Κοινωνία

Οικονομία

ΙΟΒΕ : Ηπιότερη αλλά μακρύτερης διάρκειας ύφεση

iove-708.jpg

Ηπιότερη του αναμενομένου αλλά μακρύτερης διάρκειας εκτιμά ότι θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, (ΙΟΒΕ) με την τριμηνιαία έκθεσή του που παρουσίασε σήμερα.

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι κατά το Β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ θα σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο Α' εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην «Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία», «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς περισσότερο από ότι αναμενόταν, που διαμόρφωσε την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του περασμένου εξαμήνου στο 1,1%, θα μετριάσει την υποχώρησή του στο σύνολο του 2015».

Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι «η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%».

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός Διευθυντής του ιδρύματος κ. Ν. Βέττας, επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και το Α' εξάμηνο του 2016 όπως επίσης και ότι αναμένεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το Β' εξάμηνο του έτους, οι οποίοι ωστόσο θεωρείται αμφίβολο ότι θα προσφέρουν θετικό πρόσημο στην οικονομία για το σύνολο του έτους.
Το πλήρες τηλεγράφημα του Νίκου Δρόσου στη συνδρο

Οικονομία

Κορωνοϊός: 5,5 δισ. ευρώ στην αγορά τον Ιούνιο

Πληρωμές επιδομάτων

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία και στην αντιστροφή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της αγοράς λόγω της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση, πέρα από την υγειονομική μάχη που δίνει με τον κορωνοϊό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και επιδιώκουν να δημιουργήσουν από τώρα τις συνθήκες για να επιστρέψουν η οικονομία και η αγορά σε κανονικούς ρυθμούς. Κομβικός σταθμός σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα εκταμιευθούν από εκεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα λάβει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ, ακόμα και μέσα στον Ιούνιο, τα οποία θα διατεθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ήδη η επαναλειτουργία του εμπορίου, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η επανεκκίνηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι τέτοια τα δεδομένα που επιτρέπουν το σταδιακό άνοιγμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην κυβέρνηση βλέπουν ότι μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο θα απαιτηθεί να στηριχθεί η αγορά με συγκεκριμένα οικονομικά εργαλεία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, πριν ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Εν ολίγοις, ο μεγάλος στόχος είναι να υπάρξει μια οικονομική γέφυρα από την αρχή της άνοιξης, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι αλλά και οι ευπαθείς ομάδες έως και τις αρχές του καλοκαιριού, που αναμένεται η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι ένας μήνας με lockdown στοιχίζει στην οικονομία 3 δισ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ήδη ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 11 χωρών από τις 27 της Ευρώπης που έχουν στείλει προσχέδιο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ένα από τα σχέδια που αποτελούν υπόδειγμα και για άλλες χώρες, τόσο όσον αφορά την κεντρική δομή του όσο και τα χαρακτηριστικά του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, αλλά και με τους ομολόγους του. Τη Δευτέρα βρέθηκε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα και είχε επαφές με τον Πορτογάλο ομόλογό του για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: realnews

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τον βρήκε ο αδελφός του νεκρό μέσα μία λίμνη αίματος

Κρήτη: Η παρέα στο ελαιουργείο... τον έβαλε σε μπελάδες

Κρήτη: Σοκάρει το νέο έγκλημα - Ψάχνουν παντού τον σύντροφο της Βασιλικής