Κρήτη

Αγροτικά

ΦΠΑ και... Τουρκία, απειλούν την Κρητική ντομάτα

Την ντοματοκαλλιέργεια της Κρήτης «απειλεί» το ΦΠΑ του 13% με το οποίο χρεώνονται τα τιμολόγια αγοράς των εμπόρων. Έτσι οι έμποροι που προτιμούσαν την ντομάτα της Κρήτης, τώρα στρέφονται στην τουρκική, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η παραγωγή και η καλλιέργεια της ντομάτας της Κρήτης .

 Σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο μεσσαρίτης βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης για  την τιμή της ντομάτας και τη δεινή θέση που έχουν έρθει οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης αφού οι έμποροι προτιμούν το αντίστοιχο προϊόν της Τουρκίας. Στην ερώτηση με θέμα «Προτιμάται η Τούρκικη από την Κρητική ντομάτα» ο βουλευτής αναφέρει:

«Η Ιεράπετρα, το Τυμπάκι, η Κουντούρα και η Ελαφόνησος στηρίζονται κυρίως στην παραγωγή της θερμοκηπιακής ντομάτας, την οποία θεωρούν βαρόμετρο για την τοπική αγροτική οικονομία. Από την αρχή της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου η τιμή της ντομάτας κυμαινόταν γύρω από επίπεδα που, υπό προϋποθέσεις, εξασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος της καλλιέργειας, δηλαδή γύρω στα 0,50 λεπτά.

Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες η τιμή της ντομάτας έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της καλλιεργητικής περιόδου, φέρνοντας σε απόγνωση τους χιλιάδες παραγωγούς της νότιας Κρήτης. Καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απορρόφηση του μεγάλου όγκου της παραγωγής που κλασικά αγόραζαν οι έμποροι της Βουλγαρίας από τη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Ήταν οι έμποροι που λόγω της καλής ποιότητας της κρητικής ντομάτας και της διατηρησιμότητάς της, την προτιμούσαν αντί της τουρκικής.

Με τα τελευταία φορολογικά δεδομένα οι έμποροι, χρεώνονται στα τιμολόγια αγοράς 13% ΦΠΑ. Έτσι, ανεβαίνει το κόστος τους και φαίνεται να στρέφονται στη φθηνότερη ντομάτα από την Τουρκία. Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται και η αρνητική συγκυρία της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, γύρω στο -10%, αλλά και η υποκατανάλωση που υπάρχει στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες.

Συνεπώς, ο μεγάλος όγκος της παραγωγής της Κρήτης κινδυνεύει να πωληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές, και επιπλέον εάν διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση παραμένει αμφίβολο οι αγρότες που καλλιεργούν θερμοκηπιακές ντομάτες θα συνεχίσουν και στο μέλλον την καλλιέργεια αυτή.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.         Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να επανέλθει η ζήτηση της ντομάτας στα προηγούμενα επίπεδα, δεδομένου ότι τα τελευταία φορολογικά δεδομένα επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές της ντομάτας έναντι άλλων γειτονικών χωρών;».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο έλεγχος στο καφενείο... έφερε λουκέτο και τσουχτερό πρόστιμο

καφενείο

Πρόστιμο 3.000 ευρώ καθώς και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, ήταν οι συνέπειες για έναν ιδιοκτήτη καφενείου στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ για τη διασπορά του νέου κορωνοϊου, το Σάββατο 8 Μαϊου.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο των Αρχών να λειτουργεί το καφενείο του και στον εσωτερικό χώρο, κάτι που απαγορεύεται, τουλάχιστον για την ώρα.

Πρόστιμα των 300 ευρώ επιβλήθηκαν και στους επτά πελάτες που ήταν στο εσωτερικό της επιχείρησης. 

Μάσκες και sms

Εκτός της παραπάνω παράβασης, η Αστυνομία βεβαίωσε κι άλλες που έχουν να κάνουν με μη χρήση μάσκας και για άσκοπες μετακινήσεις.

Συνολικά έγιναν 3.539 έλεγχοι σε όλη την Κρήτη και βεβαιώθηκαν 40 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις (3 στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο, 29 στο Ηράκλειο, 1 στο Λασίθι και μία στον ΒΟΑΚ) καθώς και 11 για μη χρήση μάσκας (3 στα Χανιά, 1 στο Ρέθυμνο και 7 στο Ηράκλειο).

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Θρήνος για τον Γιώργο...

Έπεσε ο κινεζικός πύραυλος - Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια

"Άνοιγμα γυμναστηρίων από τις 17 Μαΐου... για τους εμβολιασμένους"

Κρήτη - κορωνοϊός: Σέρβιρε πελάτες μέσα στο καφενείο και το πλήρωσε ακριβά