Κοινοβουλευτικά

Ηράκλειο

Αυγενάκης προς Σταθάκη: Λυπάμαι, βιώνετε την πλήρη αυτοακύρωσή σας

avgenakis2_1.jpg

Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, οι ελλείψεις στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, στο αεροδρόμιο Χανίων και τα προβλήματα των αεροδρομίων, τέθηκαν στην επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Παραχώρηση μακροχρόνιας μίσθωσης 14 αεροδρομίων: Προχωρά όπως σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση

Αναφορικά με την παραχώρηση μίσθωσης ο κ. Λ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε συστηματικά τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών αξιοποίηση με μίσθωση μακράς διάρκειας, ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω, ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε επίκαιρη ερώτησή μου, δεν απάντησε σχεδόν τίποτα. Προφανώς η συγκεκριμένη παραχώρηση είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Έχετε όμως αναρωτηθεί, τι σόι διαπραγμάτευση είναι αυτή που κάνετε σχεδόν πέμπτο μήνα τώρα; Μόνο το μήνα Μάιο του 2015 οι αφίξεις των επισκεπτών στο «Νίκος Καζαντζάκης» έπεσαν κατά 5,6% σε σχέση με το Μάιο του 2014. Την ίδια στιγμή η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 60% με 80% με πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι, και το 65% των ενοικιαζόμενων δωματίων στην Κρήτη παραμένουν κλειστά.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης τόνισε ότι «τα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική χρονιά 2015, το πρώτο τετράμηνο, εγγράφουν αύξηση στις αφίξεις 17% και οι προβλέψεις σε ετήσια βάση μιλούν για είκοσι πέντε εκατομμύρια τουρίστες. Ο μήνας Μάιος πιθανότατα να είχε μία μικρή κάμψη» στοιχεία τα οποία αμφισβήτησε ο Τομεάρχης της Ν.Δ. και χαρακτήρισε «ψευδή και ανακριβή».

Αεροδρόμιο Χανίων: Τα έργα δεν ξεκίνησαν, παρά την παρέμβαση του Υπουργού

Αναφορικά με την διακοπή των εργασιών στο αεροδρόμιο Χανίων ο κ. Λ. Αυγενάκης κατηγόρησε τον αρμόδιο Υπουργό, ότι όταν η Ν.Δ. προειδοποιούσε, εισέπραττε το χαρακτηρισμό «κινδυνολόγοι» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Λ. Αυγενάκης «Η διάψευσή σας, όμως, ήρθε μία μέρα μετά, κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά. Εκεί ενημερωθήκατε ότι οι εργασίες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Την Τετάρτη 3 Ιουνίου τα έργα σταμάτησαν και ο εργολάβος προχώρησε σε δήλωση διακοπής εργασιών λόγω οφειλής 6 εκατομμυρίων ευρώ. Και σήμερα σας ενημερώνω, ότι τα έργα σταμάτησαν και δεν επανεκκίνησαν, παρά την ανακοίνωση που εκδώσατε σαν Υπουργείο.»

Ο Υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι «όντως τα έργα μπορεί να έχουν προβλήματα χρηματοδότησης, πλην όμως η Κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή κάλυψη. Για το έργο το οποίο επικαλείστε ότι δεν ξεκίνησε σήμερα, κάντε υπομονή δυο-τρεις μέρες. Η συνάντηση που είχα με την ανάδοχο εταιρεία του έργου ήταν εποικοδομητική, απέσυρε την επιστολή αναστολής. Την Παρασκευή έγινε η συνάντηση και με εγκαλείτε γιατί δεν ξεκίνησε τη Δευτέρα; Κάντε υπομονή δυο-τρεις μέρες και ελάτε την άλλη εβδομάδα να μου πείτε ότι σταμάτησε το έργο.»

Από πλευράς του ο κ. Λ. Αυγενάκης απάντησε: «Δεν θα λέτε ψέματα και δεν θα κοροϊδεύετε και εμάς, αλλά και τον ελληνικό λαό και τους Χανιώτες που παρακολουθούν αυτήν την ώρα. Καμία αίτηση επαναλειτουργίας του εργοταξίου δεν έχει γίνει. Άρα, όχι ψέματα.»

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»: Καμία απάντηση από τον Υπουργό. Καμία ενέργεια παρά τις δεσμεύσεις του.

Όσον αφορά στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» ο Τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «σε προηγούμενο χρόνο, δεσμευτήκατε εσείς και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σπίρτζης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ότι αναφορικά με το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» θα συστήνατε μία επιτροπή, η οποία θα μελετούσε τα προβλήματα και θα προωθούσε λύσεις. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.» Ο Υπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα γεγονός που δημιούργησε ένταση, με τον Ηρακλειώτη Βουλευτή να λέει: «επίσης, για το «Καζαντζάκης» γιατί δεν μας απαντήσατε; Δεν σας ενδιαφέρει το δεύτερο σε αφίξεις Αεροδρόμιο στη χώρα;»

Προβλήματα περιφερειακών αεροδρομίων: «Η ευγενική απεραντολογία εν μέσω τουριστικής σαιζόν συνεχίζεται»

Ο Τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, «χωρίς καμία πρόοδο» όπως είπε. «Πρώτον, σας ενημερώνω ότι τα χρέη των αεροδρομίων προς τους προμηθευτές αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια. Και μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί για όλα τα έξοδα των περιφερειακών αεροδρομίων όλης της χώρας μόλις δύο εκατομμύρια. Και το ζητούμενο είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα;

«Την ίδια στιγμή το ένα μετά το άλλο τα περιφερειακά αεροδρόμια σταματούν να δέχονται νυκτερινές πτήσεις. Και όλα αυτά εν μέσω της τουριστικής σεζόν, επειδή τα ραδιοβοηθήματα προσέγγισης δεν έχουν ελεγχθεί, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πόρων. Αντιλαμβάνεστε, ότι η πολιτική σας έχει πνίξει τη λειτουργία των αεροδρομίων;»

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απάντησε ότι «οι προϋπολογισμοί των αεροδρομίων είναι οριακά μεγαλύτεροι από πέρυσι και η αναζήτηση επιπρόσθετων πόρων, αφορά ακριβώς το επιπρόσθετο κομμάτι, το έκτακτο το οποίο προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε αυτήν τη στιγμή. Για το θέμα των αεροδρομίων επίσης και του εξοπλισμού τους έχει προχωρήσει η αναβάθμιση των συστημάτων με τη δέσμευση 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας των αεροδρομίων, το οποίο επίσης είναι σημαντικό έργο.»

Ιδιωτικοποιήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα και στον χώρο των επικερδών για το κράτος μισθώσεων»

Ο Τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, επικαλούμενος την πρότασή της προς τους θεσμούς, στην οποία προτείνονται μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε «ένα άλλο θέμα που αφορά τα αεροδρόμια. Η πρόταση που υποβάλατε στους θεσμούς, στην τρόικα δηλαδή, και που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση δύο σημεία και γι’ αυτό θέλω να συζητήσουμε. Στη πρότασή σας υπάρχει κεφάλαιο «ιδιωτικοποιήσεις» και ομολογουμένως δεν περίμενα να δω ότι δίνετε «γη και ύδωρ» και δεν περίμενα ένα κατεβατό ιδιωτικοποιήσεων και μέσα σε αυτό βεβαίως και τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, ακριβώς όπως είχε προωθηθεί η συμφωνία από την προηγούμενη κυβέρνηση.»

Βλέπουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, πλην εκείνης του Ελληνικού -ελπίζω όχι γιατί θέλετε να το κάνετε σκουπιδότοπο και χωματερή- και αναφέρομαι σε μερικά σημεία. Διότι εσείς λέγατε πριν από τέσσερις μήνες «Τέρμα στις αποκρατικοποιήσεις, σταματάει η παραχώρηση των αεροδρομίων» και άλλες τέτοιες ευχάριστες στα αυτιά των ψηφοφόρων σας εξαγγελίες.

Σας καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα, σας καλωσορίζουμε στον κόσμο των επικερδών για το κράτος μισθώσεων και σας ευχαριστούμε που συνεχίζετε στα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα αυτό και αναφέρομαι στη συμφωνία των δεκατεσσάρων αεροδρομίων. Διότι είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τόσον καιρό τη λοιδορούσατε και υβρίζατε και τώρα έρχεστε στα λεγόμενά μας.»

Οι «Εξαγωγές» στην πρόταση της Κυβέρνησης είναι απλά ένας τίτλος.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών και το κεφάλαιο που εμπεριέχεται στην πρόταση της Κυβέρνησης προς την τρόικα επεσήμανε: «Το δεύτερο σημείο στο οποίο θέλω να αναφερθώ σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης είναι στη σελίδα 35, όσον αφορά τις εξαγωγές. Βάλατε έναν τίτλο και ούτε λέξη παρακάτω. Δεν έχετε σχέδιο για τις εξαγωγές; Δεν έχετε να πείτε κάτι;

Απορώ όμως, ειλικρινά, διότι όταν η Νέα Δημοκρατία πριν από έναν χρόνο είχε φέρει στη Βουλή για συζήτηση το σχέδιο νόμου «Ενιαίος φορέας εξωστρέφειας», ένα σχέδιο νόμου που όλοι οι φορείς είχαν αναγνωρίσει τη θετική κατεύθυνση που είχε για την προώθηση των εξαγωγών, εγώ σας θυμάμαι λαλίστατο. Ειδικά εσείς, που ήσασταν και Εισηγητής, είχατε διαφωνήσει και υποστηρίζατε ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης έχει αποσπασματικό χαρακτήρα, αποτελεί αυτοσχεδιασμό και επανάληψη αρνητικών πρακτικών, ενώ δεν αρκεί για να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο εξωστρέφειας στη χώρα».

Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά βιώνετε την πλήρη αυτοακύρωσή σας συνολικά ως Κυβέρνηση και φυσικά ως κόμμα. Είναι θλιβερό. Και το πιο θλιβερό είναι ότι στις πλάτες σας έχετε τη μοίρα ενός λαού και μιας χώρας. Και αν εμείς κινδυνολογούμε, όπως μας κατηγορήσατε την προηγούμενη Παρασκευή με αφορμή την επερώτησή μας, εσείς έχετε άγνοια κινδύνου.»

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανησυχούν για τα κρούσματα κορωνοϊού στα χωριά

Αρχάνες

Ανακοίνωση, μέσα από την οποία εκφράζει την ανησυχία της για τα "πολλά κρούσματα κορωνοϊού" στην περιοχή, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Η εμφάνιση πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες σε χωριά του δήμου μας, επιβεβαιώνει το βάσιμο των ανησυχιών μας.

Εδώ και ένα χρόνο αποκαλύπτονται οι σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και τοπικών κομματικών στελεχών, για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία. Επικαλούνται την ατομική ευθύνη, όταν είναι γνωστό πως οι ελλείψεις και η υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Με την στάση τους αυτή επιχειρούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ. Τα ελλιπή πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, αφήνουν εκτεθειμένους στην πανδημία υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τον εμβολιασμό των κατοίκων του δήμου. Μάλιστα, εξαιτίας των πρόσφατων κρουσμάτων είχαν κλείσει ήδη, πριν το νέο lockdown, σχολεία της περιοχής μας.

Είναι φανερό ότι το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Αρκαλοχωρίου, που καλύπτει τις περιοχές Αρχανών και Καζαντζάκη και το ΚΥ Χάρακα που καλύπτει τα χωριά των Αστερουσίων, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή ώστε να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους που αφορά αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών και γενικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Επιπλέον, τα περιφερειακά ιατρεία, των οποίων η υποστελέχωση είναι διαχρονικό πρόβλημα και η στελέχωσή τους διαχρονικό αίτημά μας, πρέπει ΑΜΕΣΑ να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και συνολικότερα της υγείας του λαού, με όλες τις απαραίτητες ενέργειες (πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, υλικοτεχνικού εξοπλισμού κτλ.)

Είναι θετικό γεγονός το ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διεξήγαγε rapid test στους Κουνάβους και πριν λίγες μέρες στις Αρχάνες. Όμως αυτά πρέπει να επαναληφθούν σε όλα τα χωριά του δήμου μας και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για διεξαγωγή μοριακού τεστ όποτε το επιθυμεί κάποιος πολίτης, στα ΚΥ της περιοχής.

Αν θέλει η δημοτική αρχή να συμβάλλει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ας υιοθετήσει τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει από την αρχή της πανδημίας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα να απαιτήσει:

• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των ΚΥ Χάρακα και Αρκαλοχωρίου (που καλύπτουν τις περιοχές Αρχανών και Καζαντζάκη στο Δήμο μας), των Περιφερειακών Ιατρείων και εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών ώστε να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους.

• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους κατοίκους του δήμου μας, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε χωριό και στους χώρους δουλειάς.

• Πραγματοποίηση ουσιαστικής ιχνηλάτησης των επαφών όλων των κρουσμάτων, όπου προκύπτουν. Αμέσως να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Σε όλες τις περιπτώσεις που τα rapid test προκύπτουν θετικά, να επιβεβαιώνονται με μοριακά τεστ.

• Άμεσα απαλλαγή επαγγελματιών και αγροτών από δημοτικά τέλη. Πάγωμα των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μην γίνει καμία διακοπή. Πάγωμα των δανείων για Α΄ κατοικία, επαγγελματικά δάνεια πληγέντων επιχειρήσεων, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

• Έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση από τον δήμο για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή και τα αποτελέσματα των τεστ για κάθε χωριό του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης,

Καρκαβάτσος Μανώλης

Χατζηγεωργίου Πάρης

Γενετζάκης Γιώργος

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!