Κρήτη

Αγροτικά

Δακοκτονία: Το πρόβλημα μας δεν είναι τα κονδύλια αλλά η γραφειοκρατία

Το τραγικό της όλης υπόθεσης με τη δακοκτονία δεν είναι οι πιστώσεις που ανακοινώθηκαν ,και σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνονται αποδεκατισμένες, αλλά το κατά πόσο μπορούμε με την απεριόριστη γραφειοκρατία που έχει επιβληθεί να τρέξουμε τις διαδικασίες γρήγορα και να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για να προχωρήσουμε στην καταπολέμηση του δάκου.

Αυτό αναφέρει στο Ράδιο Κρήτη ο προϊστάμενος αγροτικής ανάπτυξης Νίκος Μαυράκης με αφορμή την ανακοίνωση των ποσών της κρατικής επιχορήγησης για τη δακοκτονία .

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών  Λεωνίδας Γρηγοράκος, το υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί τις περιφέρειες της χώρας με το συνολικό ποσό των 17.077.584 ευρώ, για την κάλυψη των συνολικών δαπανών δακοκτονίας για το έτος 2014, την ώρα που  για το 2013 η επιχορήγηση έφθανε τα 24.696.000 ευρώ .

Στην  Περιφέρεια της Κρήτης κατανέμονται 6.612.279 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το μισό ποσό από εκείνο που είχε δοθεί πέρυσι για το νησί μας.

Ωστόσο ο κ Μαυράκης εξηγεί πως αν προσθέσουμε στο ποσό για το 2014 το υπόλοιπο που μας είχε απομείνει από τη δακοκτονία πέρυσι και ανέρχεται σε περίπου 3 εκ ευρώ αλλά και το κόστος των φαρμάκων για την καταπολέμηση που φέτος θα καλυφθεί από το υπουργείο και όχι από την Περιφέρεια και φθάνει στα περίπου 2,5-3 εκ ευρώ τότε το κινούμαστε στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά από πλευράς κονδυλίων.

Το μείζον θέμα όμως κατά τον ίδιο, δεν είναι τα ποσά -αφού αν παραστεί ανάγκη μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα και από την επόμενη χρονιά-το θέμα είναι οι διαδικασίες μέχρι να φθάσουμε στους ψεκασμούς.

Πέρυσι καθυστέρησε πολύ η όλη διαδικασία και φθάσαμε να κάνουμε ανάρτηση των παγίδων τον Ιούλιο ενώ ο διαγωνισμός έγινε το Μάρτιο.

Φέτος καταβάλλεται μια προσπάθεια ,μια και τα κονδύλια βγήκαν νωρίτερα ,να υπάρξει συντονισμός με την Περιφέρεια για να τρέξουν τα πράγματα γρηγορότερα, όσο αυτό είναι εφικτό αφού η γραφειοκρατία στο θέμα της δακοκτονίας είναι μεγαλειώδης. Αρκεί να πούμε πως για να βγει ο διαγωνισμός για τους εργολάβους δακοκτονίας και τους παγιδοθέτες απαιτείται χρονικό διάστημα 3 μηνών κατ’ ελάχιστο ενώ ένα μήνα χρειάζεται για να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο τη δική του έγκριση.

Έτσι θα πιεστούν οι καταστάσεις τουλάχιστον για γρήγορη έγκριση του προϋπολογισμού στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μήπως και καταφέρουμε, κατά τον κ Μαυράκη, να έχουμε τέλη Μαρτίου το διαγωνισμό για τη δακοκτονία.

Ε.Β

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER