Κρήτη

Ηράκλειο

Λασίθι

Ισόβια στον κρεοπώλη για το φονικό στον Προφήτη Ηλία

Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεαπολέως ο 53χρονος κρεοπώλης  με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τόσο στην περίπτωση του Πρίαμου Ξυδάκη όσο και στην περίπτωση του Μανόλη Σταυρουλάκη.

‘Ένοχος επίσης  κρίθηκε και ο μικρότερος αδερφός του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιάννη Ξυδάκη , ενώ ο τρίτος αδελφός κρίθηκε αθώος. 

Συγκεκριμένα, το  δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 53χρονο κρεοπώλη για την δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη αλλά και  8 έτη για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη, καθώς και χρηματική ποινή 4.000 ευρώ.

Στον αδερφό του κρεοπώλη επιβλήθηκε 12 χρόνια φυλάκισης  για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα Ξυδάκη  και 2 έτη για την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία καθώς και  την χρηματική ποινή των  3.000 ευρώ.

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων προκάλεσε το γεγονός ότι η ποινή του αδελφού που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πατέρα του Ξυδάκη έχει αναστέλλουσα δύναμη  με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση .

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία μετά και τις απολογίες των τριών κατηγορουμένων, η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του 53χρονου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας  καθ’ υπέρβαση άμυνας , δηλαδή αντέδρασε υπερβολικά στην περίπτωση του 34χρονου γυμναστή και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για την περίπτωση  του Σταυρουλάκη.

Όσον αφορά στα αδέλφια του 53χρονου , είχε προτείνει την ενοχή του μικρότερου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με καραμπίνα , ενώ  για τον μεγαλύτερο πρότεινε την αθώωσή του.

Από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή , που άλλαξε τα δεδομένα στην τοπική κοινωνία του Προφήτη Ηλία , αλλά και συγκλόνισε ολόκληρο το νησί, εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες , εμπειρογνώμονες , ιατροδικαστές , ενώ παρουσιάστηκαν έγγραφα της δικογραφίας, μεταξύ αυτών, βαλλιστικές και ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης , ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  βρίσκονταν μέσα έξω και περιμετρικά του δικαστικού μεγάρου, προκειμένου να αποφευχθούν,  δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς η ένταση  ήταν διάχυτη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και των δεκάδων κατοίκων του χωριού που βρίσκονταν καθημερινά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Νεαπόλεως.

Γωγώ Ξυπάκη

Κρήτη

ΒΟΑΚ: Όχι άλλα λόγια αλλά έργα - Τι ζήτησαν οι αιρετοί από το υπουργείο Ανάπτυξης

Από την σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα.

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης είχαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου 2021, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη και μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού.

Ο κ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κρήτης σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου. 

Με βάση το πλάνο των Υπηρεσιών του Υπουργείου, η σχετική Μελέτη για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη αναμένεται να υποβληθεί εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαβούλευση, ενώ η αντίστοιχη Μελέτη για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, προβλέπεται να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021. 

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή Οδικού Άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε έκταση οδικό έργο με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, όπως η δημιουργία πλήθους σηράγγων και γεφυρών.

Όσον αφορά στο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία, προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε: «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την κατασκευή του σύγχρονου Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης. Από το καλοκαίρι του 2019, με την επίβλεψη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, έχουν γίνει μέχρι σήμερα όλα τα απαιτούμενα βήματα ώστε το εθνικής σημασίας αυτό οδικό έργο να μπει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Βρισκόμαστε στο καθοριστικό στάδιο της προετοιμασίας υποβολής των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσουμε διεξοδικά τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών και να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρουσιάσαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών τις θέσεις της ΠΕΔ Κρήτης και παράλληλα εκφράσαμε την αγωνία αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας της Κρήτης να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, από την Σητεία μέχρι την Κίσαμο.

Επιτέλους, πρέπει να φύγουμε από τις διακηρύξεις και να περάσουμε στο στάδιο της εφαρμογής, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, έναν οδικό άξονα προκειμένου να έχουμε ποιότητα μεταφορικού έργου, ασφάλεια και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Κρήτης. Θα παρακολουθούμε την πορεία του έργου με βάση τα όσα μας εκτέθηκαν σήμερα για να διασφαλιστεί η απόλυτη υλοποίηση του έργου.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον συντοπίτη μας Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, το Γεν. Γραμ. κ. Καραγιάννη, τον Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου κ. Κ. Καρνέση αλλά και όλα τα στελέχη του Υπουργείου για την παρουσίαση και την ενημέρωση που μας έκαναν, καθώς και για τον παραγωγικό διάλογο και την πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που είχαμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καραμανλής: Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο τρίμηνο οι μελέτες για χάραξη του ΒΟΑΚ