Κρήτη

Διάφορα

Πανάρχαιες ελιές της Κρήτης γίνονται καυσόξυλα

Οργανωμένα συνεργεία με πριόνια καταστρέφουν ολόκληρους ελαιώνες, κόβοντας μέχρι και δέντρα 2.000 ετών.

«Από αυτά τα δέντρα μας έντυσαν οι γονείς μας. Από αυτά μας σπούδασαν. Χάρη σ’ αυτά έγινε η Κρήτη αυτό που είναι, εάν έχει αναπτυχθεί ένα πολιτισμικό επίπεδο είναι εξαιτίας τους. Αυτά μας έζησαν τόσα χρόνια. Από το λάδι τους πατήσαμε στα πόδια μας».

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν με οδύνη για την καταστροφή που βλέπουν να εξελίσσεται στο τόπο τους, στην επαρχία Αμαρίου Ρεθύμνου, όπου και συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός πανάρχαιων ελαιόδεντρων του νησιού.

Οι περιπτώσεις είναι διάφορες και διαφορετικές. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι άνθρωποι της περιοχής, από τη μια, κάποια οργανωμένα συνεργεία που έχουν καταλάβει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι, πάνε και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν κόβουν ολόκληρους ελαιώνες - ακόμη και δέντρα που χρονολογούνται εδώ και 2.000 χρόνια. Οι ξενιτεμένοι σε Αθήνα ή εξωτερικό, καμιά φορά και άνθρωποι που απουσιάζουν για λίγο ή δεν επισκέπτονται συχνά τη περιοχή, επιστρέφουν και δεν βρίσκουν τα δέντρα τους. Άλλοι πάλι, λόγω των άσχημων οικονομικών καταστάσεων, προχωρούν στην ενέργεια να τα κόψουν, αφού δεν τους αποφέρουν πια καρπούς ή εισόδημα. Με πόνο ψυχής βέβαια όπως λένε και οι ίδιοι πολλές φορές. Είχε ήδη ξεκινήσει επίσης η καταστροφή και από τις μπουλντόζες εργολάβων δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι ωστόσο παρατηρούν ανήμποροι την αποψίλωση του τόπου. Ένα τόπο που  ήταν άλλοτε γεμάτος ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα. Ο ελαιώνας σιγά σιγά υποχωρεί .

Στο πλαίσιο του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης δραστηριοποιείται μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησίες  από το ’09 στη διάσωση των μνημειακών δένδρων. Το Δίκτυο, με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης, κατόρθωσε να κάνει λεπτομερή καταγραφή περισσότερων των 1.000 αρχαίων ελαιόδεντρων στο νησί, τα νεότερα από τα οποία είναι 500-1.000 ετών, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την ιστορική και πολιτισμική τους αξία.                                       

 Χωρίς όμως ουσιαστική ενίσχυση από τις τοπικές αρχές, ο αφανισμός τους συνεχίζεται. Aν και τα δασαρχεία έχουν τη δικαιοδοσία να κηρύξουν ένα είδος χλωρίδας υπό προστασία ή διατηρητέο, δεν έχουν μεριμνήσει για τα ελαιόδεντρα, παρά τις οχλήσεις των επιστημόνων  και των κατοίκων.

 

Κρήτη

Χανιά

Λοβέρδος από τα Χανιά: Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση

Ανδρέας Λοβέρδος

Στα Χανιά βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη ο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι από τα Χανιά είχε ξεκινήσει τις πρώτες επαφές τον Δεκέμβριο του 2020 για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα

“Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση”, δήλωσε τονίζοντας ότι αν εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε έναν κατανοητό συμβολισμό.

"Ήρθα να στείλω μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη θα μεγαλώσει και θα ειναι στα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Προς το παρόν θα αντιπολιτεύεται και στο μάλλον θα κυβερνήσει", είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση του zarpanews.gr, αν ο δρόμος για να κυβερνήσει περνάει από μια συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λοβέρδος απάντησε ότι εντός του 2022 ή το 2023 θα υπάρξουν σίγουρα δυο εκλογικές αναμετρήσεις, με την πρώτη να αποβαίνει άγονη λόγω απλής αναλογικής. “Στη δεύτερη ο Τσιπρας θα πέφτει κι εμείς θα ανεβαίνουμε και στόχος ειναι να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση“, συμπλήρωσε. Το ΚΙΝΑΛ απέτυχε, τέλος τα βαφτίσια, είπε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον νυν πολιτικό σχηματισμό όπου ανήκει.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ο,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους”.

Πηγή: zarpanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER