Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

'Ενα παράθυρο πολιτισμού το νοτιότερο άκρο του Ηρακλείου...

Μία προσπάθεια όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ανθίσει η Πινακοθήκη Βιάννου "Σάββας Πετράκης", ξεκινά η δημοτική αρχή, για αυτή την σημαντική κοιτίδα πολιτισμού, με σημαντικά έργα, στο νοτιότερο σημείο του νομού Ηρακλείου, τον Κερατόκαμπο. Η ιδέα που υλοποίησε ο Σάββας Πετράκης και στήριξαν σημαντικοί εικαστικοί, χρειάζεται ενίσχυση. Η πινακοθήκη σήμερα αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων αλλά και ανθρώπων που θα της δώσουν πνοή να συνεχίσει το έργο της ως πνευματικό ίδρυμα. Η οικονομική κρίση, αλλά και το κενό που άφησε πίσω του ο πρωτεργάτης της, κάνουν πιο έντονη την ανάγκη της στήριξης του πολιτισμού και της πνευματικής ζωής από τις τοπικές αρχές.

Την Παρασκευή η   βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μαρία  Διακάκη επισκέφθηκε το Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προκειμένου να συζητήσουν για την Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης». Στη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη όπου παρευρέθησαν επίσης ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων της Πινακοθήκης «Σάββας Πετράκης», τονίστηκε η σημασία και η αναγκαιότητα  ύπαρξης της Πινακοθήκης καθώς και η ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης  του εγχειρήματος της δημιουργίας ενός χώρου πολιτισμού στον Κερατόκαμπο της Βιάννου.

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της χρηματοδότησης και της στήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μακροπρόθεσμα έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λειτουργίας της  και προτάθηκαν από τα μέλη του συλλόγου μια σειρά από δράσεις προκειμένου να στηριχθεί και να μείνει ανοιχτό το παράθυρο πολιτισμού που άνοιξε σε ένα μικρό χωριό στο νοτιότερο άκρο του Ν. Ηρακλείου.

Η  βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πείσμα της δεινής πραγματικότητας και της απαξίωσης του πολιτισμού, αναφέροντας πως ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ποιότητα ζωής που  μπορεί να συμβάλλει στην καλλιτεχνική και πνευματική παιδεία των πολιτών, που το κράτος οφείλει να προσφέρει μαζί με άλλα αγαθά, εξίσου πολύτιμα όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Επίσης, δήλωσε πως  η ανάδειξη του Πολιτισμού μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτιστική και οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας και εξέφρασε τη συμπαράσταση της σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και ανθρώπων προκειμένου να συνεχιστεί το όνειρο του εμπνευστή της Πινακοθήκης του αείμνηστου Σάββα Πετράκη.

 

Κρήτη

Κρήτη: Ισόβια Ισόβια στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη για το φονικό στα Ανώγεια

29χρονος ανώγεια

Tην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επτά χρόνια φυλάκισης επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων στον 30χρονο Μανώλη Καλομοίρη, γιό του δολοφονημένου Λευτέρη Καλομοίρη, ένοχο ανθρωποκτονίας σε ήρεμη κατάσταση, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη.

Ο Καλομοίρης δικάστηκε για το φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον πατέρα του Λευτέρη Καλομοίρη.

Ο εισαγγελέας αρχικά πρότεινε 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 4 χρόνια για την οπλοφορία, την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή, χωρίς να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Θρίλερ με εκταφή νεκρής - Εισαγγελική έρευνα σε γηροκομείο

Κρήτη: Το κιβώτιο με τα ναρκωτικά την πρόδωσε - Χειροπέδες σε 45χρονη (φώτο)

"Όχι" από την ΕΤΑΔ για παραχώρηση δημόσιων κτιρίων στον Δήμο Ηρακλείου