Κοινωνία

Οικονομία

Πέτερ Μπόφινγκερ: Εφάπαξ εισφορά στους πλούσιους Έλληνες.

eyro17_1.jpg

Σε «τυφώνα» βρίσκεται η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθώντας να οδηγήσει το πλοίο, υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης. Προτείνει εφάπαξ εισφορά στους πλούσιους Έλληνες.
 
Για τον κορυφαίο οικονομολόγο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι από καιρό σαφές ότι η Ελλάδα πήρε υπερβολική «δόση» μέτρων λιτότητας. Σε καμιά άλλη χώρα δεν επιβλήθηκε τόσο μαζική μείωση των κρατικών δαπανών που οδήγησε αναπόφευκτα στην απότομη κάμψη της οικονομικής της δραστηριότητας και στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πρέπει να αλλάξει στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν στην Ελλάδα. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρότεινε; Είναι άλλες από αυτές που ζητά η διεθνής κοινότητα;

«Νομίζω καταρχήν ότι τις περασμένες εβδομάδες ζήσαμε κλιμάκωση των σχέσεων και σε αυτό φταίει καθαρά η ελληνική πλευρά, γιατί δεν ήταν συνεργάσιμη, για να μην πω ότι ήταν προκλητική», υποστηρίζει ο γερμανός καθηγητής. «Αλλά τώρα είναι σημαντικό να κατέβουν οι τόνοι και να αναρωτηθούμε ποια κοινά σημεία έχουν η Γερμανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει περισσότερο εκείνους με μεγάλα εισοδήματα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Είναι αυτό που εμείς στη Γερμανία κατακρίνουμε, ότι οι πλούσιοι Έλληνες δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε. Εδώ υπάρχει το γερμανικό μοντέλο της κατανομής των οικονομικών βαρών που υιοθετήσαμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την επιβολή μιας εφάπαξ εισφοράς ύψους 50% στους πλούσιους, πληρωτέας σε 30 χρόνια. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στην Ελλάδα».

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ σημειώνει ότι ιδιαίτερα μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όσοι πραγματικά έχουν χρήματα οφείλουν να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της χώρας. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως επισημαίνει.

«Φυσικά είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θα διαπιστώσετε ότι μιλώντας με μέλη της κυβέρνησης το παραδέχονται. Γνωρίζουν ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων, ότι στον πυρήνα του είναι αρρωστημένο. Ετοιμότητα υπάρχει. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων που ευρισκόμενη μέσα σε ένα τυφώνα προσπαθεί να κουμαντάρει το πλοίο. Άρα, ας της δώσουμε πίστωση χρόνου. Από την άλλη βέβαια θα ήταν χρήσιμο μέλη της κυβέρνησης να έδιναν λιγότερες συνεντεύξεις και να έκαναν περισσότερη δουλειά».

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρή πτώση έκλεισε η συνεδρίαση

Χρηματιστήριο

Ασθενείς πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την προσοχή των επενδυτών στραμένη στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η μετοχή της οποίας και σήμερα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις.

Το βιβλίο προσφορών για την Πειραιώς, το οποίο αφορούσε ξένους επενδυτές, άνοιξε σήμερα το πρωί, ενώ στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 1.200.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με εύρος τιμών διάθεσης 1 έως 1,15 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε νέες μεγάλες απώλειες, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Viohalco, της Alpha Bank και της Τέρνα Ενεργειακή.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 875,44 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 109,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,23%  και στις 2.120,24 μονάδες, ενώ στο +0,67% και στις 1.276,19 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 576,30 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+6,44%), της Τέρνα Ενεργειακή (+4,10%), της Alpha Bank (+3,22%) και της Ελλάκτωρ (+2,05%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-23,70%), της Motor Oil (-3,38%), της Εθνικής (-2,65%) και του ΟΠΑΠ (-2,18%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των πρώτων Υλών (+5,97%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,90%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-2,79%) και των Ταξιδιών (-2,05%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank, διακινώντας 10.066.122 και 8.174.648 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Τέρνα Ενεργειακή με 31,411 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 11,940 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 63 πτωτικά και 20 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +20,00% και Ειδησεοφωνική Ελλάς +18,73%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -23,70% και Βιοτέρ -6,48%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις Μαΐου: Ξεκινά την Παρασκευή η καταβολή τους

Ενοίκια: Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για τα κουρέματα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου

Διήμερο «φωτιά» για πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα και ΕΝΦΙΑ