Κοινωνία

Σε στάση πληρωμών ο ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

Σε «στάση πληρωμών» έχει προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, με τα χρέη του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας να ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ! Από αυτά, περίπου το 1/3, περί τα 750 εκατ. ευρώ, οφείλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες. Και ενώ οι οφειλές «τρέχουν», τα έσοδα είναι... ανύπαρκτα. Ενδεικτικό είναι ότι το οκτάμηνο του 2015 δεν αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 800 εκατ., ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, περιπτώσεις σπατάλης στη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής εντόπισε ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, το κόστος για τα σκευάσματα ειδικού τύπου (λαμβάνουν κυρίως οι ογκολογικοί ασθενείς) μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο άγγιξε τα 17,9 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, περίπου 117.000 ασφαλισμένοι φαίνεται να λαμβάνουν επιθέματα κάθε μήνα. Η σχετική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2015.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός κατά τη διάρκεια του 6ου Pharma & Health Conference, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται νέες συνταγογραφικές οδηγίες για τους γιατρούς (αναμένεται να έχει εξοικονόμηση της τάξεως του 13%), ανακοστολογούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις (εξοικονόμηση κατά 30%) και καθιερώνονται υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανά κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και ανά κατηγορία παρόχου.

Οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τον όγκο των εξετάσεων και θα αφορούν μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και υπερήχους ? πρόκειται για τις έξι πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων. Στο συνέδριο, κ. Νίκος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, του Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με τα οποία τρεις ιατρικές ειδικότητες (γενικοί ιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι) συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής, IMS Hellas επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την πενταετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς το φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%».

Όπως είπε, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια πενταετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010»
Πηγή: Ημερησία 

Κοινωνία

Αναδρομικά: Έως 3.394 ευρώ περιμένουν οι συνταξιούχοι

αναδρομικά

Αναδρομικά έως 3.394 ευρώ (ανάλογα με το κάθε Ταμείο και το ύψος της σύνταξης) από τα «κομμένα» δώρα και τις επικουρικές συντάξεις διεκδικούν οι συνταξιούχοι με τη δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με το Δημόσιο τα διεκδικούμενα αναδρομικά ξεκινούν από 2,6 δισ. ευρώ, εφόσον καταβληθούν μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2015 αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ (επιπλέον κατά 1,6 δισ. ευρώ).

«Το αργότερο μέσα σε ένα τετράμηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί» εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλον τον συνταξιουχικό κόσμο» δηλώνει ο ίδιος.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος κατ’ αρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 600.000 συνταξιούχοι πρέπει να έχουν προσφύγει δικαστικά. Το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων αναδρομικών, είναι πολιτική απόφαση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται το ΣτΕ να θέσει φραγμό στις επιστροφές, δικαιώνοντας εν τέλει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. 

 

 

 

Οι διεκδικήσεις
Ειδικότερα οι μειώσεις οι οποίες  διεκδικούνται από τους συνταξιούχους (επικουρικές και δώρα) να επιστραφούν είναι οι παρακάτω:

1. Η μείωση του νόμου 4051/2012 η οποία επιβλήθηκε κλιμακωτά με τρία ποσοστά, 10% για επικουρικές από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% για επικουρικές από τα 300 ευρώ και πάνω.

2. Η μείωση του νόμου 4093/2012 η οποία επιβλήθηκε σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ με ποσοστά 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% ως τις 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων πάνω από 3.000 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές ήταν με το ποσοστό της κάθε κλίμακας. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος είχε κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ και 400 ευρώ επικουρική, η μείωση ήταν 10% σε κύρια και επικουρική, με απώλεια 120 ευρώ στην κύρια και 40 ευρώ στην επικουρική.

3. Τα δώρα επικουρικών συντάξεων, που καταργήθηκαν από 1ης/1/2013, και ήταν δύο  επιπλέον επικουρικές.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 πέρασε από χίλια κύματα. Ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, συνολικού κόστους 4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Αφησε εκτός τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν οι συνταξιούχοι και με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι. Επίσης, με διάταξη που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στον νόμο καθόρισε ότι όποιος λάβει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων δεν δικαιούται να διεκδικήσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

 

Διαβάστε επίσης:

"Ζωντανεύει" ξανά το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα - Τί πρέπει να γνωρίζετε

Ηράκλειο: Ένοχος ο 38χρονος για την εξαφάνιση της 17χρονης Μάγιας

Ηράκλειο: Κρατούν "μικρό καλάθι" οι έμποροι - Κάλεσμα για στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων