Κρήτη

Αγροτικά

Μια βδομάδα προθεσμία και μετά... στους δρόμους οι αγρότες

Στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισαν να τηρήσουν οι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, που μετείχαν σε ευρεία συνάντηση στην Αθήνα, με ζητούμενο την βελτίωση του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων -εξόδων στον κλάδο τους.

 Αν το χρονικό αυτό διάστημα παρέλθει χωρίς ενέργειες εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών τότε θα οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις η μορφή και ο χαρακτήρας των οποίων θα αποφασιστεί ξεχωριστά σε κάθε περιφέρεια.

Στην προσπάθεια τους για να επέλθουν αλλαγές στο μέτρο ποντάρουν πολλά και στην στήριξη που δείχνουν να τους παρέχουν οι 32 βουλευτές της ΝΔ που συνυπέγραψαν επιστολή ενάντια στη διαδικασία που επελέγη για να βάλει τους αγρότες στη λογική της τήρησης βιβλίων αλλά και ενάντια στους συντελεστές που έχουν οριστεί για τη φορολόγηση τους .

Σύμφωνα με τον ταμία της ΟΑΣΝΗ Μιχάλη Καμπιτάκη, κοντά στους 32 δείχνει να βρίσκονται κι άλλοι βουλευτές οι οποίοι από κοινού μπορούν να πιέσουν και να φέρουν αποτελέσματα ,στα σημεία που οι ίδιοι οι αγρότες έχουν επισημάνει ως αρνητικά στο νέο μέτρο.

Δηλαδή στα όρια που θέτει στο ακαθάριστο εισόδημα και την ενιαία ενίσχυση ώστε να υπαχθεί ένας αγρότης στο καθεστώς τήρησης βιβλίων , στην ανυπαρξία αφορολόγητου ορίου για έξοδα που διαφορετικά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και στο να χαρακτηριστεί το 2014 ως μεταβατικό στην εφαρμογή του μέτρου. Μαζί με αυτά και ο επαναπροσδιορισμός των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών.

Σε επίπεδο Κρήτης οι εκπρόσωποι των αγροτών θα έχουν συνάντηση αργά το μεσημέρι της Κυριακής για να εξετάσουν όλες τις εξελίξεις που θα υπάρχουν μέχρι τότε και παράλληλα να καθορίσουν το πλαίσιο δράσης τους σε περίπτωση που η προθεσμία της μιας εβδομάδας παρέλθει χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως φάνηκε στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, με ομολογουμένως μεγάλη συμμετοχή, οι αγρότες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο για να μην ισχύσουν οι αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ως προς τα βιβλία . Μάλιστα όπως λένε οι εκπρόσωποι τους  εφόσον φθάσουν σε κινητοποιήσεις το αίτημα τους δεν θα είναι απλά αλλαγές αλλά κατάργηση του μέτρου

Ελένη Βασιλάκη 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Βιάννο: Ανοικτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Βιάννος

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κατάθεση στεφάνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν τοπικοί φορείς, βουλευτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους.

Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαραπούλου στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχίζονται το μεσημέρι με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την 78η επέτειο από τον Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, 78 χρόνια μετά, τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Οι μαρτυρικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1943 μας υπενθυμίζουν, πως οι αγωνιστές της Βιάννου με ηρωισμό, αξιοπρέπεια και πάθος για την ελευθερία, στάθηκαν μπροστά στις κάννες και απέναντι στα όπλα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Η παρακαταθήκη και το χρέος για τις επόμενες γενιές είναι μεγάλο. Οι Βιαννίτες άνοιξαν το δρόμο για μια κοινωνία αδούλωτη, για μια πατρίδα ελεύθερη που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Από τη μαρτυρική Βιάννο τονίζουμε ότι οι νεκροί του ’43 περιμένουν ακόμα τη δικαίωση, έχοντας κατοχυρώσει τη θέση τους στο πάνθεον των ηρώων».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άρχισαν να πυροβολούν μέσα από το αυτοκίνητο!

Κρήτη: Πυροβόλησαν τη γερακίνα...

Κορωνοϊός - τρίτη δόση εμβολίου: Οι επόμενοι που θα λάβουν sms

ESPA BANNER