Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Ιστορία

Πρωτοβουλία στο Μαλεβύζι για την διάσωση και ανάδειξη των κοινοτικών αρχείων

Μια πρωτοποριακή και ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία μεταξύ του δήμου Μαλεβιζίου και των Γενικών Αρχείων του Κράτους εγκαινιάζεται στο Γάζι με στόχο τον εντοπισμό, τη συγκέντρωση και τελικά τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του συνόλου των οικισμών του Δήμου Μαλεβιζίου, το οποίο μέχρι σήμερα βρίσκεται διασκορπισμένο σε δεκάδες, επισφαλείς συχνά, χώρους σε ολόκληρο το δήμο.

Το αρχείο των κοινοτήτων του δήμου, αποτελείται από εκατοντάδες φακέλους εγγράφων και βιβλία, που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει παλαιά δημοτολόγια, ληξιαρχικές πράξεις, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, διοικητικά έγγραφα, στοιχεία  της οικονομικής διαχείρισης, του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης δημοτικών έργων κλπ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του Προϊσταμένου των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Ηρακλείου δρ. Μανόλη Δρακάκη, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την προστασία των αρχείων αυτών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του προγράμματος, που στοχεύει αφενός στην προστασία του αρχείου και αφετέρου στην ανάδειξή του, ώστε να καταστεί εύκολα προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορίστηκε επιτροπή  με επικεφαλής τον γεν. γραμματέα του Δήμου Γιώργο Μανουσάκη και τον ειδικό σύμβουλο, αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη, η οποία σε συνεργασία με τον κ. Δρακάκη θα επιμεληθεί τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση του ιστορικού αρχείου από τις κατά τόπους κοινότητες, την καταλογογράφηση των σχετικών φακέλων και την τελική παράδοσή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ηρακλείου. Παράλληλα συζητήθηκε και η δυνατότητα αναπαραγωγής του εν λόγω αρχείου  σε ψηφιακή μορφή και θα ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία των σχετικών φακέλων για την ένταξη του έργου σε αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Δηλώσεις Μαμουλάκη

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δρακάκη για την πρόθυμη αρωγή στο σημαντικό αυτό έργο του δήμου, τόνισε τη σημασία της προστασία των αρχείων για την ιστορία και τον πολιτισμό του δήμου «Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, το οποίο μέχρι σήμερα κινδύνευε, αποθηκευμένο συχνά σε ακατάλληλους χώρους φύλαξης και πλέον διασώζεται οριστικά. Αποτελεί μια τεράστια συλλογή μοναδικών τεκμήριων της ιστορίας του τόπου μας και είχαμε υποχρέωση να τα αντιμετωπίσουμε με τον δέοντα σεβασμό.  Παράλληλα ξεκινάει η αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος, με το οποίο το σύνολο του αρχείου θα ψηφιοποιηθεί και θα καταστεί προσιτό για τους ερευνητές της ιστορίας. Για τη δημοτική αρχή αποτελεί προγραμματική δέσμευση η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Μαλεβιζίου και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμη σημαντική δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

Μ. Δρακάκης για την διάσωση και ανάδειξη των αρχείων

Σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων κ. Μ. Δρακάκης αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του το δήμαρχο για τη σημαντική απόφαση της διάσωσης και ανάδειξης των αρχείων του δήμου, σημείωσε: «Από τον περασμένο χρόνο, έχει ξεκινήσει μια υποδειγματική συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους με τον δήμο, σε δύο τουλάχιστον επίπεδα:  της από κοινού καταγραφής και εκκαθάρισης ανενεργών αρχείων των υπηρεσιών του δήμου και της καταγραφής και παράδοσης στην Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό Ηρακλείου, των αρχείων των κοινοτήτων του σημερινού δήμου Μαλεβιζίου, για τη διαφύλαξή τους στο διηνεκές. Αυτά τα τοπικά αρχεία με πολύ σεβασμό στους τόπους και τους ανθρώπους που τα παρήγαγαν και για τόσα χρόνια τα διαφύλαξαν, θέλουμε σε συνεργασία με τον δήμο να τα διασώσουμε, να τα μελετήσουμε και να τα αναδείξουμε, επιστρέφοντάς τα με νέα μορφή στις τοπικές μας κοινωνίες».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας