Κρήτη

Αγροτικά

Έλεγχοι και στην Κρήτη για το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές

Δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει μεταφερθεί και στην Κρήτη το βακτήριο Xylella Fastidiosa, που ξεραίνει τα ελαιόδεντρα, θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου μετά από αναφορές ότι σε ελαιώνες τους υπάρχουν συμπτώματα της ασθένειας.

"Οι έλεγχοι θα γίνουν αλλά είναι απίθανο να έχει μεταφερθεί το βακτήριο στο νησί" δήλωσε στο "Ράδιο Κρήτη" ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου κ. Νίκος Μαυράκης ο οποίος απέδωσε τα συμπτώματα αυτά στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και τους χειμερινούς μήνες.

Το συγκεκριμένα βακτήριο έχει εντοπιστεί στην περιφέρεια της Απουλίας, στην Ιταλία και με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η περιοχή έχει τεθεί σε καραντίνα καθώς έχει εξαπλωθεί σε μία έκταση 80,000 στρεμμάτων προσβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Ήδη έχουν αποφασιστεί αυστηρότατα μέτρα για να περιοριστεί η επιδημία που θεωρείται επικίνδυνη για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ιταλία και όλη την Μεσόγειο, ενώ θα γίνουν εκριζώσεις  στην περιοχή εξάπλωσης, εντός τις οποίας υπάρχουν 600,000 ελαιόδεντρα.

Να σημειωθεί ότι έρευνες  από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι έδειξαν πως το συγκεκριμένο βακτήριο έχει προσβάλλει και άλλα είδη δέντρων όπως αμυγδαλιές και πικροδάφνες που φύτρωναν στους ελαιώνες της περιοχής.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι: εκτεταμένο κιτρίνισμα των κορυφών, εσωτερικό μαύρισμα του ξύλου και φύλλα που αποκτούν κυλινδρικό σχήμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη τα συμπτώματα αυτά τα συναντάμε και σε ελαιόδεντρα που έχουν έλλειψη νερού.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 37 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κρούσματα κορωνοϊού

Συνολικά 37 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 12/06, σε συνολικά 591 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταγράφηκαν 18 νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid19.

11 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 8 στο Ρέθυμνο, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στο Λασίθι 

Ειδήσεις σήμερα 

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται

Σκέτσος: Τέλος το υποχρεωτικό self-test για τους εμβολιασμένους