Κοινωνία

Οικονομία

Κρήτη

Οι Κρητικοί στρέφονται σωρηδόν στο ηλεκτρονικό εμπόριο

agora.jpg

Το αδιαχώρητο παρατηρείται, σχεδόν καθημερινά, στα ταχυδρομεία της Κρήτης από μεγάλο αριθμό δεμάτων που καταφθάνουν, μετά από τις παραγγελίες των καταναλωτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αποδεικνύοντας στην πράξη τη στροφή του κόσμου στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δεν είναι όμως μόνον η στροφή του αγοραστικού κοινού σε αυτό το είδος εμπορίου, αλλά και των εμπόρων καθώς πρόκειται για απολύτως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα, τα έξοδα είναι σαφώς λιγότερα αφού ούτε ενοίκιο υπάρχει, ούτε ρεύμα, ούτε τηλέφωνα- δηλαδή τα πάγια έξοδα ενός μισθωμένου καταστήματος- κι επιπλέον, ενισχύεται ο ανταγωνισμός με χαμηλότερες τιμές και ασυναγώνιστη ποικιλία.

Οι ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων έπιασαν «λαβράκι» αφού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο για ενοικίαση ενός τέτοιου χώρου , κάτι που απαιτείται για να γίνει η έναρξη επαγγέλματος, στην εφορία.

Κατά τα άλλα, παραμένει η φορολόγηση όπως επίσης και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ οι επιχειρηματίες που στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κανονικά στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια.

​Ωστόσο, το πλήγμα για την παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα, όπως τουλάχιστον την ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι μεγάλο!

Τα προβλήματα που καταγράφονται στην αγορά, εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων καταναλωτικών ειδών, είναι χωρίς προηγούμενο. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν σταματήσει να κρατούν απόθεμα, καθώς οι επιλογές των καταναλωτών περιορίστηκαν δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε νούμερα, τόσο στα είδη ρουχισμού όσο και στα είδη υπόδησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιώργο Πολιουδάκη, το φαινόμενο θα επεκταθεί, καθώς, καθημερινά πλέον, αλλάζει η εικόνα της αγοράς.

Όλοι τώρα επενδύουν στην προσωπική επαφή, κάτι που στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η δοκιμή των προϊόντων που αποτελεί προϋπόθεση για την αγορά τους στα καταστήματα  αλλά και η πληρωμή με πιστωτική κάρτα που διασφαλίζει τα χρήματα του επιχειρηματία αλλά- συχνά- όχι και του καταναλωτή, σε περίπτωση που επιθυμεί επιστροφή.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες έχει περιοριστεί, κι αυτή, ενώ φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τα ψώνια με αντικαταβολή.

Να σημειωθεί ότι η πτώση στην αγοραστική κίνηση του Ηρακλείου είναι τεράστια. Τα καταστήματα δεν δούλεψαν ούτε και στις εκπτώσεις, ενώ οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις προσφορές που μπορεί- επίσημα- να τελείωσαν αλλά είναι η μοναδική λύση, λίγο πριν το Πάσχα, για να καλύψουν έξοδα και ανάγκες.

Κρήτη

Εκκλησία της Κρήτης: Αυτές είναι οι προτάσεις για Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση

εκκλησια της κρητης ιεραρχες.jpg

Συνοδική επιστολή συνέταξε η Εκκλησία Κρήτης, η οποία εστάλη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμένως, όπου αναφέρονται οι θέσεις και η προτάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης για τον εορτασμό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλινής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής: 

«Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Με το άνα χείρας Συνοδικό Γράμμα επικοινωνούμε με την εξοχότητά σας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της Εκκλησίας Κρήτης, σχετικώς προς την περίοδο αυτή, η οποία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών και νοηματοδοτεί τον πνευματικό τους αγώνα.

Βεβαίως, εξ αρχής, χαιρετίζουμε την υπεύθυνη στάση της Ελληνικής Πολιτείας και τις επαινετές προσπάθειες για την καίρια αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ομολογουμένως, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών η έντιμη Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπεύθυνο τρόπο όλες τις έκτακτες δυσκολίες και εργάζεται φιλότιμα για την αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων.

Επίσης, είναι αλήθεια ότι η Εκκλησία εν γένει και δη η Εκκλησία Κρήτης, από την αρχή αυτής της "δοκιμασίας" έδειξε υπεύθυνη στάση και συνέβαλε καθοριστικά στην ορθή αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως, της όντως πρωτόγνωρης και στη ζωή της Εκκλησίας και στην έκφραση των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Η Εκκλησία της Κρήτης θα συνεχίσει σε αυτή την υπεύθυνη στάση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ορθή ενημέρωση των ανθρώπων της Μεγαλονήσου και στην ανάγκη της ενότητας όλων των ανθρώπων για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού μας, δηλαδή του κορωνοϊού.

Είναι αλήθεια, ότι, η περσυνή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία εορτάστηκε "κεκλεισμένων των θυρών" και άνευ της συμμετοχής πιστών αποτέλεσε μία τραγική εμπειρία στη ζωής της Αγίας μας Εκκλησίας και όλων των πιστών μελών Της. Πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν την προσκύνηση των Θείων Παθών, τη συμμετοχή τους στη Θεία Κοινωνία και στη Μυστηριακή ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Το γεγονός αυτό επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχική ηρεμία και την εσωτερική ειρήνη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι ως μοναδική πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα και στα προβλήματα της ζωής τους έχουν την πίστη και την Εκκλησία.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Καθώς πλησιάζουμε για δεύτερη χρονιά στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και έχοντας ήδη την εμπειρία της διαχειρίσεως της πανδημίας, σε διάφορα επίπεδα περιορισμού συμμετοχής πιστών στη Λατρεία της Εκκλησίας καταθέτουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με στόχο τη διακριτική διαχείριση του θέματος, σε αυτή τη κεντρική περίοδο της Εκκλησιαστικής ζωής.

Συγκεκριμένα προτείνουμε, ως Εκκλησία Κρήτης, για την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου Εβδομάδας, να εφαρμοσθούν τα παρακάτω:

1.Παρουσία πιστών εντός των Ιερών Ναών, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και με αναλογία 1 άτομα ανά 20 τ.μ. σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς (Μητροπολιτικούς, Καθεδρικούς, Μοναστηριακούς, Ενοριακούς), με ανώτατο όριο τα εκατό (100) πρόσωπα.

Παρουσία πιστών στους προαύλιους χώρους των Ιερών Ναών και τη χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων, τηρουμένων πάντοτε των απαραιτήτων μέτρων προστασίας (αποστάσεις 2 μέτρων σε κάθε πλευρά, χρήση μάσκας κ.λπ.).

Τέλεση δύο ή περισσοτέρων Ιερών Ακολουθιών σε διαφορετικές ώρες, όπου υπάρχει δυνατότητα, για την μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστών χωρίς φαινόμενα συνωστισμού, καθώς και δυνατότητα τελέσεως υπαίθριων Ιερών Ακολουθιών σε ανοιχτούς χώρους.

Περικοπή της λιτανεύσεως του Επιταφίου μόνον πέριξ των Ιερών Ναών, δίχως την πραγματοποίηση της καθιερωμένης μεγάλης πομπής - λιτανείας διά των οδών των ενοριών, στις πόλεις και στα χωριά της υπαίθρου.

Αλλαγή του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας στις 11:00 μ.μ., τουλάχιστον για τις ημέρες, Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή, καθώς και στις 2:00 π.μ. για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί αν μετάσχουν απρόσκοπτα στις ιερές Ακολουθίες.

Διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων (self test, rapid test) στους κληρικούς, ιεροψάλτες, εκκλησιαστικούς συμβούλους και συνεργάτες των Ιερών Ναών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Στις δυσκολίες των τελευταίων μηνών και στην κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων για την υπέρβαση της πανδημίας και την επαναφορά στα δεδομένα και αυτονόητα της ζωής μας, η Εκκλησία μας, έρχεται να ενδυναμώσει και να επιστηρίξει πρωτίστως πνευματικά τους ανθρώπους και μάλιστα αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και την πορεία του τόπου μας.

Προσβλέπομε στην κατάλληλη αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων και θέσεών μας και ευελπιστούμε ότι με την εντατική προσπάθεια όλων μας και τη βοήθεια του Τρισαγίου Θεού, θα οδηγηθούμε σύντομα στην έξοδο από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία.

Επί τούτοις, ευχόμενοι καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση, διατελούμε.

Με θερμές ευχές και ιδιαίτερη τιμή,

ο Πρόεδρος,

Ο Κρήτης Ειρηναίος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Εκκλησία της Ελλάδος: Ανάσταση στις 9.00 το βράδυ - Νωρίς και τα "Θεία Πάθη"

- Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

- Πάσχα στην πόλη και φέτος - Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει μετακινήσεις εκτός νομού