Κρήτη

Ηράκλειο

Υγεία - Παιδεία

Αξιοποίηση των σε διαθεσιμότητα ιατρών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στον ΕΟΠΥΥ προτείνει ο Λ. Αυγενάκης

Στην παροχή δυνατότητας στους ιατρούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είτε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν, είτε για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, προς όφελος του Συστήματος Υγείας, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στις 23 Ιουλίου 2013 δημοσιεύθηκε ο Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 67 Α’ / 23.07.2013), ο οποίος προβλέπει την «κατάργηση ειδικοτήτων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και του συνόλου των κατεχομένων από το προσωπικό αυτό οργανικών θέσεων». Σε εφαρμογή των διατάξεών του, εξεδόθη η υπ’ αριθμόν 106520/Δ2/31.07.2013 Διαπιστωτική Πράξη της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Π.Ε. και Δ.Ε. / Διεύθυνση Προσωπικού Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, που ορίζει ότι «το προσωπικό των καταργουμένων ειδικοτήτων τίθεται σε διαθεσιμότητα από την 22α Ιουλίου 2013 σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.2 της παρ. Ζ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093 / 2012 (Α’ 222)».

Έτσι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.122 εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και περίπου120 ιατροί, από τους οποίους -και μετά τις απορροφήσεις από τα ΙΕΚ και τις συνταξιοδοτήσεις- υπολογίζεται να μείνουν στην διαθεσιμότητα και εν τέλει να απολυθούν περίπου στα 70-90 άτομα, δεδομένου ότι εξαντλείται η περίοδος διαθεσιμότητας σε περίπου δύο μήνες. Μάλιστα, είχε εξαγγελθεί η μετακίνηση των υπολοίπων εκπαιδευτικών σε δομές του Υπουργείου Υγείας, όπου διαπιστώνεται πλήθος κενών θέσεων και συγκεκριμένα γινόταν λόγος για εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε καθηγητές ειδικοτήτων του τομέα υγείας και πρόνοιας, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, να απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας.

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «δεδομένου ότι, για τους ιατρούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα δοθεί η δυνατότητα, είτε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν, είτε για σύμβαση σε γιατρούς που θέλουν συνεργασία, αντί αποκλειστικής απασχόλησης με τον ΕΟΠΥΥ, διατηρώντας παράλληλα και ιδιωτικό ιατρείο, είναι σκόπιμο να δοθεί η ανωτέρω δυνατότητα και για τους ιατρούς των ΕΠΑΛ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».

Μάλιστα, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει ότι «τα δημόσια νοσοκομεία έχουν, σήμερα, μεγάλες και αυξανόμενες ανάγκες και η αξιοποίηση των γιατρών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα των ασφαλισμένων» και για το λόγο αυτό ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους ιατρούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, είτε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν, είτε δυνατότητα για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία Νοεμβρίου: Στα 21 εκατομμύρια οι ζημιές

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μεταξύ των Εταιριών - μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε Euro57,1 εκατ.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βρέθηκε η 17χρονη Μάγια!

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! - Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση