Κρήτη

Αγροτικά

Αγωνία για την ελληνική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ - Τι προτείνει ο ΣΕΔΗΚ

Χθες το απόγευμα θέλουν πληροφορίες να παρουσιάζεται ο  Εθνικός Φάκελος για τη Νέα ΚΑΠ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης παρότι φάνηκε να μην συμφωνεί πλήρως με τις θέσεις που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη ηγεσία ,επί Τσαυτάρη, δεν έχει ανοίξει ακόμα δημόσια τα χαρτιά της ως προς το σενάριο που προκρίνει.

Κι αυτό ενώ απομένουν λίγες ημέρες ,ως την 1η Αυγούστου, οπότε πρέπει η ελληνική πρόταση ολοκληρωμένη να κατατεθεί στην ΕΕ.

Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια πάντως που έχουν τεθεί επί τάπητος αφορούν στην πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να αποτελέσει η χώρα  μια ενιαία Περιφέρεια, στην πρόταση που υποστηρίζουν υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη για 2 Περιφέρειες, στην πρόταση άλλης ομάδας υπηρεσιακών στελεχών που συμφωνούν με την πρόταση Τσαυτάρη για τρεις Περιφέρειες και στην πρόταση των Γεωτεχνικών (με την υποστήριξη και κάποιων Περιφερειαρχών) που προτείνουν την δημιουργία 4 περιφερειών.

Την ίδια ώρα  παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση των ελαιοκαλλιεργητών και αναβάθμιση στις ελαιοκαλλιέργειες έκανε, ενόψει της νέας ΚΑΠ ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η υιοθεσία μιας Περιφερειοποίησης ανάλογης με εκείνη της Ισπανίας, που θα περιλαμβάνει “Βοσκοτόπους”, “Αροτραίες” και “Μόνιμες” καλλιέργειες, που είναι ανάλογη και με την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους ελαιοκαλλιεργητές» και μάλιστα προτείνει την αποδοχή μιας Περιφέρειας με το όνομα “Ελαιοκαλλιέργειες” ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις παρερμηνειών.

 Στο κείμενο του ο ΣΕΔΗΚ αναφέρει μεταξύ άλλων πως :

-Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελαιοκομία στην Κρήτη είναι διαχρονικά δεμένος με την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία του νησιού από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα.
-Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει σήμερα απασχόληση στο σύνολο σχεδόν (άνω του 95%) των κατοίκων της Κρήτης που αποτελούν Δημότες των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ.
-Η Ελαιοκαλλιέργεια και ο Τουρισμός αποτελούν σήμερα τους δυο βασικούς οικονομικούς πόρους του νησιού που μάλιστα η Περιφέρεια, οι Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες να τους συνδέσουν συνεργικά μεταξύ τους.

 Γι αυτό το λόγο και σημειώνει ότι τα εθνικά μέτρα με τη νέα ΚΑΠ θα πρέπει να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελαιοκαλλιέργειας και όχι στην υποβάθμιση και εγκατάλειψή της, πράγμα που θα έχει τεράστιες, όχι μόνο τοπικές, αλλά και εθνικές επιπτώσεις.

Παράλληλα εξηγεί πως αν χωριστεί ,στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, η χώρα σε 2 περιφέρειες  οι ελαιοκαλλιεργητές θα ζημιωθούν σημαντικά αφού οι εύλογα υψηλότερες επιδότησες που επί 10ετίες ελάμβαναν θα περικοπούν δραστικά.

 Σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ η Ισπανία υιοθετεί τέσσερις Περιφέρειες: «Βοσκότοπους», «Αρδευόμενες», «Ξηρικές» και «Μόνιμες», κατατάσσοντας προφανώς την Ελαιοκαλλιέργεια στις «Μόνιμες» όπου η ακριβής ανάλυση του όρου μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένταξη και άλλων καλλιεργειών.

Ανάλογα ο Σύνδεσμος προτείνει στην Ελλάδα μια Περιφερειοποίησης ανάλογη με εκείνη της Ισπανίας, που θα περιλαμβάνει «Βοσκοτόπους», «Αροτραίες» και «Μόνιμες» καλλιέργειες και θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους ελαιοκαλλιεργητές, εφόσον διευκρινιστεί ότι ως «Μόνιμες» θα χαρακτηρίζονται «καλλιέργειες μη επιδεχόμενες αλλαγές στη διάρκεια μιας 50/ετίας».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μετά τον καυγά έπεσε πάνω στη τζαμαρία

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Αιματηρό τέλος είχε ο καυγάς δύο νεαρών, ενός 29χρονου Έλληνα και ενός 31χρονου Πακιστανού, χθες το απόγευμα στην Αμμουδάρα.

Η συμπλοκή από το δρόμο, μεταφέρθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, και εκεί, ο 29χρονος φέρεται να έσπρωξε τον 31χρονο, με τον δεύτερο να πέφτει πάνω σε μια τζαμαρία και να τραυματίζεται.

Ο Έλληνας συνελήφθη και ο αλλοδαπός οδηγήθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν, δεν έχουν γίνει γνωστοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τράβηξε μαχαίρι, μετά το τροχαίο

Ηράκλειο: Οι νεαροί πιάστηκαν στα χέρια - Αναστάτωση από τη συμπλοκή

Στη φυλακή 23χρονος που έσφαξε μία γάτα