Ηράκλειο

Γ. Μιχελογιαννάκης: Οι κόκκινες γραμμές του προγράμματος που εκλεχτήκαμε

michelogianakis.jpg

Τις κόκκινες γραμμές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βάσει του οποίο εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό για να σχηματίσει κυβέρνηση, περιγράφει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Συγκεκριμένα: 

Οι πολίτες στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μας τίμησαν με την ψήφο τους, εκλέγοντάς μας βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, ο οποίος πιστεύει πως η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας σκληρή «μάχη» για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Πέραν όμως της αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης που γίνεται, βάσει του προγράμματός μας,  οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές στο πρόγραμμα με το οποίο εκλεχτήκαμε.   
Σαφώς και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας  Εσόδων, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όπως βεβαίως  είναι και το νέο ασφαλιστικό, το νέο  φορολογικό, καθώς και η δημιουργία συνθηκών για μη πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αλλά όπως προ είπα, πέραν όλων αυτών οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην νησιωτική ιδιαιτερότητα και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών νησιωτικότητας  που αποτελούν και όρο επιβίωσης του νησιωτικού χώρου, όπως η δημιουργία του μεταφορικού ισοδύναμου και όχι σε αυξήσεις ΦΠΑ, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί κόκκινη γραμμή στο πρόγραμμα μας.  

Όπως κόκκινη γραμμή αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν το ξεπούλημα δημόσιων αγαθών όπως το νερό, το ρεύμα, η ενέργεια και τα αεροδρόμια καθώς και την δημόσια περιουσία όπως είναι η έκταση του Ελληνικού. Η δημιουργία ενός εθνικού αερομεταφορέα, με στόχο την εθνική και τουριστική ανάπτυξη, με χαμηλές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων,  ήταν και είναι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επανέλεγχος όλων των συμβάσεων που παραχωρούν δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες ως προς τη νομιμότητά τους και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι και  η περίπτωση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, πρέπει να γίνει άμεσα. 
  
Είμαστε μια κυβέρνηση  κοινωνικής σωτηρίας που επιθυμεί, επιδιώκει και εργάζεται ώστε να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη με τον απόλυτο σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας. Βεβαίως και οφείλουμε να σεβαστούμε ορισμένους στόχους, δυστυχώς όμως έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις Σύμφωνο Σταθερότητας και λιτότητα είναι συνυφασμένα. Οι πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, σε συνδυασμό με τη μη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λιτότητα. Εφόσον ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι δεν σεβόμαστε την λιτότητα πρέπει και ξεκάθαρα να πούμε, υπό αυτές τις συνθήκες, ένα όχι στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.   

Όπως, όχι, πρέπει να πούμε και στους δύο «μεταφορείς τεχνογνωσίας» τους κ.κ Χορστ Ράιχενμπαχ και Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Όλοι μας θυμόμαστε ότι η συνεργασία της Task Force με την Γερμανία αφορούσε, μεταξύ άλλων, και δύο κορυφαία ζητήματα. Την υγεία με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και την αυτοδιοίκηση με τον κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Στην ουσία, οι εν λόγω συνεργασίες αφορούσαν τον προωθούμενο εξοπλισμό των νοσοκομείων με γερμανικά προϊόντα και την προώθηση γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην  διαχείριση σκουπιδιών.

Όπως όλοι είμαστε γνώστες των τεκταινόμενων γύρω από τις Γερμανικές αποζημιώσεις τα τελευταία χρόνια.  Δυστυχώς,  ενώ θα ήταν  προτιμότερο η γερμανική πλευρά να έχει διαπραγματευτεί με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εκείνη  υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης, οφείλουμε λοιπόν, αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα χρήματα από τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
 
Λήξαν βέβαια θεωρεί η Γερμανική πλευρά και το ζήτημα του κ. Χριστοφοράκου, ένα ζήτημα όμως, που πρέπει να ανακινηθεί, καθώς οι γερμανικές αρχές οφείλουν να συνδράμουν στην πάταξη φαινομένων Siemens. Οφείλουν κατ’ ελάχιστο να δοθεί στη χώρα μας η κατάθεση του Γιώργου Χριστοφοράκου στη γερμανική δικαιοσύνη, έτσι ώστε με τα νέα αυτά στοιχεία να προχωρήσει περαιτέρω η διερεύνηση του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα.  Οφείλουμε να αποκαλύψουμε όλες  τις ακραίες πολιτικές και ποινικές ευθύνες και συγχρόνως να μην αφήσουμε λεπτό  στο απυρόβλητο τη διαπλοκή και  τη διαφθορά.  

Κόκκινη γραμμή αποτελεί το απεχθές και επονείδιστο χρέος, για το οποίο πρέπει να προβούμε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Πρωτίστως οφείλουμε να κινηθούμε και να πιέσουμε ώστε  η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για όλα αυτά και να αποδεχθεί τον λογιστικό έλεγχο του χρέους των κρατών-μελών και τη διαγραφή του επονείδιστου μέρους του, μέσα από τη σύγκληση μιας πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, απεχθές χρέος, είναι  εκείνο που έγινε με ανήθικο-παράνομο τρόπο και δε χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα ενός κράτους και τις ανάγκες των πολιτών, ενώ επονείδιστο χρέος  είναι εκείνο το οποίο προκύπτει από όρους υπερβολικούς, ληστρικούς, όντας λοιπόν το προϊόν  μιας λεοντείου συμφωνίας.

Όπως ληστρικός είναι και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος κατέστησε, μαζί με τα χρέη από τις τράπεζες, το σπίτι και το μικρό ακίνητο του ελληνικού νοικοκυριού να τελούν υπό δήμευση. Οφείλουμε άμεσα να  αποσυρθεί και να απαλλάξει από ένα ασήκωτο βάρος τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες ακίνητες ιδιοκτησίες. 

Άμεσα βέβαια πρέπει να υλοποιήσουμε και τις δεσμεύσεις μας για το ύψος του κατώτατου μισθού και την φορολόγηση των χρημάτων του εξωτερικού.  Για το μεν πρώτο,  η οριοθέτηση της καταληκτικής ημερομηνίας, για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ,  στο β' τρίμηνο του 2016, εκ των πραγμάτων είναι μακρινή και στην ουσία θα είναι αργά για πολλά νοικοκυριά. Ενώ όσον αφορά την φορολόγηση των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, η αμεσότητα της επιβολής της θα αποτελέσει τρανό δείγμα ότι είμαστε η κυβέρνηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.    

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κόκκινες γραμμές του προγράμματος με το οποίο εκλεχτήκαμε και πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν. 

Γιάννης Μιχελογιαννάκης 
Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Βγήκαν οι σιδηρολοστοί... για μία θέση πάρκινγκ!

ξύλο

Μία θέση πάρκινγκ προκάλεσε αιματηρό επεισόδιο στη μέση του δρόμου σε περιοχή των Πατελών στο Ηράκλειο, χθες νωρίς το απόγευμα.

Οπως έγραψε το ekriti στην αστυνομία σήμανε συναγερμός καθώς δύο άνδρες συνεπλάκησαν άγρια. Πρόκειται για δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής, 44 και 40 ετών, οι οποίοι μάλιστα ζουν στην ίδια πολυκατοικία.

Η συμπλοκή προκλήθηκε... για μία θέση πάρκινγκ στη γειτονιά, την οποία διεκδικούσαν και οι δύο, και πολύ γρήγορα οι ύβρεις και οι απειλές, οδήγησαν σε ξύλο.

Μάλιστα ο 40χρονος φέρεται να χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι τον 44χρονο, ο οποίος είχε και αυτός σιδηρολοστό, αλλά ...δεν πρόλαβε να τον χρησιμοποιήσει.

Και οι δύο συνελήφθησαν και νοσηλεύονται φρουρούμενοι στο ΠΑΓΝΗ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

Κρήτη: Κατέληξε 62χρονος από επιπλοκές του κορωνοϊού - Δεν είχε εμβολιαστεί

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διώξεις σε τρία νέα πρόσωπα

ESPA BANNER