Κρήτη

Ηράκλειο

Υγεία - Παιδεία

Ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου η εκπαίδευση των εθελοντών υγείας

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιλογή των εθελοντών υγείας, που έχουν μέχρι στιγμή υποβάλλει αιτήσεις για τις μονάδες υγείας Ηρακλείου (η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή-συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων ανά Νομό), η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης προχωρά στην υλοποίηση της απαραίτητης εκπαίδευσης των εθελοντών, ως προϋπόθεση ένταξης αυτών στο Μητρώο Εθελοντών Υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 έως την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014.

Θα είναι συνολικής διάρκειας 23 εκπαιδευτικών ωρών και θα πραγματοποιηθεί στο Πα.Γ.Ν.Η. (η αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση βρίσκεται εκτός των κύριων κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, στο χώρο του ΚΕΚ ΠαΓΝΗ, εξωτερικό κτίριο μετά την καινούργια εκκλησία του Αγίου Λουκά, στο ισόγειο, δίπλα από τον παιδικό σταθμό).  

 

Η παρουσία των μελών που έχουν ορισθεί για το πρόγραμμα του εθελοντισμού, τόσο στο νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας, θεωρείται σημαντική, προκειμένου να υπάρχει ενιαία πληροφόρηση και ομοιόμορφη ακολουθία των διαδικασιών εφαρμογής του εθελοντικού προγράμματος.

Το νοσοκομείο έχει αναλάβει την οργανωτική διαδικασία του εκπαιδευτικού προγράμματος κατά τις ημέρες πραγματοποίησης της εκπαίδευσης, τη διάθεση εποπτικών μέσων και καταγραφή συμμετεχόντων βάσει της οποίας θα εκδοθεί και το πιστοποιητικό παρακολούθησης.  

Να υπενθυμίσουμε ότι η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρονται από την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (διατάξεις των άρθρων 11 & 12 του Ν.3868 ΦΕΚ Α΄ 129/2010) έχει προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

 

Προοπτική της συγκεκριμένης προσπάθειας της 7ης Υ.ΠΕ αποτελεί η διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου οργάνωσης προγραμμάτων δράσης εθελοντών υγείας-κοινωνικής φροντίδας εντός του χώρου των μονάδων ευθύνης της, των νοσοκομείων και των δομών αυτών, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και εκτός αυτών, σε τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων του φορέα, οι οποίοι στηριζόμενοι στην κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, μπορούν να προωθήσουν την ενεργητική παρέμβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και των συνανθρώπων μας, προς τις ευάλωτες κοινωνικά άτομα και ομάδες πληθυσμού.

 

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ παραμένει ΑΝΟΙΧΤΗ σε κάθε πολίτη, σε όλους τους Νομούς και διαμερίσματα της Κρήτης, που επιθυμεί να συμπράξει με κοινωνικές πράξεις αλληλεγγύης στον τομέα των εθελοντικών παρεμβάσεων στα νοσοκομεία και Κ.Υ. Κρήτης.

Η επιλογή των υποψηφίων και η εγγραφή τους σε τηρούμενο μητρώο πραγματοποιείται με κριτήρια:

Την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Τα δηλούμενα προσόντα των υποψηφίων/ενδιαφερόμενων

Τη συνέντευξη των υποψηφίων από αρμόδια επιτροπή επαγγελματιών υγείας.

Οι εθελοντές υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Οι εθελοντές εκπαιδεύονται βάση επιστημονικού προγράμματος και με ευθύνη της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, ανά Νομό, από επαγγελματίες υγείας, μόλις συλλεχθεί ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πρώτων εθελοντών στο Ρέθυμνο. 

Περισσότερες πληροφορίες, στοιχεία επικοινωνίας με την Επιτροπή Συντονισμού του Προγράμματος και αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ηλεκτρονική υποβολή της, μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης από την ιστοσελίδα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης: www.hc-crete.gr/Για τον Πολίτη/ Εθελοντισμός, όπου αναλυτικά αναφέρονται και οι Τομείς δράσης.

Οι πολίτες που δεν μπορούν, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν επιθυμούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά Αίτηση Εθελοντή, μπορούν να απευθύνονται στα πρόσωπα αναφοράς που έχουν οριστεί ανά μονάδα υγείας και αναφέρονται στην Αίτηση.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε άτομα άνων των 85 ετών

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Ξεκίνησε στις 8 το πρωί σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού άνω των 85 ετών, σε όλα τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

Η ροή του εμβολιαστικού προγράμματος και στα οκτώ νοσοκομεία του νησιού κυλάει ομαλά και η προσέλευση των εμβολιασθέντων είναι συνεχής.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό στις 20 του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εμβολιαστικές γραμμές σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των τεσσάρων Περιφερειακών ενοτήτων του νησιού.

Σταδιακά θα αναπτυχθεί το σύνολο των εμβολιαστικών γραμμών στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 510 νέα κρούσματα - 20 θάνατοι - 323 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: 17 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων