Κοινωνία

Ανατροπές στο Ασφαλιστικό από το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών (έγγραφο)

epitropi.jpg

Παραδόθηκε την Πέμπτη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πόρισμά της Επιτροπής Σοφών για τις αλλαγές που έχουν ως στόχο να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό.
«Η Επιτροπή ανέλαβε το δύσκολο έργο να σχεδιάσει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έφερε σε πέρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιλογές που διατυπώθηκαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ήταν περισσότερες της μιας. Ωστόσο, μετά από ώριμες σταθμίσεις, επήλθε, σε κάποιο βαθμό, σύγκλιση απόψεων. Το πόρισμα δεν έκρυψε την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενώ παράλληλα απέφυγε τις ωραιοποιήσεις» αναφέρεται στον πρόλογο του πορίσματος.
«Εννοείται ότι το μόνο που χάραξε η Επιτροπή, είναι το μονοπάτι. Γι' αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος. Η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες. Ομοίως, η Επιτροπή δεν προχώρησε στην εξειδίκευση της μετάβασης που θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής πρότασης», συνεχίζει.
Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών στο ασφαλιστικό οδηγούν σε ενοποιήσεις ταμείων.

Ειδικότερα προτείνεται:
•Ή να δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
•Ή να δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.

Το 31 σελίδων κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.
Μεταξύ άλλων, μία από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις - εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.
Ως εκ τούτου, αναφέρει η Ημερησία, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχούς καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους.
Ανατροπές προβλέπονται επίσης σε σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς προτείνεται η κατάργηση της και η αντικατάσταση της από ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.

Κατεβάστε ολόκληρο το πόρισμα:
 

epitropisofon.pdf, by gpapadakis

Κοινωνία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

Σχολική βία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η βία ανάμεσα σε ανήλικους και μάλιστα για ασήμαντες αφορμές. Μια τέτοια αφορμή στάθηκε αιτία να ξυλοκοπηθεί άγρια, όχι μία αλλά δύο φορές, ένας 16χρονος μέσα στο ίδιο του το σχολείο στη Λάρισα μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του, από μια παρέα ανήλικων νταήδων η οποία αποτελείτο από δύο 17χρονους και δύο 16χρονους.

Αρχικά, ο ένας 17χρονος, ο οποίος είναι μαθητής του Επαγγελματικού Λυκείου της Λάρισας, πήγε στο Γενικό Λύκειο που φοιτά ο 16χρονος μαζί με τον άλλο 17χρονο. Οι δύο τους χτύπησαν τον 16χρονο, χωρίς τα κίνητρα της επίθεσης να έχουν γίνει γνωστά ακόμη. Το περιστατικό δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, πιθανότατα επειδή έγινε όταν τα μαθήματα είχαν τελειώσει και τα παιδιά είχαν σχολάσει.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο 17χρονος δεν ικανοποιήθηκε με τον ξυλοδαρμό του μαθητή και επανήλθε δριμύτερος. Την δεύτερη φορά πήγε στο σχολείο του 16χρονου την ώρα του διαλείμματος και μάλιστα είχε μαζί του «ενισχύσεις» καθώς, εκτός από τον 17χρονο που είχε μαζί του και την πρώτη φορά, είχαν έρθει μαζί τους και δύο 16χρονοι. Εκεί, έδωσε εντολή στους φίλους του να ξυλοκοπήσουν τον 16χρονο στο προαύλιο, όπου βρίσκονταν δεκάδες μαθητές οι οποίοι έπαθαν σοκ με τις άγριες σκηνές βίας που αντίκρισαν.

Για το περιστατικό το οποίο προκαλεί ερωτήματα για την ευκολία με την οποία οι μαθητές ενός σχολείου μπορούν να μπαίνουν χωρίς πρόβλημα σε ένα άλλο χωρίς να τους σταματά κανείς, υποβλήθηκε καταγγελία στην Αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας να περάσουν χειροπέδες στον 17χρονο μαθητή και να αναζητούν τους τρεις φίλους του στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Ηράκλειο: Χειροπέδες τρεις που λήστεψαν το μίνι μάρκετ

ΕΡΓΑΝΗ: Δηλώσεις για αναστολές στις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές

ESPA BANNER