Κρήτη

Ηράκλειο

Αγροτικά

Μινωική Γη: Μαρμελάδες, σάλτσες και παγωτά από αλόη και φραγκόσυκο!

Μινωϊκή Γη

Μαρμελάδες και σάλτσες, με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, απόσταγμα φραγκόσυκου, καθώς επίσης σιρόπι, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου ετοιμάζονται να διαθέσουν στην εγχώρια αλλά και την ξένη αγορά, κάνοντας δυναμική είσοδο, τα μέλη του νεοσύστατου Αγροτικού  Συνεταιρισμού «ΜΙΝΩΙΚΗ  ΓΗ», με κύριες καλλιέργειες την αλόη , το φραγκόσυκο και τα αρωματικά φυτά.

​Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο συνεταιρισμό, στο είδος του  - και μοναδικό ίσως στην Κρήτη - με παγκρήτιο χαρακτήρα, συσπειρώνοντας γύρω του περισσότερους από 110 παραγωγούς από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη!

Ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται να διαθέσει στους καταναλωτές  - σε πρώτη φάση- δέκα μεταποιημένα τελικά προϊόντα ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο των μελετών.

​Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του συνεταιρισμού, Μανώλη Χαλαμπαλάκη και Γιώργο Σπυρόπουλο που μίλησαν για το εγχείρημα τους στο «Ράδιο Κρήτη» και τον Μανώλη Αργυράκη, ο συνεταιρισμός θα διαθέσει, τις επόμενες μέρες, 5 μαρμελάδες και δύο σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, απόσταγμα φραγκόσυκου, καθώς επίσης σιρόπι,  παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου.
 
Μετά από προσπάθειες έξι  - περίπου - μηνών ομαδικής  και συντονισμένης  δουλειάς μετάξι της ομάδας έργου που αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες με εμπειρία στο χώρο και πολλών εργαστηριακών δοκιμών, έτοιμες προς διάθεση στην αγορά είναι πέντε μαρμελάδες και συγκεκριμένα  αλόη - βανίλια, αλόη - λεμόνι, αλόη - πορτοκάλι, αλόη - φραγκόσυκο και φραγκόσυκο καθώς και δύο σάλτσες {φραγκόσυκο-αβοκάντο και φραγκόσυκο - τζίντζερ, ιδανικά για σαλάτες και κρέατα.

Ήδη, έχει ετοιμαστεί παγωτό  και σορμπέ φραγκόσυκου.
 

Μινωϊκή Γη 2

Μινωϊκή Γη 2, by ebourma

Τα πρώτα αυτά τελικά προϊόντα παρουσιάστηκαν επίσημα σε εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων και μεγάλων ξενοδοχείων, κατά την διάρκεια εκδήλωσης

Η πανδαισία αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων που με μοναδικό τρόπο είχε «σκηνοθετηθεί» από την ομάδα έργου, ενθουσίασε τους καλεσμένους που δήλωσαν έκπληκτοι από το γευστικό - και όχι μόνο -  αποτέλεσμα των πρωτοποριακών προϊόντων του συνεταιρισμού.

Τα εγκωμιαστικά σχόλια  Ελλήνων και ξένων καλεσμένων χαροποίησαν ιδιαίτερα τα μέλη του δ.σ του συνεταιρισμού.

Προ των πυλών είναι και η παραγωγή αποστάγματος και αιθέριου ελαίου από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ενώ μελετώνται προτάσεις για παραγωγή χυμών, σε συνεργασία με εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά και ενυδατικής κρέμας, σε συνεργασία με εταιρεία της Πελοποννήσου.
 
 
 
 
 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: