Κρήτη

Αγροτικά

3ο Παγκρήτιο Forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία στις 22 Μαρτίου

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωσης των δύο προηγούμενων ετών και της σύζευξης ξενοδόχων και παραγωγών Κρητικών προϊόντων από τα Επιμελητήρια της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το 3ο Παγκρήτιο Forum προώθησης κρητικών προϊόντων στα Κρητικά ξενοδοχεία, το Σάββατο 22 Μαρτίου. 

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η συνεργασία πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα ώστε τα τοπικά προϊόντα να προωθηθούν και ν’ αναδειχθούν στην κουζίνα των  Κρητικών ξενοδοχείων και κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αποτελώντας τους πρεσβευτές της Κρητικής διατροφής  στο εξωτερικό, μέσω των  φιλοξενούμενων τουριστών. Επίσης στόχος είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των Κρητικών προϊόντων – τόσο των αγροτικών προϊόντων όσο και των βιομηχανικών - για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση των προϊόντων τους.

Το Forum θα διεξαχθεί παράλληλα με την Έκθεση Τρόφιμα – Ποτά – Αρτοποιία -Ζαχαροπλαστική – Ξενοδοχειακός και Επαγγελματικός Εξοπλισμός που θα γίνει στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ στις Γούρνες, 21 έως 23 Μαρτίου 2014.

Σκοπός του είναι να  συγκεντρώνει παραγωγούς τυποποιητές, υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων και δικτύων διανομής – Σούπερ Μάρκετ, σε προκαθορισμένα ραντεβού ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους και τις ανάγκες.

Καλεί μόνο τις παραγωγικές και τυποποιητικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριότητας και τους υπεύθυνους αγορών των κρητικών ξενοδοχείων και δικτύων διανομής και Σούπερ Μάρκετ , που σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούρνες Δήμου Χερσονήσου- από τις 9 το πρωι  μέχρι τις 8 το βράδυ θα έχουν εξατομικευμένες συναντήσεις  μεταξύ παραγωγών κρητικών προϊόντων και υπεύθυνων αγορών των ξενοδοχείων με βάση τη συμπλήρωση φόρμας προσφοράς και ζήτησης που διατίθενται από τα Επιμελητήρια της Κρήτης .

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τις συμπληρωμένες φόρμες μέχρι την Παρασκευή 14 Μαρτίου το μεσημέρι.

Όποιοι εξάλλου συμμετέχουν στο forum θα επιχορηγηθούν από τα Επιμελητήρια με μέρος του κόστους και η συμμετοχή τους στην έκθεση

Παράλληλα με την έκθεση και το forum θα πραγματοποιηθούν και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως η ημερίδα με θέμα τον τουρισμό που διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων

Επίσης  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης διοργανώνει παράλληλα τον 9ο Διαγωνισμό Μεσογειακής Κουζίνας.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν:

 Τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου,

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων

Οι Ενώσεις  Ξενοδόχων

Το ΓΕΩΤΕΕ – παράρτημα Ανατολ Κρητης

η Περιφέρεια Κρήτης

η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης

το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, και

το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης

 

Ευκαιρία  προβολής αλλά και κίνητρο  βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης – σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα - τόνισε ότι φέτος υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες καθώς υπάρχει και καλύτερη οργάνωση. Όπως είπε «είναι ένας τρόπος να βγούμε από το τέλμα της κρίσης , αναπτύσσοντας την παραγωγή , διαθέτοντας τα προϊόντα στη τοπική αγορά, αλλά και βελτιώνοντας παράλληλα, με τα κίνητρα αυτά την ποιότητα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου τόνισε ότι «οι δυο κινητήριοι μοχλοί της τοπικής οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, όταν ενωθούν και συνεργαστούν σε συνδυασμό με τα διεθνώς αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά της Κρητικής Διατροφής και τη βιοποικιλότητα και το φυσικό τοπίο της Κρήτης , μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για το τόπο, ώστε οι ξένοι επισκέπτες και να καταναλώνουν εδώ τα ντόπια προϊόντα αλλά να μάθουν και να τα αγοράζουν και να τα καταναλώνουν και  στο τόπο τους»

ΤΙΜΕΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τίθεται ένα ζήτημα ωστόσο σχετικά με το κόστος των ντόπιων προϊόντων.

Όπως γνωστοποίησε ο Διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Φουντουλάκης  «αρκετά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν ήδη όλη τη γκάμα των Κρητικών προϊόντων, και τα περισσότερα μέρος αυτών. Αυτά που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι το ελαιόλαδο, το κρασί και τα αρωματικά φυτά.

Ωστόσο σε αρκετά προϊόντα είτε δεν υπάρχει επάρκεια προσφοράς είτε οι τιμές τους – όπως τα γαλακτοκομικά , τα τυροκομικά και το κρέας- θεωρούνται απο τους ξενοδόχους μη ανταγωνιστικά επειδή οι τιμές τους είναι ακριβότερες από τα εισαγόμενα. Για αυτό το λόγο» είπε ο κ. Φουντουλάκης «πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από την Περιφέρεια κυρίως ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος».

Πάντως άλλοι φορείς , όπως η Περιφέρεια -δια μέσου της κ Βρέντζου- και το ΤΕΕ-ΤΑΚ και το Δίκτυο Οινοποιών ,- δια μέσου του εκπροσώπου τους κ. Ανέστη Βασιλειάδη-, αντιτείνουν ότι «η ποιότητα των Κρητικών προϊόντων είναι τέτοια, που τα κάνει να υπερέχουν σε κάθε σύγκριση με τα εισαγόμενα και δικαιολογούν μια ίσως  υψηλότερη  τιμή». Και προς την κατεύθυνση αυτή , είπαν, πρέπει να γίνει ενημέρωση των επιχειρηματιών αλλά και των επισκεπτών ,ώστε να το κατανοήσουν.

Πάντως το Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αλιφιεράκης, με στόχο την καλύτερη συνεργασία ξενοδόχων – παραγωγών και τον συντονισμό προσφοράς –ζήτησης , οργανώνει σύντομα μια ημερίδα που πιστεύεται ότι θα βοηθήσει και σε καλύτερες συνεργασίες στο θέμα των τιμών αλλά και της επάρκειας.

Επίσης, το Επιμελητήριο, συνεχίζει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν παραγωγικές δραστηριότητες στον Πρωτογενή τομέα , ώστε να μειωθεί και το κόστος.

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Τους συνέλαβαν μόλις αποβιβάστηκαν από το πλοίο

λιμενικός

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Χανίων.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι της Σούδας, κατά την αποβίβαση επιβατών από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, εντοπίστηκαν στις αποσκευές των εν λόγω αλλοδαπών πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ήταν καταχωρημένα στο σύστημα “SIS II” ως κλεμμένα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα εν λόγω έγγραφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος σεισμός στο Ηράκλειο

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πέθανε 21χρονη!

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό