Ηράκλειο

Τέλη χρήσης των ενετικών τειχών από φέτος για πολιτιστικές εκδηλώσεις;

xatzidakis.jpg

Αποφασισμένο φέρεται φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού να μην επιτρέψει να τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στη χρήση χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έτσι ζητά από όσους δήμους, μέχρι πρότινος, δεν ακολουθούσαν τη σχετική νομοθεσία καταβολής τελών να το πράξουν φέροντας όμως  έτσι σε δύσκολη θέση, μεταξύ άλλων, και το Δήμο Ηρακλείου.
Με βάση ΚΥΑ, που ισχύει τα τελευταία χρόνια, πρέπει όσοι ιδιώτες  χρησιμοποιούν μέσω του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων των δήμων, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρους να καταβάλλουν τέλη τα οποία στην περίπτωση του Ηρακλείου και των ενετικών τειχών του ανέρχονται σε ελάχιστη καταβολή 2000 ευρώ ανά εκδήλωση, κι αν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα παρακράτηση 10% επί του συνολικού ποσού τους.
Ειδικότερα στο ΦΕΚ 1189/Β/10/4/2012 στην παράγραφο 8 για τα τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων αναφέρονται τα εξής:
1) Για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε αρχαία θέατρα, άλλους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, μουσεία και αίθριους ή αύλειους χώρους αυτών, καταβάλλονται τέλη που ανέρχονται στο 10% των ακαθάριστων εσόδων της εκδήλωσης. 2) Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης καταβάλλεται ελάχιστο ποσό το οποίο ανέρχεται για τους χώρους τα μνημεία και τα μουσεία που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 6, στο ποσό των 3.000 ευρώ για κάθε μέρα παράστασης και 1.500 ευρώ για κάθε ημέρα δοκιμής. Σε περίπτωση παραχώρησης αίθριων, αυλείων χώρων, μουσείων ή μνημείων καταβάλλεται ποσό 1.500 ευρώ για κάθε παράσταση και 300 ευρώ για κάθε ημέρα δοκιμής. Για τους υπόλοιπους χώρους, μνημεία και μουσεία, δηλαδή όσους δεν αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 6, 2.000 ευρώ ανά παράσταση και 1.000 ευρώ για κάθε δοκιμή. Όταν παραχωρούνται αίθριοι ή αύλειοι χώροι τους, 1.000 ευρώ για κάθε παράσταση και 500 ευρώ για κάθε ημέρα δοκιμής. 3) Τα παραπάνω ελάχιστα ποσά καταβάλλονται σε περίπτωση που το 10% των ακαθαρίστων εσόδων είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών ή σε περίπτωση που οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με δωρεάν είσοδο
Πέρυσι η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε γιατί ο Δήμος Ηρακλείου κατάρτισε και δημοσιοποίησε πολύ νωρίς το πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του. Φέτος όμως όλα δείχνουν πως δεν θα αποφύγει τη «λυπητερή» αφού ήδη η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει τη λίστα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για να την εγκρίνει και να διεκδικήσει τα τέλη που αναλογούν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη η σύμβαση που υπήρχε κατά το παρελθόν για χρήση συγκεκριμένων χώρων επί των ενετικών τειχών από το Δήμο Ηρακλείου έληξε και μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η ανανέωση της καθώς απαιτείται η εκπόνηση μελέτης χρήσεων των τειχών από τις υπηρεσίες του Δήμου, που και χρόνο πολύ απαιτεί και δεν θεωρείται από τις πλέον εύκολες διαδικασίες.
Έτσι ζήτημα πλέον τίθεται για πληρωμή τελών από εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν το μικρό κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις ενώ διερευνάται αν ισχύει το ίδιο και για το μεγάλο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης και τους χώρους της Τάφρου, για τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου επικαλείται ύπαρξη σε ισχύ παλιότερης παραχώρησης χρήσης.
Οι επαφές που γίνονται μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου για το ζήτημα αυτό είναι συνεχείς αν και εκ μέρους των πρώτων δεν φαίνεται να αφήνονται περιθώρια ελιγμών. Όπως λένε στελέχη τους δεν γίνεται, για παράδειγμα,  να ζητούν και να πληρώνονται τέλη για τη χρήση του φρουρίου Καζάρμα στη Σητεία και να αφήνουν το Ηράκλειο έξω από τη σχετική απόφαση.
Να σημειώσουμε πως το ΚΑΣ έχει ζητήσει και σχέδιο χρήσεων για τις Πύλες που αναστυλώθηκαν και χρησιμοποιούνται από το Δήμο Ηρακλείου θέμα πάνω στο οποίο εργάζονται Εφορία Αρχαιοτήτων και υπηρεσίες του Δήμου .
Ε.Β
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Σε ταβέρνες και εστιατόρια η Τροχαία

Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο βρέθηκαν το  βράδυ του Σαββάτου στελέχη του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου στο πλαίσιο της 15η Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς τροχαία Ατυχήματα». Οι αστυνομικοί της τροχαίας έστειλαν το μήνυμα ότι «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» και έκαναν προληπτικά αλκοτέστ στους πελάτες των καταστημάτων ενώ διένειμαν και ενημερωτικά φυλλάδια. 

 

Πρόκειται για μία δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών που έγινε από την Τροχαία Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.

Όπως δήλωσε στο ekriti.gr ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β' Στέλιος Καρακούδης"Ο οδηγός της παρέας" να γίνει συνήθεια και στην Ελλάδα. Σε κάθε μας διασκέδαση ορίζουμε ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό και θα αναλάβει τον ρόλο του «οδηγού της παρέας. Η υπηρεσία μας δίνει μεγάλυ βαρύτητα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων".

 

Διαβάστε επίσης:

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Ηράκλειο: Θλίψη για τον αγαπητό δάσκαλο

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER