Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Μάγεψε με τον "Ερωτόκριτο" η Άσπα Κυρίμη στην Κιθαρίδα‏

ερωτοκριτος ασπα κυριμη

Μάγεψε το κοινό η ηθοποιός και σκηνοθέτης Άσπα Κυρίμη με την παράσταση "Σγουραφιστή σ' όλο το νου έχω τη στόρησή σου" από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δ.Ο.Π.Π.Α. Μαλεβιζίου στον Άγιο Φανούριο της Κιθαρίδας.

ερωτοκριτος ασπα κυριμη

ερωτοκριτος ασπα κυριμη, by meropi

Σε ένα μαγευτικό, φυσικό σκηνικό, η Άσπα Κυρίμη καθήλωσε επί μια ώρα το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο και παρακολούθησε μια παράσταση γεμάτη συγκίνηση, με την ιδιαίτερη ερμηνεία των στοίχων του Κορνάρου να προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στους θεατές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της παράστασης, κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι αυτή θα έπρεπε να παρουσιαστεί και εντός των τειχών του Ηρακλείου, για να δοθεί η ευκαιρία και σε όσους δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην γραφική Κιθαρίδα, να απολαύσουν αυτόν τον μοναδικό θεατρικό μονόλογο.

ερωτοκριτος ασπα κυριμη

ερωτοκριτος ασπα κυριμη, by meropi

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Άσπα Κυρίμη: «Πώς ν’ αφηγηθείς τον Ερωτόκρτο; Ένα ποίημα δέκα χιλιάδων στίχων. Τι να αφαιρέσεις και πώς; Σκεφτήκαμε να αφήσουμε στην άκρη το επικό μέρος, τις μάχες και τις μονομαχίες, και να αφηγηθούμε την ερωτική ιστορία του Ρωτόκριτου και της Αρετούσας. Προσπαθήσαμε να φανταστούμε το ταξίδι του Ερωτόκριτου: τους πρόσφυγες που, όταν έπεσε ο Χάνδακας, ταξίδεψαν προς την άλλη Ελλάδα και κάποιοι έφτασαν στα Επτάνησα. Εκεί, ο δεκαπεντασύλλαβος του Κορνάρου περίμενε μέχρι να συναντήσει τον Σολωμό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν κουβαλούσαν μόνο τους εαυτούς τους και τις ανάγκες τους. Είχαν μαζί τους κι έναν πολιτισμό που τον μετέφεραν κι αυτόν. Ήταν φορείς μιας γλώσσας και μιας παράδοσης που ταξίδεψε μαζί τους. Είπαμε πως έτσι συμβαίνει με τους πρόσφυγες· τότε και σήμερα. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν όχι για να δουν καινούργιους τόπους αλλά «με το σκοτεινό τρένο της φυγής» είναι, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, και φορείς μια παράδοσης, ενός πολιτισμού που μπορεί να μπολιάσει ευεργετικά τις νέες τους πατρίδες».

ερωτοκριτος ασπα κυριμη

ερωτοκριτος ασπα κυριμη, by meropi

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία ήταν από την σκηνοθέτη, ηθοποιό και πτυχιούχο του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου Άσπα Κυρίμη, ενώ η μουσική επιμέλεια έγινε από την μουσικό και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Αθηνά Καψετάκη. Οι συντελεστές ευχαριστούν ιδιαίτερα όπως ανέφεραν και στο πρόγραμμα: «Την Ιουλία Σταυρίδου, την Άννα Δάρδα – Ιορδανίδου και τον Ηρακλή Λογοθέτη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Την Τασούλα Μαρκομιχελάκη, που μας έδωσε την ευκαιρία να καταπιαστούμε με το συναρπαστικό ποίημα. Τον Κωνσταντίνο, πάντα!»

Κρήτη

Κρήτη: Μέθυσε και έκανε το καφενείο... καλοκαιρινό

επεισόδιο αστυνομια

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε τα ξημερώματα στο κέντρο των Χανίων, όταν πελάτης καφενείου σε έξαλλη κατάσταση προκάλεσε ζημιές στην εξωτερική τζαμαρία του καταστήματος, σπάζοντας και φωνάζοντας.

Όπως μεταφέρει μάρτυρας του συμβάντος στο zarpanews.gr «Ήταν πελάτης του καφενείου, αλλοδαπός και μόλις κλείσανε το μαγαζί τσακώθηκε με το προσωπικό και άρχισε να σπάει με κράνος όλες τις  τζαμαρίες». Μάλιστα, η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν τέτοια ώστε μια γυναίκα κατέρρευσε αλλά ευτυχώς συνήλθε χωρίς να χρειαστεί μεταφορά στο νοσοκομείο.

Στο σημείο έσπευσε αστυνομική δύναμη και λίγο αργότερα ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Πρόκειται για 22χρονο αλλοδαπό, ο οποίος κατηγορείται για φθορά ξένης ιδιοκτησίας αλλά και για οδήγηση δικύκλου χωρίς άδεια και υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Ακρίβεια: Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

ESPA BANNER