφει Αύξηση κατά 46%.

Με σχετική ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συνιστά σε όλους τους χρήστες νερού να εφαρμόσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι η αξιολόγηση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Μαρίνο Κριτσωτάκη και η συλλογή των στοιχείων από τον κ.  Μ. Τζορμπατζάκη Τεχνικό της Διεύθυνσης Υδάτων και κ. Ν. Μπαγκή του Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε. 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Γιώργο και Όλγα, να έχετε μια όμορφη ζωή!

γιώργος όλγα

Το κλαμπ των εργένηδων αποχαιρέτησε ο καλός συνάδελφος Γιώργος Ι. Παπαδάκης, ο οποίος ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου, με την αγαπημένη του Όλγα Καπελάκη.

Μάλιστα την ευτυχία του ζευγαριού, θα συμπληρώσει σε λίγες εβδομάδες και ο ερχομός του πρώτου τους παιδιού, το οποίο είναι αγοράκι.

Ο ερχομός του ...μπόμπιρα είναι θέμα εβδομάδων, by renas

Διεύθυνση και δημοσιογράφοι του ekriti και του Ράδιο Κρήτη, εύχονται στον Γιώργο και την Όλγα μία όμορφη, γλυκειά ζωή και με το καλό το μωράκι τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Νέο τροχαίο στον δρόμο Ηράκλειο - Σκαλάνι

Ηράκλειο: 19χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία