Κρήτη

Διάφορα

Διά χειρός Πειραιώς ετοιμάζονται συγχωνεύσεις στην ακτοπλοΐα με άρωμα Κρήτης

Ο κύβος ερρίφθη. Με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μετόχους ακτοπλοϊκών εταιρειών προκειμένου να επιτευχθεί ένας τριπλός στόχος :  η επαναφορά των εταιρειών σε κερδοφορία, η πληρωμή των υπέρογκων δανείων και τρίτον η εισφορά νέων κεφαλαίων στον κλάδο. Η Τράπεζα εξαιτίας της δανειοδότησης των περισσότερων εταιρειών ( Attica, ANEK, Hellenic Seaways ) και της μετοχικής της εμπλοκής έχει γίνει από καιρό αποδέκτης πολλών προτάσεων αναδιάρθρωσης από παράγοντες της ακτοπλοϊας. Ειδικότερα, οι προτάσεις έχουν απευθυνθεί  προς την διοίκηση της τράπεζας ( κ. Μιχάλη. Σάλλα  κ Άνθιμο Θωμόπουλος ) κι όλες κατατείνουν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας ενός κλάδου ο οποίος παραμένει ζημιογόνος σε μια χώρα που μπορεί να αυξάνει έως και 40% τις κρατήσεις από τις βασικές τουριστικές της αγορές ( Γερμανία, Αγγλία ).  Εκ των πραγμάτων είναι προφανές πως η ακτοπλοϊα που αποτέλεσε στο παρελθόν πηγή ανάπτυξης για την νησιωτική Ελλάδα – δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους όρους του παρελθόντος.  Οι αλλαγές, οι οποίες είναι εν εξελίξει, ενδέχεται να φέρουν και επενδυτές, αλλά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε συγχωνεύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι κυοφορούμενες αλλαγές αφορούν την Attica, ANEK και Ηellenic Sea ways, Minoan Lines. Στην  προτελευταία, μάλιστα, έχουν ήδη γίνει αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο που είχαν την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς. Οι επαφές είναι σε προχωρημένο επίπεδο  σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Ποια σημεία θα αλλάξουν 

 

Βασικά σημεία των αλλαγών είναι οι κύριοι παίκτες της ακτοπλοϊας να αποδεχθούν  ότι, πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα την κερδοφορία. Για παράδειγμα, οι προορισμοί είναι ένα κύριο σημείο που πρέπει να συμφωνηθεί και να καμφθεί ο άκρατος ανταγωνισμός. Προορισμοί «Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν ότι, δεν μπορούν να έχουν τέσσερα πλοία σ ένα προορισμό και να σημειώνουν ζημίες και οι τέσσερις εταιρείες. Το ορθολογικό είναι να κερδίζουν όλες οι εταιρείες με την τοποθέτηση λιγότερων πλοίων.», τονίζει παλιό και έμπειρο της ακτοπλοϊας. 

 

Λειτουργικά έξοδα – εργασιακό καθεστώς 

 

Ο ίδιος, παράγοντας προσθέτει πως αφού συμφωνήσουν οι βασικοί παίκτες σ ένα νέο μοίρασμα στις γραμμές του Αιγαίου, αυτό πρέπει να συνοδευθεί με μειώσεις εξόδων. Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν διάφορες προτάσεις όπως την μείωση της ταχύτητας των πλοίων, τις κοινές προμήθειες καυσίμων, ακόμη και την χρησιμοποίηση νέου καύσιμου.  Ένα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να λυθεί είναι οι σχέσεις ιδιοκτητών- εργαζομένων οι οποίες θα τεθούν σε νέα βάση.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι λ.χ οι μισθοί σεφ στα ακτοπλοϊκά είναι υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους μισθούς που λαμβάνουν οι συνάδελφοι τους στην ξηρά. 

 

Είσοδος νέων κεφαλαίων 

 

Εφόσον ξεκινήσουν οι νέες αλλαγές στην  ακτοπλοϊα και αποδειχθεί βασίμως πως οι εταιρείες μπορούν να επανέλθουν στα κέρδη, τότε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών θα αυξηθεί προκειμένου να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια στις εταιρείες. Ήδη η Attica βελτίωσε τον ισολογισμό της με ebidta ( κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων ) 10,16 εκατ. ευρώ ( 2012) ενώ και η ΑΝΕΚ σημείωσε 4,24 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

 

 

πηγή:newmoney

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αθλητικά

Αυγενάκης: Προγραμματικές Συμβάσεις στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Αυγενάκης

Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε σήμερα Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης:

Υπέγραψε με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανόλη Φραγκάκη, Προγραμματικές Συμβάσεις για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης τόσο στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ όσο και στο ανοικτό κολυμβητήριο, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

Συναντήθηκε με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» για τα πολλά προβλήματα που άφησαν οι σεισμοί και που διαρκώς προκύπτουν περισσότερα.

 

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε να ενεργούμε με συνέπεια και πραγματική στήριξη στην περιοχή», υπογράμμισε πως η συνεργασία της Πολιτείας με τη δημοτική αρχή και τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι στενή, με αμοιβαία επιθυμία και διάθεση για εξεύρεσης λύσεων ανακούφισης των πληγέντων, ενώ επισήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά και βήμα βήμα δρομολογούνται ακόμη περισσότερα.

 

Εδώ οι σχετικές αναρτήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού:

 

https://twitter.com/l_avgenakis/status/1467459646046752770?s=20

 

«Με Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μ. Φραγκάκη, υπογράψαμε Προγραμματικές Συμβάσεις για τις απαραίτητες εργασίες στο κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ & ανοικτό κολυμβητήριο στο Αρκαλοχώρι, ύψους 1,4 εκατ. Και συνεχίζουμε με συνέπεια και πραγματική στήριξη στη περιοχή».

 

https://twitter.com/l_avgenakis/status/1467491136411480065?s=20

 

«Με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα». Τα προβλήματα που άφησαν οι σεισμοί είναι πολλά & διαρκώς προκύπτουν περισσότερα. Η συνεργασία της Πολιτείας με τη δημοτική αρχή & μαζί τους είναι στενή, με αμοιβαία επιθυμία και διάθεση εξεύρεσης λύσεων ανακούφισης των πληγέντων»

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Ατύχημα με το τρακτέρ: Νεκρός ο οδηγός

Ηράκλειο: Άγριος καυγάς με 6 συλλήψεις!

Κικίλιας: Με διαδικτυακή παρουσία στην εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων

ESPA BANNER