Κρήτη

Αφιερωματα

Περιηγήσεις

Κατάδυση... στο σπήλαιο των "Κρητικών Ελεφάντων"

sphlaio_elefantvn.jpg

«Ένα σπήλαιο εκπληκτικής ομορφιάς, υπήρξε η τελευταία κατοικία μιας ομάδας σπάνιων ελεφάντων, που έζησαν στην περιοχή του Βάμου Χανιών, εκατοντάδες χρόνια πριν. Όταν το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε, η είσοδος σ’αυτό το καταπληκτικό μνημείο της φύσης αποκλείστηκε…»

Το «Σπήλαιο των Κρητικών Ελεφάντων», όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Μανώλη Ευθυμάκη, κάτοικο της περιοχής, κατά την διάρκεια υποβρύχιου ψαρέματος. Σύμπτωση ήταν και η συνάντηση του με τον επαγγελματία δύτη και κινηματογραφιστή Γιώργο Τζανάκη, ο οποίος πρόβαλε σχετικό φιλμάκι στο Star TV. Από εκεί και πέρα τα πράγματα μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, πήραν τον δρόμο της εξερεύνησης…
 

sphlaio-elefantwn-eisodos.jpg

sphlaio-elefantwn-eisodos.jpg, by eva

Η είσοδος του σπηλαίου, βρίσκεται 13 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα. Η βασική αίθουσα είναι 120 μέτρα, με μέσο πλάτος 25 μέτρα. Ο πυθμένας του σπηλαίου καλύπτεται πλήρως από νερό, το οποίο έχει βάθος από 4 μέτρα έως και λίγα εκατοστά.
Ο χώρος είναι καλυμμένος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοκκινωπού χρώματος, το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου στα πετρώματα του σπηλαίου. 

Η περαιτέρω εξερεύνηση του σπηλαίου, έφερε στο φως, ίχνη οστών από μεσαίου και μεγάλου μεγέθους θηλαστικά. Η μελέτη τους έδειξε ότι άνηκαν σε ελάφι και σε ελέφαντες! Η έκπληξη ήταν, ότι το είδος του συγκεκριμένου ελέφαντα δεν άνηκε σε κανένα γνωστό είδος, ούτε καν σε αυτά που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα σημεία της Κρήτης ή της ηπειρωτικής Ελλάδας!
Το νέο είδος ονομάστηκε ELEPHAS CHANIENSIS, από το όνομα της περιοχής των Χανίων.
 

elephant_apolithomata.jpg

elephant_apolithomata.jpg, by eva

Τα απολιθώματα των ελεφάντων άνηκαν τουλάχιστον σε τρία ενήλικα και ένα νεότερο μέλος και προφανώς πρόκειται για ενδημικό είδος.
Ο Elephas Chaniensis ήταν τρία μέτρα ψηλός και αν και δεν είχε αξιοσημείωτες διαφορές από τον Αφρικάνικό και Ινδικό Ελέφαντα, είχε χοντρότερα οστά και περισσότερο γεροδεμένο σώμα. Η ηλικία του μέχρι στιγμής προσδιορίζεται στα 50.000-60.000 χρόνια.

Η μετανάστευση αυτών των ειδών στον Ελλαδικό χώρο, προσδιορίζεται ότι έγινε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν υπήρχε ενιαία γη από την περιοχή του Ιονίου μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα οστά ελαφιών που βρέθηκαν στο σπήλαιο, τα οποία ανήκουν σε κανονικού μεγέθους ελάφια αλλά και σε ελάφια νάνους, ύψους 30 εκατοστών! Πιστεύεται δε, ότι η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών (τα οποία έμοιαζαν κατά πολύ με τις σημερινές κατσίκες), μείωσαν κατά πολύ τα αποθέματα τροφής με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε εξαφάνιση τους ελέφαντες της περιοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο, τα οστά των ελεφάντων βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών και άλλων μικρότερων θηλαστικών.
 

Dive in elephant cave, by eva

Στο σπήλαιο πραγματοποιούνται καταδύσεις, μέσω καταδυτικών κέντρων, και η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον υπέροχο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (υποβρυχίως αλλά και πάνω από την επιφάνεια του νερού), καθώς και να δει απολιθωμένα οστά, τα οποία βρίσκονται ενσωματωμένα στα πετρώματα του σπηλαίου. Η ορατότητα είναι πάρα πολύ καλή, και δεν υπάρχει ίζημα που να μειώσει την ορατότητα κατά την διείσδυση.
 

stalaktites.jpg

stalaktites.jpg, by eva

Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα, γιατί αδέξιες κινήσεις (ειδικά στην επιφάνεια) θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους σταλακτίτες που δημιουργούνται ακόμη…

πηγές: theabyss.gr, Φίλιππος Μαράκης youtube

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"