Κοινωνία

Κόσμος

5.800 μετανάστες διασώθηκαν, 10 πνίγηκαν στις ακτές της Λιβύης

navagio.jpg

Σχεδόν 5.800 μετανάστες διασώθηκαν από πλεούμενα στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ 10 σοροί ανασύρθηκαν μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν διεξαχθεί φέτος, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Δύο εβδομάδες αφότου σχεδόν 900 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο, η ροή των ανθρώπων που προσπαθούν απεγνωσμένα να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής μεγεθύνεται, κυρίως επειδή οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις καλύτερες συνθήκες στη θάλασσα.

Επτά σοροί βρέθηκαν σε δύο μεγάλες πλαστικές βάρκες γεμάτες μετανάστες, ενώ σωστικά συνεργεία ανέσυραν από τη θάλασσα τις σορούς άλλων τριών, που πήδησαν στο νερό όταν είδαν να πλησιάζει ένα εμπορικό πλοίο, ανέφερε το Λιμενικό Σώμα.

Εξάλλου οι αρχές στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα σκάφος με μετανάστες που είχε αποπλεύσει με προορισμό την Ελλάδα βυθίστηκε στα ανοικτά της χώρας. Άλλοι 31 επιβαίνοντες στο πλοίο αυτό διασώθηκαν.

Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ένα γαλλικό πολεμικό που επιχειρεί εξ ονόματος της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, της FRONTEX, εμπορικά πλοία και ένα σκάφος της οργάνωσης Migrant Offshore Aid Station (MOAS) της Μάλτας, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιώτες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο