Κοινωνία

Οικονομία

Εγκρίθηκε το πρώτο δάνειο για στέγαση προσφύγων

προσφυγες,λιμάνι

Δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή στέγασης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Πρόκειται για την πρώτη άμεση στήριξη της ΕΤΕπ για την παροχή έκτακτης στέγασης σε πρόσφυγες, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, παρόμοια οικονομική στήριξη αναμένεται ζητηθεί και από άλλες «τοπικές αρχές ή εθνικές κυβερνήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Η Τράπεζα της Ε.Ε. δεν έχει δεσμευτεί να στηρίζει μόνο σημαντικά έργα υποδομής, την καινοτομία και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει επίσης σαφή ευθύνη για την παροχή οικονομικής στήριξης σε περιόδους ανάγκης μετά από καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης ή φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε ο Β. Χόγιερ.

«Σε αυτές τις θλιβερές ημέρες» πρόσθεσε, «η Τράπεζα της Ε.Ε. αποδεικνύει τη συνεχή δέσμευσή της να στηρίζει έργα σε όλη την Ευρώπη και να διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο θα γίνονται δεκτοί με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι σύμφωνο με τις αξίες της Ευρώπης που όλοι στηρίζουμε, παρά τη φρίκη στην οποία εκτέθηκαν το Παρίσι, η Γαλλία, η Ευρώπη και όλη η ανθρωπότητα, τις τελευταίες ημέρες».

Οικονομία

Εστίαση: Παράταση για τις αιτήσεις επιδότησης εξωτερικών θερμαντικών σωμάτων

Θερμαντικά σώματα

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Απριλίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία για την επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, έπειτα από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.Σημειώνεται πως η προθεσμία κανονικά έληγε αύριο, 4 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Υπογραμμίζεται ότι πριν από την υποβολή της αίτησης, ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και την αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://heating-devices.mindev.gov.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 2.702 κρούσματα - 40 θανάτους και 431 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: 79 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Βαρδάκης: Τροπολογία για το ακατάσχετο των ενισχύσεων της Περιφέρειας Κρήτης