Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Αφιερωματα

Ηράκλειο: Η Ιερά Μονή που επιβίωσε από τον τουρκικό ζυγό (φωτο)

monastiri.jpg

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη δεν θα πρέπει να λείψει από τα μέρη τα οποία θα επισκεφθεί κάποιος αν βρεθεί στο χωριό Ασίτες Ηρακλείου. 
Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων κοντά και όπως αναφέρεται στην ιστορία, ήταν αυτή που επιβίωσε περισσότερο από τα υπόλοιπα μοναστήρια της περιοχής, κατά τις διάφορες επαναστάσεις την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

agiosgeorgios18.jpg

agiosgeorgios18.jpg, by gpapadakis

 

agiosgeorgios17.jpg

agiosgeorgios17.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios4.jpg

agiosgeorgios4.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios5.jpg

agiosgeorgios5.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios6.jpg

agiosgeorgios6.jpg, by gpapadakis

Είναι ένα σημαντικό μοναστήρι που υπάρχει τουλάχιστον από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Η αρχαιότερη μνεία της ανάγεται τον 13ο αιώνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο ο ναός του οποίου αποπερατώθηκε το 1627. 

agiosgeorgios19.jpg

agiosgeorgios19.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios16.jpg

agiosgeorgios16.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios14.jpg

agiosgeorgios14.jpg, by gpapadakis

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε κέντρο επαναστατικών κινημάτων, αλλά και εξαιρετικό θέρετρο με τεράστιες βελανιδιές που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του περιβόλου (δύο από τα δέντρα αυτά, ο πλάτανος και το κυπαρίσσι, έχουν κριθεί «διατηρητέα μνημεία της φύσης»). 

agiosgeorgios10.jpg

agiosgeorgios10.jpg, by gpapadakis

Καθώς η μικρή μοναστική κοινότητα επιμένει να μη χρησιμοποιεί μικρόφωνα και ηλεκτροφωτισμό στην εκκλησία, οι λειτουργίες και οι εσπερινοί εδώ, διατηρούν την αυθεντικότητα του παρελθόντος. 
Άξιο αναφοράς είναι το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο λαϊκής εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα ενώ τα παλιά κελιά έχουν αντικατασταθεί, καθώς στη μονή λειτούργησε για χρόνια κατά τη δεκαετία του 1960 η παιδική κατασκήνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. 
Στον περίβολο του μοναστηριού μπορεί να δει κανείς την προτομή του γενναίου οπλαρχηγού Φραγκιά Μαστραχά ο οποίος σε ηλικία 75 ετών, σκοτώθηκε το 1868 σε μάχη εναντίον των Τούρκων στις Ασίτες. 

agiosgeorgios8.jpg

agiosgeorgios8.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios7.jpg

agiosgeorgios7.jpg, by gpapadakis

agiosgeorgios15.jpg

agiosgeorgios15.jpg, by gpapadakis

Επίσης, στην κρήνη της μονής υπήρχε ένα μαρμάρινο λιοντάρι, από την εποχή της Ενετοκρατίας, το οποίο όμως κλάπηκε το 1990.

νερο

νερο, by gpapadakis

Κατά την Τουρκοκρατία η μονή πυρπολήθηκε και ανακαινίστηκε το 1957 από τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.

Φωτογραφίες: Γιώργος Ι. Παπαδάκης/ekriti.gr

Με πληροφορίες από wikipedia

Αφιερωματα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Οκτωβρίου

7η Οικουμενική Σύνοδος

Στην 7η Οικουμενική Σύνοδο  αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας.

Την ίδια ημέρα τιμούνται και οι Άγιοι που καταγόνται από την Κίο της Μικράς Ασίας. Αυτοί είναι ο Άγιος Ευστάθιος, Επίσκοπος Κίου, ο Οσιομάρτυρας Ιγνάτιος, ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο Νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 μ.Χ.  και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Οι λόγοι που συνηγόρησαν στην απόφαση του εορτασμού των Αγίων της Κίου κατά την ημέρα αυτή είναι οι εξής:

1. Αυτό καθαυτό το γεγονός της 7ης Οικουμενικής Συνόδου και ο τόπος που έλαβε αυτή χώρα (Νίκαια), δεδομένου ότι η Κίος της Μικράς Ασίας, από τον 16ο αιώνα μ.Χ. και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νίκαιας και διατηρήθηκε ως τέτοια μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή.

2. Δύο από τους τιμώμενους Αγίους (ο επίσκοπος Κίου Ευστάθιος και ο οσιομάρτυς Ιγνάτιος) έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

3. Η μνήμη των δύο από τους τιμώμενους αγίους εορτάζεται κατά το μήνα Οκτώβριο, στις 6 Οκτωβρίου του Αγίου Μακαρίου και στις 8 Οκτωβρίου του Αγίου Ιγνατίου.

Σήμερα 17 Οκτωβρίου γιορτάζουν: Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Μεγάλο Σχίσμα

Ο βίος της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

 

ESPA BANNER