Κρήτη

Αγροτικά

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Προσωρινή αναστολή της επιστροφής του περίφημου «πακέτου Χατζηγάκη»

Μια πρώτη «νίκη» κατάφερε η ελληνική πλευρά στο θέμα της επιστροφής των 425 εκατ. ευρώ, γνωστού και ως «πακέτου Χατζηγάκη» που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από τον ΕΛΓΑ για έκτακτες αποζημιώσεις στους έλληνες γεωργούς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε την αναστολή της επιστροφής του εν λόγω ποσού έως την κανονική εκδίκαση της υπόθεσης.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διεξήχθη την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, το ακροατήριο στην υπόθεση Τ-52/12, Ελλάδα κατά Επιτροπής, με αντικείμενο την ακύρωση αποφάσεως της Επιτροπής με την οποία διατασσόταν η ανάκτηση 425 εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες γεωργούς.

Τον Ιανουάριο 2009, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) –δημόσιος οργανισμός ασφαλίσεως των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έναντι ζημιών οφειλομένων σε φυσικούς κινδύνους– κατέβαλε στους Έλληνες γεωργούς αντισταθμίσεις ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ για ζημίες που προκλήθηκαν, το 2008 και το 2009, από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πληροφορηθείσα τα μέτρα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές παράνομες κρατικές ενισχύσεις ασύμβατες με την κοινή αγορά με απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2011 και διέταξε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών από τους δικαιούχους.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή με αίτημα την ακύρωση αυτής της αποφάσεως και με χωριστό δικόγραφο, της 18ης Μαΐου 2012, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτελέσεως της αποφάσεως της Επιτροπής μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου επί της προσφυγής.

Με τη διάταξη της 19ης Σεπτεμβρίου 2012  ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ελληνική Δημοκρατία Εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι υπό τις εξαιρετικές περιστάσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να αναγνωριστεί η προτεραιότητα των συμφερόντων που επικαλείται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία συνίστανται, αφενός, στη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και την αποτροπή κοινωνικών ταραχών και, αφετέρου, στη δυνατότητα συγκεντρώσεως του δυναμικού των φορολογικών της υπηρεσιών στο έργο που αυτή κρίνει ως πρωταρχικής σημασίας για τη χώρα.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Αίτημα να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του Ιάκωβου Τσούνη

ιάκωβος τσούνης

Αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, για να δοθεί σε δρόμο της πόλης το όνομα του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη, ο οποίος δώρησε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέθεσε η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που κατατέθηκε στο Σώμα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

Με την παρούσα επιστολή μας υποβάλλουμε πρόταση-αίτημα ονοματοδοσίας οδού του Δήμου Ηρακλείου σε οδό «Ιακώβου Τσούνη».

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821,  Λονταίων και Πετμεζαίων. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από 13 παιδιά. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

  Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη  περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. 

Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

Έγινε πανελλήνια γνωστός όταν δώρισε σχεδόν όλη τη περιουσία του, 23 εκατομμύρια ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μόλις δύο μήνες πριν τον θάνατό του.

  Μετά από σταδιακή επιδείνωση της υγείας του απεβίωσε στις 10 Απριλίου 2021 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ) όπου και νοσηλευόταν.  

Εκ μέρους όλων των μελών της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης πιστεύουμε ότι η συμβολή τέτοιων Ελλήνων, αξίζει να είναι αξιομνημόνευτη στο διηνεκές και προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής, θεωρούμε ότι θα συμβάλλει το να δοθεί το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για θάνατο Τσούνη: «Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της»

Απεβίωσε ο Ιάκωβος Τσούνης, ο εφοπλιστής που δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις