Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου "World Film Locations: Athens" στο Ηράκλειο

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση βιβλίου "World Film Locations: Athens" στο βιβλιοπωλείο Public Ηρακλείου στις 19:00. Μέσα από ταξίδι στο χρόνο παρουσιάζονται κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καλύπτοντας σχεδόν έναν αιώνα κινηματογράφου.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στις τοποθεσίες γυρισμάτων ελληνικών και ξένων ταινιών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και καλύπτει περισσότερο από έναν αιώνα κινηματογράφου. Περιλαμβάνει επίσης έξι δοκίμια και μία εισαγωγή από θεωρητικούς και ιστορικούς του κινηματογράφου. 

Το World Film Locations: Athens, ένας πρωτότυπος κινηματογραφικός οδηγός της ελληνικής πρωτεύουσας, συμπληρώνει την επιτυχημένη σειρά World Film Locations του εκδοτικού οίκου Intellect. Εμβληματικές αλλά και λιγότερο γνωστές τοποθεσίες γυρισμάτων ελληνικών και ξένων ταινιών στην Αθήνα, από το ιστορικό κέντρο, τα μνημεία της και τις γειτονιές της μέχρι τις κοντινές παραλίες και τα προάστιά αποτελούν το θέμα αυτής της έκδοσης η οποία μεταφέρει τους αναγνώστες-θεατές σε ένα ταξίδι στο χρόνο καλύπτοντας σχεδόν ένα αιώνα κινηματογράφου. Οι παραγκουπόλεις στο Δουργούτι, τα θερινά σινεμά της Κηφισιάς, η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, τα καφέ της Φωκίωνος Νέγρη, οι πολυκατοικίες στο Κουκάκι και στην Κυψέλη και φυσικά η Σταδίου, η Ομόνοια, η Πλάκα έρχονται σε πρώτο πλάνο και γίνονται πρωταγωνιστές των ταινιών που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Άννα Πούπου, Αφροδίτη Νικολαΐδου και Ειρήνη Σηφάκη, διδάκτορες κινηματογράφου και επικοινωνίας και ερευνήτριες ενώ συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ερευνητές, κριτικοί κινηματογράφου, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τους προαναφερθέντες σε αυτό το βίβλο γράφουν οι Λευτέρης Αδαμίδης, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Σταύρος Αλιφραγκής, Μανόλης Αρκολάκης, Φαίδρα Βόκαλη, Λήδα Γαλανού, Μπέτυ Κακλαμανίδου, Μυρτώ Καλοφωλιά, Χάρης Καραχάλιος, Ούρσουλα - Ελένη Κασσαβέτη, Δημήτρης Κερκινός, Υβόν Κοσμά, Ελευθερία Ράνια Κοσμίδου, Αγγελική Κουκουτσάκη - Monnier, Στέλιος Κυμιωνής, Μανώλης Κρανάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Ιουλία Μέρμηγκα, Δέσποινα Μουζάκη, Ερατώ Μπασέα, Έφη Παπαζαχαρίου, Μαρία Παραδείση, Θανάσης Πατσαβός, Δέσποινα Παυλάκη, Κατερίνα Πολυχρονιάδη, Nick Potamitis, Sylvie Rollet, Γιάννης Σκοπετέας, Νίκος Τσαγκαράκης, Βασιλική Τσιτσοπούλου, Ηλίας Φραγκούλης, Μαρία Χάλκου, Έλενα Χρηστοπούλου, Μάριος Ψαρράς.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση χρηματοδότησης για το Open Mall.jpg

Ορατό είναι το ενδεχόμενο ο δήμος Ηρακλείου να μπει σε καθεστώς “επιτήρησης” όσον αφορά στο έργο του ανοικτού εμπορικού κέντρου- Open Mall, καθώς ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση του από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμβασιοποίηση υποέργου.

Πρόκειται για ένα οραματικό πλάνο, οι συζητήσεις για το οποίο ξεκίνησαν το 2018, στο πλαίσιο του οποίου αξιοποιείται τμήμα του εμπορικού κεντρικού ιστού και με παρεμβάσεις ανάπλασης αλλά και ομογενοποίησης στις όψεις των 89 καταστημάτων που συμμετέχουν, δίνεται η αίσθηση ενός “ανοικτού” εμπορικού κέντρου ( με κεντρική πύλη εισόδου μεταξύ άλλων).

Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή που θα έδινε ώθηση στην τοπική εμπορική κίνηση και θα αναβάθμιζε την εικόνα του κέντρου, έχει μείνει στάσιμη από μεριά του δήμου, που είναι ο κύριος δικαιούχος της πράξης και χρηματοδοτείται για αυτό με 1,5 εκ ευρώ. Συνδικαιούχος είναι το Επιμελητήριο Ηρακλείου με 597. 751 ευρώ, με τα υποέργα που του αναλογούν να είναι κυρίως συμπληρωματικά του έργου και να “κουμπώνουν” πάνω στη κυρίως υποδομή, που είναι ευθύνη του δήμου.

Έγκριση 6 μήνες αργότερα!

Οι …. καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών ξεκίνησαν από πολύ νωρίς: Ενώ η απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο για να “τρέξει” το πρόγραμμα του έργου με κοινοτική χρηματοδότηση δόθηκε στις 28-6-2019 και βρίσκεται αναρτημένη στη Διαύγεια , το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έλαβε απόφαση έγκρισης του έργου έξι μήνες αργότερα (!), στις 20 Ιανουαρίου του 2020, δηλαδή σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος. Βάσει της απόφασης έγκρισης από το Υπουργείο, η ημερομηνία υλοποίησης έχει οριστεί για τις 31.12.2021, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αυτό τον έναν χρόνο αλλά και στην όποια παράταση δοθεί -ως είθισται- σε έργα ευρωπαικής χρηματοδότησης αυτής της κατηγορίας, ο δήμος Ηρακλείου δεν προλαβαίνει να εκτελέσει το σύνολο των υποέργων, ανάμεσα στα οποία τα απαιτητικά υποέργα των εργασιών υπογειοποίησης των καλωδίων κοινής ωφελείας αλλά και τις εργασίες της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο δήμος θα μπει σε “καθεστώς επιτήρησης” από τη Διαχειριστική Αρχή ( την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Αρχή θα καταρτίσει τον “μπούσουλᔨ, τα βήματα που θα πρέπει να ικανοποιεί ο δήμος σε σχέση με το έργο, διαφορετικά στο βάθος … απένταξη!

Τί λέει η δημοτική αρχή

Από τη μεριά της η δημοτική αρχή αναγνωρίζει την καθυστέρηση με τον αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη να απαντά στο ekriti.gr ότι “Υπάρχει δεδομένη καθυστέρηση. Το έργο αυτό αποτελεί μια σύνθεση διαδικασία, ενώ τεράστιες υπήρξαν οι αρρυθμίες λόγω κόβιντ”. Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται ένας “αγώνας δρόμου” από τη δημοτική αρχή προκειμένου έως το τέλος της δημοτικής θητείας στις 31-12 του 2023 να έχει αποδοθεί το σύνολο του έργου, με τον αντιδήμαρχο να “ποντάρει” στις παρατάσεις που θα πάρει το έργο λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. “Στον προγραμματισμό μας είναι να γίνουν άμεσα οι διαγωνισμοί για τον Τεχνικό Σύμβουλο και την ανάθεση της μελέτης για την τεχνική ανάπλαση, την οποία το 2022 θα συμβασιοποιήσουμε” συμπλήρωσε.

 

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Λίγα λόγια για το έργο και τη φιλοσοφία που το “διατρέχει" όπως αναφέρονται στο Τεχνικό Δελτίου του Δήμου: Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου εντός των βενετσιάνικων τειχών της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που περικλείουν οι οδοί: Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη –Έβανς (μικρή) – Αβέρωφ και οι οδοί Γιαννιτσών, Τσικριτζή και Θεοδοσάκη. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ένα πυκνό δίκτυο στενών οδών. Παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο έντονος εμπορικός και επιχειρηματικός χαρακτήρας της, ο ισχυρός χαρακτήρας κεντρικότητας, ο κτιριακός και αρχιτεκτονικός πλούτος, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με μνημεία και ελεύθερους δημόσιους χώρους, η συνεκτικότητα, οι αναβαθμισμένες και σε σχετικά καλή κατάσταση υποδομές για πεζούς και ΑμεΑ και η ικανοποιητική κάλυψη από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Μιχάλης Καραμαλάκης: Παραμένει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ο Ηρακλειώτης Αντιστράτηγος

Ταραντίλης: Αγωνία για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων