Κοινοβουλευτικά

Ηράκλειο

Επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Δανέλλη για ψευδείς κριτικές που δυσφημίζουν τον τουρισμό

6972268.jpg

Επίκαιρη ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα απαντηθεί δια ζώσης στη Βουλή, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, αναφορικά με την διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τους διαδικτυακούς ιστότοπους έκθεσης εντυπώσεων, όπως το Trip Advisor και των προβλημάτων που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις του χώρου, με κυριότερα τα φαινόμενα απάτης όπως οι ψευδείς κριτικές υπέρ ή εις βάρος επιχειρήσεων.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

        
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέμα: «Διάπραξη αξιόποινων πράξεων από τους διαδικτυακούς ιστότοπους έκθεσης εντυπώσεων (Trip Advisor)».

Οι διαδικτυακοί ιστότοποι έκθεσης εντυπώσεων αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία 
του σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ. Παραδείγματος χάρη, η ιστοσελίδα Trip Advisor, στην οποία μπορεί να βρει κανείς περί τις 45 εκατομμύρια κριτικές για περισσότερους από 500.000 προορισμούς, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα σε όσους ταξιδιώτες αναζητούν κριτικές ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.α. για την οργάνωση των διακοπών τους.

Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακοί ιστότοποι έκθεσης εντυπώσεων αποτελούν ένα σημαντικό μέσο προβολής και καθιέρωσης των ξενοδοχείων, δημιουργούν ταυτόχρονα μία σειρά ζητημάτων για τις επιχειρήσεις του χώρου και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κυριότερα τα φαινόμενα απάτης όπως οι ψευδείς κριτικές υπέρ ή εις βάρος επιχειρήσεων. 

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου ιστότοπου δεν απαιτούνται αποδεικτικά στοιχεία ότι κάποιος διέμεινε σε ένα ξενοδοχείο, όπως αριθμός κράτησης και απόδειξη πληρωμής, με συνέπεια όποιος το επιθυμεί να μπορεί να εμφανιστεί ως πελάτης και να αναρτήσει κριτική με ψεύδη και συκοφαντίες κάθε είδους. 

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να κινητοποιήσει την Κομισιόν, για τη θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο να προστατεύει τις επιχειρήσεις του χώρου από τις ανακρίβειες και τις κακές πρακτικές αυτών των δικτυακών ιστοτόπων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των συκοφαντικών κριτικών πέραν της εφαρμογής του σημείου 22 του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2005/29/ΕΚ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, προκειμένου να προστατέψουν όχι μόνο τους καταναλωτές από τις επιχειρήσεις (περιπτώσεις που επιχειρηματίες υποδύονται ψευδώς τον καταναλωτή), αλλά και τις επιχειρήσεις από ψευδείς κριτικές καταναλωτών, καθώς οι εν λόγω ιστότοποι, όπως το Trip Advisor δεν απαιτούν απόδειξη διαμονής για την κατάθεση κριτικής. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

προκάτ αίθουσε αρκαλοχώρι

Έφτασαν οι πρώτες τέσσερις προκάτ αίθουσες στο χτυπημένο, από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, Γυμνάσιο του Αρκαλοχωρίου.

"Θα υπάρχει μια συνεχόμενη ροή τις επόμενες ημέρες και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε τα διά ζώσης μαθήματα", αναφερεται σε ανακοίνωση του σχολείου.

Οι μαθητές που έμειναν χωρίς σχολείο, από τη μία στιγμή στην άλλη, κάνουν μέχρι σήμερα, τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση, γεγονός που τους δυσκολεύει και ζητούν την άμεση δια ζώσης διδασκαλία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

"Είμαστε μαθητές της Γ΄ τάξης του γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, το οποίο πρόσφατα χτυπήθηκε  από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου. Μια από τις συνέπειες που είχε ο σεισμός είναι ότι όλοι οι μαθητές του Αρκαλοχωρίου χάσαμε τα σχολεία μας, τα οποία έπαθαν φθορές. Το δικό μας μάλιστα το Γυμνάσιο έπαθε τις πιο σοβαρές, γιατί ήταν και το πιο παλιό .Κάποια στιγμή ξεκίνησε η τηλε- εκπαίδευση.   Παίρνοντας, λοιπόν, ως αφορμή το γεγονός αυτό αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτή την επιστολή ετσι ώστε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας  για την τηλε- εκπαίδευση αλλά  και να διατυπώσουμε και ένα βασικό αίτημα, να γυρίσουμε γρήγορα στη δια ζώσης διδασκαλία.

Αρχικά ας αναφέρουμε ότι είμαστε το πιο πολυάριθμο σχολείο της περιοχής. Τρία χρόνια τώρα κάνουμε τηλεκπαίδευση. Οι μικρότερες τάξεις δεν ξέρουν τι θα πει Γυμνάσιο Η τρίτη Γυμνασίου δεν έχει δώσει εξετάσεις εδώ και δυο χρόνια. Του χρόνου θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εξετάσεις της πρώτης Λυκείου μαζί με Τράπεζα Θεμάτων.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή μας στη δια ζώσης διδασκαλία υποστηρίζοντας ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εφικτή για δύο πρόσθετους λόγους: Αρχικά,  η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή δεν μας επιτρέπει να είμαστε  ασφαλείς σε κλειστούς χώρους,  ενώ η τηλεκπαίδευση,  πραγματοποιείται μέσα σε πρόχειρα καταλύματα, αυτοκίνητα ή σπίτια με σημαντικές φθορές και ζώντας σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Επιπλέον, άλλο ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν όλοι μαθητές την ίδια ευχέρεια να παρακολουθήσουν μαθήματα τηλεδιασκέψεων. Συνήθως από το σύνολο της τάξης συνδέονται πολύ λίγα παιδιά, ίσως και μόλις το 1/4. Πολλοί από τους συμμαθητές μας είναι ξεσπιτωμένοι, μένουν σε σπίτια φίλων, σε μετόχια που δεν έχουν ρεύμα, στο κλειστό Γυμναστήριο του Μπάσκετ στο Αρκαλοχώρι  ή και μακριά από το Αρκαλοχώρι, σε ξενοδοχεία. κάποιοι  δεν έχουν  Ιντερνετ, κάποιοι χρησιμοποιούν δεδομένα, τα οποία τώρα δεν είναι δωρεάν, αλλά τα πληρώνουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από τους υπεύθυνους να  κάνουν ό,τι χρειάζεται για να έρθουν  αίθουσες και να ξεκινήσουμε να κάνουμε μάθημα   με τους συμμαθητές μας και τους δασκάλους μας ζωντανά κι όχι πίσω από μια ψυχρή και  άψυχη οθόνη. Δεν αντέχουμε άλλο.

Οι μαθητές της Γ Γυμνασίου  Αρκαλοχωρίου."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός - Ηράκλειο: Το χωριό όπου έμειναν όρθια μόνο 3 σπίτια! (φωτογραφίες)

Αρκαλοχώρι - σεισμός: "Πληγώνονται" συνεχώς τα κτίρια από τα ρίχτερ

ESPA BANNER