Κρήτη

Ηράκλειο

Χανιά

Έντεκα Δήμοι της Κρήτης πάνε ... στην παράταση της δεύτερης Κυριακής

Κορυφώνεται η αγωνία ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους που την ερχόμενη Κυριακή θα δώσουν την τελική μάχη προκειμένου  να εκλεγούν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών μιας και την Κυριακή 18 του Μάη δεν τα κατάφεραν να βγουν  με την πρώτη.

Τα βλέμματα πλέον  όλων είναι  στραμμένα στην εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής που θα κρίνει το αποτέλεσμα για συνολικά 11 δήμους της Κρήτης που θα πάνε σε επαναληπτικές εκλογές.

Ειδικότερα όπως είναι αναμενόμενο με  αγωνία και με ιδιαίτερη ανυπομονησία περιμένουν  τόσο οι υποψήφιοι αλλά και οι πολίτες τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις  επαναληπτικές εκλογές .

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αναμέτρηση  για τον Δήμο Ηρακλείου για το ποιος τελικά από τους δύο υποψηφίους   θα αναλάβει τον δημαρχιακό θώκο .Υπενθυμίζεται ότι όπως προέκυψε από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ο Γιάννης Κουράκης με τον Βασίλη Λαμπρινό θα πάνε σε δεύτερο γύρο την Κυριακή 25 Μαΐου  .Συγκεκριμένα, με καταχωρημένα 257 εκλογικά τμήματα από τα 264 ο Γιάννης Κουράκης συγκεντρώνει 41% και ο Βασίλης Λαμπρινός το 28,22%

Επίσης στο δήμο Γόρτυνας οι Ν. Σχοιναράκης και Μιχ. Δαριβιανάκης θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο ενώ σε ότι αφορά  στο δήμο Φαιστού σε δεύτερο γύρο θα πάνε η Μαρία Πετρακογιώργη και ο Γιώργος Αρμουτάκης,

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου 2 δήμοι από τους 5 οδηγούνται σε επαναληπτικές εκλογές. Ειδικότερα , στον δήμο Ρεθύμνου σε δεύτερο γύρο πάνε ο Γιώργος Μαρινάκης και ο Νίνος Θεόδωρος  σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την καταμέτρηση καθώς και τον Δήμο Ανωγείων  όπου την ερχόμενη Κυριακή σε δεύτερο γύρο  θα  οδηγηθούν ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης  και ο Μανώλης Καλλέργης.

ΧΑΝΙΑ

Τέσσερις επίσης δήμοι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οδηγούνται και πάλι σε εκλογές την Κυριακή 25 Μαΐου .

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον Δήμο Χανίων  ο Τάσος Βάμβουκας θα πάει σε δεύτερο γύρο με τον Μανόλη Σκουλάκη. Επίσης στον Δήμο Αποκορώνου σε δεύτερο γύρο εκλογών θα πάνε ο Σταμάτιος Σγουράκης και ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Στον Δήμο Καντάνου Σελίνου ο Γεώργιος Ζουριδάκης με τον Αντώνιο Περράκη ενώ σε ότι αφορά στον Δήμο Κισσάμου μέχρι στιγμής σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θεόδωρος Σταθάκης θα αναμετρηθούν και πάλι  την ερχόμενη Κυριακή

ΛΑΣΙΘΙ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου τώρα 2 από τους 4 δήμους θα πάνε σε δεύτερο γύρο. Ειδικότερα , στον Δήμο Αγίου Νικολάου όπως προέκυψε από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και με καταχωρημένο το σύνολο των εκλογικών τμημάτων ο Αντώνιος Ζερβός θα πάει σε δεύτερο γύρο με τον Δημήτρη Κουνενάκη.

Και στο δήμο Ιεράπετρας οι πολίτες θα κληθούν και πάλι να προσέλθουν στις κάλπες όπου θα αναμετρηθούν οι Γιώργος Προϊστάκης και ο Θεοδόσιος Καλαντζάκης.

Ελένη Στάθογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα σχολικά γεύματα

Σωκράτης Βαρδάκης

Για την αιφνιδιαστική διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος των σχολικών γευμάτων και για το τι προτίθενται να κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότηση και συνέχισή του, παρενέβει κοινοβουλευτικά με ερώτησή προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών με πρωτοβουλία των βουλευτών και Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Ν. Φίλη, Μ. Θραψανιώτη, Ολ. Γεροβασίλη και Σ. Βαρδάκη.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων απαξιώνεται με την  προσωρινή  διακοπή του, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων και δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μηχαηλίδου, έχει ευθύνες για την συγκάλυψη του σκανδάλου που έχει προκύψει, με τον παράτυπο και σκανδαλώδη εμβολιασμό κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από την Δευτέρα 1η Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές,  μένουν εκτός του προγράμματος σίτισης, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. Ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι ο αριθμός, που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  Οι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα προβάλλει στις μαθητικές κοινότητες την αξία της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, ενώ συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Φέτος συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προβεί έγκαιρα στις  απαραίτητες  διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα την καταστροφική, όπως φαίνεται για τους μαθητές, καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Και ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31.12.2020 και αριθμό φύλλου 5886 είχε δημοσιευθεί ο πίνακας με τα 1.352 Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, η καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασης αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικό-κοινωνική συγκυρία.

Επιπλέον, είναι  άγνωστο το αν και πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Η σύγκλητος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 - Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους